Dikkat! Güneş baştan çıkartıyor

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Güneş baştan çıkartıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Güneş ışınları, özellikle yaz aylarında cinsel dürtüleri harekete geçiriyor. Yapılan istatistikler, bu dönemde insanların, seksi daha çok düşündüklerini ortaya çıkardı. Uzmanlar, yaz aylarıyla birlikte, giderek sıcaklığı artan güneş ışınlarının, insanlarda seks dürtülerini artırdığını ve insanı cinsel anlamda uyardığını ortaya çıkardılar.

Aynı istatistikler, yaz aylarında doğanların hayatta daha başarılı olduklarını ve 1870 yılından bu yana tutulan kayıtlara göre ocak ve mart aylarında doğumların artış gösterdiğini belirtiyor. Yaz aylarının insanlar üzerinde olumlu etkiler bıraktığına dikkat çeken uzmanlar, tatil yerlerine giden insanlar arasında kurulan olumlu iletişimin aşkın daha tutkulu yaşanmasına neden olduğunu belirtiyor.

Psikiyatrist Dr. Ümit Boz, yaz aylarındaki bu değişikliklerin nedeninin biyolojik ritmlerin, gün ışığının hareketlendirici etkisi sonucu ortaya çıktığını söylüyor. Dr. Boz, ‘‘Memelilerdeki biyolojik beden saati, beyindeki duygulanımların merkezi olan Hipotalamus tarafından düzenlenir. Bu merkez beden ısısı, hormon salgıları ve uyku gibi günlük ritmleri etkiler. Doğal gün ışığı, gözler aracılığıyla insanların davranışlarını ve entelektüel yapısını etkileyen limbik sisteme iletilir. Limbik sistemden ise Hipotalamusa, geçirilir. Buradan bütün vücuttaki hormonları ve salgıları harekete geçirecek mesajlar yayınlanır’’ diyor.

CİNSEL DÜRTÜLER ARTIYOR

Yaz aylarında, cinsel duyguların artış nedenlerini iki başlık altında toplayan Dr. Boz, birinci boyutun sosyal yön olduğunu söylüyor. ‘‘Bu aylarda, insanlar daha rahat oluyor. Boş zaman çok olduğundan, sohbetler ve birlikte geçirilen zaman süresi artıyor. Sonuçta, beraberlikler evliliğe kadar gidebiliyor. Bu nedenle ocak, mart aylarında doğumlarda artışlar olur. Olayın ikinci boyutu ise tıbbi boyutudur. Herşeyin bir kimyası olduğu gibi, aşkın da bir kimyası vardır. Aşk, yanlızca duygu ya da romantizim değildir. Duyguların da temelinde biokimyasal değişiklikler vardır. Bu dönemde vücuttaki bütün salgılar ve hormonlar uyarılmış haldedir. Metabolizma aşırı heyecan, korku, sevinç gibi duygulanımlarla baş başadır’’ diyor.

İnsanların yaz aylarında kendilerini daha seksi hissettiklerini vurgulayan Dr. Boz, bunun nedenini güneşin tepede olduğu zaman insanın daha dik yürümesine ve özellikle kadınların kendilerine olan güvenlerinin artmasına bağlıyor.

Mevsim hastalığı

Focus dergisinin aynı konudaki incelemesinde ise tüm bu etkilerin SAD adı verilen bir tür mevsim hastalığından kaynaklandığı görüşüne yer veriliyor. Dergiye göre, bu hastalığa yakalanan insanlarda kışın, depresyon, aşırı yemek yeme alışkanlığı ve uyuklama halleri görüldüğünü ancak, yaz aylarında bu insanların sanki hiçbir rahatsızlığı yokmuş gibi cıvıl cıvıl neşe dolu bir yaşam sürdürdüğü kaydediliyor.

Dr. Ümit Boz, SAD hastalığının, gündüz saatlerinin kısaldığı sonbahar kış mevsimlerinde görülen bir depresyon olduğunu söylüyor. ‘‘Güneş ışığının süresi ve etkisi arttıkca, aktifleşen kişinin hem duygularında hem de güçlerinde artış ortaya çıkıyor. Hasta, ısının düşmesi ve güneşin etkisini kaybetmesiyle depresyona benzer şekilde durgunlaşır. Hatta hayatla ilişkisini keserek içine kapanır. Saldırganlaşır, sinirlenir, pasifleşir. Kendini dünyanın en kötü insanı olarak görür. Güneş ışınlarının yoğunlaştığı yaz mevsiminde ise tekrar eski çoşkulu, aktif kişi oluverir’’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!