Diktatörlük karşıtı film diye oynadım

Güncelleme Tarihi:

Diktatörlük karşıtı film diye oynadım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 00:00

Amerika’da yapılan bir ankete göre "Kurtlar Vadisi-Irak" filminde rol alması kariyeri açısında ciddi bir risk taşıyan ünlü aktör Billy Zane, film gösterime girmeden önce verdiği röportajda, "Kurtlar Vadisi, Amerikan karşıtı gibi görünebilir, ama aslında savaş ve diktatörlük karşıtı" demişti.

KIZIL Maske ve Titanic gibi gişe yönünden yapımcılarını sevindiren filmlerde rol alan ünlü aktör Billy Zane, "Kurtlar Vadisi-Irak" filminde, Albay Sam Marshall rolüyle izleyicinin karşısına çıktı. Ancak bu rol Billy Zane’in başını ağrıtabilir. ABD’nin en büyük internet şirketlerinden American Online’ın sitesinde filmle ilgili düzenlenen ankette, "Kurtlar Vadisi-Irak’ın" Billy Zane ve Gary Busey’in kariyerlerine zarar verip vermeyeceği soruldu. Birkaç saat süren ankete binlerce kişi katıldı ve çıkan sonuçlar, Zane ile Busey için hiç de iç açıcı olmadı. Ankete oy veren 22 bin 278 kişinin yüzde 72’si, filmin oyuncuların kariyerlerine zarar vereceği görüşünde... Öte yandan bu tartışmaların olacağını önceden hisseden Billy Zane, film gösterime girmeden Hürriyet Gazetesi sinema yazarı Ömür Gedik’e verdiği röportajda film teklifini neden kabul ettiğini anlatmıştı.

İşte o röportaj...

Bu rolü kabul ederken hangi kriterleri göz önüne aldınız?

- Yönetmeni tanımıyordum ama senaryodan çok etkilenmiştim. En çok da filmin savaş ve diktatörlük karşıtı olması cezbetti beni. Film, Amerikan karşıtı gibi görünebilir; ama aslında savaş karşıtı.

Senaryoyu defalarca, büyük bir dikkatle okuduğunuz söylendi. Konuyla ilgili çekinceleriniz var mıydı?

- Doğu ve Batı’nın dengeli ve doğru bir şekilde anlatılıyor olması önemliydi benim için. Film sonuçta Avrupa ve Amerika’da da gösterilecek ve Kurtlar Vadisi-Irak’ın söyleyecekleri şu ana kadar duyulmuş, alışılmış şeyler değil. Bunun Amerikan izleyicisi için de sindirilebilir olması gerektiğini düşünüyorum. Filmde kötü Amerikalı karakterler var ama bunlar bir ulusu temsil etmiyor, belki bir politikayı ya da bu politikayı yapanları ima ediyor o kadar. Senaryoyla ilgili ufak tefek endişelerim vardı ve bunları yapımcı ve senaryo yazarıyla paylaştım.

Kurtlar Vadisi-Irak, Amerika’da vizyona girerse halkın tepkisi nasıl olur acaba?

- Bilemiyorum. Ama umarım filmin mesajı ve yaptığı uyarı dikkate alınır. Savaşın anlaşılır bir şey olmadığı kesin. Ama bu tartışmaya açık bir konu, farklı yansımaları olacağını düşünüyorum. Ben bu filmi yapıyorum, çünkü ülkesini seven bir Amerikalıyım. Vatansever olduğum için bu projenin içindeyim. Bu hikayede olanlar ülkemin insanının düşüncelerine aykırı, sadece bir grup insanın ve belki de tek bir çılgın adamın politikasını yansıtıyor. Sinema, eskilerin tiyatrosu aslında. Aristo’dan bu yana sosyal taşlamalar sanat yoluyla kitlelere ulaştırılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!