Dikkatli davranın yazın hiç hasta olmayın

Güncelleme Tarihi:

Dikkatli davranın yazın hiç hasta olmayın
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 02, 2004 00:00

Çiçekler, böcekler, sıcak havada bekleyen yiyecekler derken yaz mevsimi saÄŸlık açısından kendine has sorunlarla doludur. Sıcaklar ve sofralardan gelen tehlikelere hazırlıklı olmalıyız.Sıcak yaz günlerinde hastalanıp yataÄŸa düşmek büyük küçük hepimiz için büyük bir talihsizlik. Sayılı tatil günlerinin bir bölümünü yatakta geçirmekten nefret ederiz. Aslında yaz hastalıkları konusunda ÅŸanssızlıktan dem vurmanın da hiçbir anlamı yok. Çünkü genelde yaz hastalıkları bizim ihmalimizin, vurdumduymazlığımızın sonucu olarak ortaya çıkar. Yaz geldi deyip, saÄŸlık kurallarına, dengeli beslenmeye, düzenli yaÅŸamaya boÅŸ verince, arkadan birbir sorunlar sıralanır. Yaz hastalıkları denilince, akla ilk gelen saman nezlesi ve yaz nezlesi oluyor. Saman nezlesi diye adlandırdığımız alerjik sorun, yaz başında aÄŸaçların, çiçeklerin ve otların polenlerinden etkilenmenin bir sonucu. Saman nezlesine yakalananlar sürekli hapşırmaktan, gözlerinin kızarıp kaşınmasından, ağız çevresi, burun ve boyun kaşınmalarından ve kızarıklıklardan yakınırlar.Saman nezlesi, genetik de olabilir, bağışıklık sistemindeki bir düzensizlikten de kaynaklanabilir.Saman nezlesine yakalanan kiÅŸilerin, hastalığın belirtilerini ortaya çıkaran ortamlardan uzak durmaları akla ilk gelen önlemdir. Ama yaz günlerinde doÄŸadan uzak, kapalı bir mekanda yaÅŸamak da kolay deÄŸil. Sadece polenlerin fazlalaÅŸtığı saatlerde kapalı mekanlarda olmak da bir çözüm. Dışarı çıkıldığı zaman güneÅŸ gözlüğü kullanılmalı. Öğle saatlerinde ve ikindi vakti, yatak odanızın pencerelerini kapalı tutarsanız, geceyi hapşırarak, kaşınarak geçirmekten kurtulursunuz. Saman nezlesini hafife alıp doktora görünmeyi gereksiz bulmayın. Alerji uzmanları, bu soruna kesin olmasa bile hiç deÄŸilse bir süre için çözüm bulabilirler. Alerjiye karşı kullanabileceÄŸiniz pek çok ilaç var. Ama ilacı rasgele almak doÄŸru deÄŸil. Doktorunuzun önereceÄŸi ilacı tercih etmelisiniz.Sıcaklarla gelen hastalıklarYaz sıcakları birden bastırınca, vücut kendi ısısını ortama uydurmakta zorlanır. Vücut normal koÅŸullarda terleyerek ısısını düşürür. Fakat bazı durumlarda terlemek de, yeterli olmayabilir. Aşırı terleme yüzünden vücut aşırı derecede su ve tuz kaybına uÄŸrayabilir. Vücudun susuz kalması çeÅŸitli hastalıklara davetiye çıkartır. Tuz eksikliÄŸi de sorun yaratır. YaÅŸlılık, ÅŸiÅŸmanlık, kalp nastalıkları, dolaşım bozuklukları gibi sorunlar. yaz aylarında vücudun ısısını düzenlemesini engeller. Aşırı sıcaktan bunalan kiÅŸilerin hemen önlem almaları gerekir. Aksi halde aşırı sıcaÄŸa baÄŸlı inme söz konusu olabilir. Sıcaktan bunalan kiÅŸilerin soÄŸuk duÅŸ almaları, soÄŸuk alkolsüz içecekler içmeleri, serin bir ortamda dinlenmeleri gerekir.Sıcakla ilgili yaz hastalıklarından korunmak için ÅŸu basit önerileri dikkate alın:Bol sıvı için. Fazla hareket etmeseniz de aldığınız sıvı miktarı her zamankinden fazla olsun.Vücudu terletmeyecek giyecekleri tercih edin. Sentetik kumaÅŸlardan yapılmış giyecekleri kullanmayın. Açık renkli, bedeni sıkmayan bol giyecekler tercih edilmeli.Serin yerlerde bulunmaya özen gösterin. Buna imkan yoksa sık sık soÄŸuk duÅŸ yapın.Vücut egzersizlerinde temponuz ağır olsun. Fazla yorucu egzersizlerden kaçının.Vücudun tuz ve mineral kaybını yiyecek ve içeceklerle giderinSıcak günlerde ağır ve sıcak yemeklerden uzak durun.Gün ortasında güneÅŸ banyosu yapmayın.Açık havada ne yediÄŸinize dikkatYaz günlerinde özellikle yiyecek- içecek konusunda hiç de dikkatli davranmadığımız bir gerçek. Haftasonlarında piknikler, ev partileri, gezilerde rasgele karın doyurmak, tatili zehir eden yaz hastalıklarına kaynak oluyor. Özellikle besin zehirlenmelerinin yaz günlerinde çok artması da bir rastlantı deÄŸil.Yaz sıcaklarında hazır yiyecekler çok çabuk bozulur. Sıcak günlerde yumurta yemekten kaçınılmalı. Ayrıca en çabuk bayatlayan tavuk etini yerken de dikkatli olmalısınız. Tavuk, kesildikten sonra hemen bayatlamaya baÅŸlar. Buna bir de sıcak hava eklenince bozulma çabuklaşır.Gıda zehirlenmelerinde dikkatsizliÄŸimizin ve tedbirsizliÄŸimizin çok önemli rol oynadığını unutmayalım. Sadece dışarıda karın doyurmaktan sakınmakla gıda zehirlenmelerini önleyemezsiniz. Evinizde de bazı önlemler almanız gerekiyor. PiÅŸmiÅŸ yiyecekler iyice soÄŸuduktan sonra, üzerleri kapalı olarak buzdolabında muhafaza edilmeli. Bu mevsimde piÅŸmiÅŸ yiyecekleri de uzun süre bekletmeden tüketmekte yarar var.Buzdolabınızda kırmızı et ve tavuk, ayrı bölmelerde muhafaza edilmeli. Bunları diÄŸer ürünlerden uzak tutmalısınız.ÇiÄŸ et, tavuk eti ve deniz ürünü kesmekte kullandığınız bıçakları sıcak sabunlu su ile yıkamadan bir daha kullanmayın.Yaz günlerinde bakteriler sıcak havadan etkilenip çoÄŸaldıkları için açıkta satılan yiyeceklerden uzak durun.Gıda zehirlenmeleri, bulantı, kusma, baÅŸaÄŸrısı, yüksek ateÅŸ ve halsizlik ile kendini belli eder. Böyle durumlarda zaman kaybedilmeden bir doktora baÅŸ vurulmalı.YARIN: GÃœNEÅž - KUM VE DENÄ°ZHazırlayan: Azize BERGÄ°NÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!