Dil kökünden çözüm

Güncelleme Tarihi:

Dil kökünden çözüm
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2012 16:28

Haberin Devamı

Bu oran horlayanlarda çok daha yüksek, yüzde 10-20’yi buluyor. Pil, ölümle sonuçlanabilen apne sorunuyla başetmek için geliştirilen en yeni yöntem olarak kliniklerdeki yerini almaya başladı. Köprücük kemiği altına yerleştirilen pil, dildeki siniri uyararak solunum yolunun tıkanmasını önlüyor.

 

Uyku apnesinde ilk önerilen hastanın kilo fazlası varsa, vermesi. Bu yeterli gelmediğinde maske tedavisiyle hastaya gece boyunca oksijen veriliyor. Böylece solunum dursa bile vücut oksijensiz kalmıyor. Maske kullanamayanlar, alt çeneyi önde tutan ağız içi protezlerinden yarar görebiliyor. Ancak bu apereylerin de başarısı sınırlı kalıyor. Cerrahi tedavilerinse başarısı yüzde 50-80 arasında değişiyor. Tüm bu yöntemlerden yararlanamayanlarla sorunun dil kökünden kaynaklandığını düşünenler içinse bir çeşit nörostimülatör olan apne pili takılması gündeme geliyor.

 

Haberin Devamı

DİL KASI GÜÇLENDİRİLİYOR

 

/images/100/0x0/563cd655f018fb32c8ed0298
Uykuda nefes kesilmesi hastalığı, tıbbi adıyla uyku apnesi sendromu boğaz yollarını açan kasların kas sinir aktivasyonuyla ilgili. Kaslarda sorun varsa, solunum yolu da tıkanıyor. Nefes almada dilin de rolü büyük. Dilin içinde birbirleriyle tamamen ters işlemler yapan kas gurupları var. Örneğin, bazı kaslar dili dışarı çıkartırlarken, bazıları aşağıya, bazıları da geriye çekiyor. Sözkonusu yeni yöntemle hedeflenen dili elektrotlar aracılığıyla çalıştırıp, kas tonusunu artırmak. Böylece solunumu kesmesini engellemek.

 

GECE BOYUNCA ÇALIŞIYOR

 

Medi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Merkezi’nden Op. Dr. Celal Ünver’in verdiği bilgiye göre pilin takılması ameliyatı yaklaşık 2 saat sürüyor. Çene altından dile ulaşılıyor. Dili hareket ettiren 1.5 milimetre kalınlığındaki sinirin etrafına bir elektrot sarılıyor. Köprücük kemiğinin altına ise güç kaynağı yerleştiriliyor. Hasta gece yatarken dışardan bir uzaktan kumanda aletini devreye sokuyor. Yarım saat kadar sonra yani hasta uyuduktan sonra devreye giren nörositimülatör hastayı uyandırmadan dil kökü kaslarını, otomatik olak, ayarlı olduğu aralıklarla kasıyor. Böylece gece uykuda nefes kesilmelerinin önüne geçiyor. Dr. Ünver, “Dil sinirinin gece boyunca uyarılması uyku  apnesi hastalığında saatte uykuda meydana gelen tıkanmalarını yüzde 68 azaltıyor. Dil kasının tonusu öyle gelişiyor ki, cihazın kapatıldığı gecelerde dahi uyku apnesi meydana gelmiyor” diyor.

 

Haberin Devamı

UYKU BÖLEN DİĞER FAKTÖRLER

 

Uykuda üst solunum yolu açıklığını azaltan faktörler uyku apnesi sendromu oluşumunu kolaylaştırıyor. Kısa-kalın boyun yapısı, kafa-yüz kemiklerinde anomali, ileri yaş, erkek olmak, obezite, sigara, alkol ve sedatif (sakinleştirici) ilaç kullanımı uyku apnesini artıran diğer faktörler.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!