GeriKelebek Divanyolu kahvehaneleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Divanyolu kahvehaneleri

‘İstanbul’da Beyazıt ve Sultanahmet Meydanı arasındaki caddeye, Osmanlılar ‘Divanyolu’ adını vermişler. Divanyolu’nun bir zamanlar çok meşhur olan ve ehl-i keyfe hizmet veren kahvelerinden, bahsetmeden geçmek olmazdı. Bugüne kalan Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nde o günlerdeki gibi kahvenizi yudumlayıp, eskileri hayal edebilirsiniz.’ Bu satırları, Beşir Ayvazoğlu’nun Divanyolu kitabından zevkle okudum.ANNEMİZİN MUTFAĞIVatan çorbası6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı yıldız şehriye4 yemek kaşığı kıyma1 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı tereyağı6 su bardağı et suyu1 adet limonun suyu1 yemek kaşığı maydanoz (kıyılmış)1 çay kaşığı kırmızı pul biber, tuzTereyağını eritip, kıymayı kavurun. Salçayı ekleyip, tuzunu ve biberini ekin. Üzerine et suyunu sıcak olarak katın ve kaynatın. Yıldız şehriyelerle ekleyerek 10 dakika daha pişirin, limon suyuyla, kıyılmış maydanozu koyarak ateşten alın.Sebzeli mısır unu pidesi10 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 30 dakikaHamuru için3 su bardağı mısır unu1 su bardağı un3 adet yumurta1 su bardağı yoğurt1 su bardağı sıvıyağ1 paket kabartma tozu1 çay kaşığı tuzİç harcı için7-8 sap ıspanak (incecik doğranmış)1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)1 yemek kaşığı sıvıyağ1 çay kaşığı karabiber, tuz1 adet yumurtanın sarısı1 çay kaşığı tuzTavadaki sıvıyağda soğanları sararıncaya dek kavurup, ıspanakları, tuz ve karabiberi ekleyip, 5 dakika daha pişirin. Hamuru için bir karıştırma kabında; yumurta, yoğurt ve sıvıyağı, tuz ilavesiyle 2-3 dakika çırpın. Üzerine un, mısır unu ve kabartma tozunu ekledikten sonra iyice yoğurun ve 30 dakika bekletin. Orta boy fırın kabını yağladıktan sonra ikiye böldüğünüz hamurun bir parçasını yayıp, iç harcını yerleştirin. İkinci parça hamuru üzerine koyun. Yumurta sarısını sürdükten sonra 175 dereceli fırında 30 dakika pişirip, servise sunun.Pekmezli muhallebi8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi6 su bardağı süt 1 su bardağı toz şeker2 yemek kaşığı mısır nişastası2 yemek kaşığı un1 paket vanilya4 adet yumurtaÜzeri için1 çay bardağı pekmez 3 yemek kaşığı dövülmüş bademBir tencerede; süt, toz şeker, nişasta, un, vanilyayı sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ilınınca içine, çırpılmış yumurtaları katıp, 2-3 dakika sürekli karıştırın. Soğuk suyla ıslattığınız küçük kaselere muhallebiyi paylaştırın ve 1 gece buzdolabında beklemeye bırakın. Servis tabaklarına ters çevirerek koyduğunuz muhallebilerin üzerine pekmezi gezdirip, bademlerle süsleyerek servise sunun.İnce NoktalarHer tür ciğeri yıkamadan pişirmelisiniz. Çünkü suyu içine çeken ciğer, sertleşir. Üstelik ciğeri çok pişirmek, kurumasına ve sertleşmesine neden olur.

Bitcoin ve Ethereum ne kadar?

Bitcoin ve Ethereum ne kadar?

False