Didim’de olgun gelin tartışması

Güncelleme Tarihi:

Didim’de olgun gelin tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2006 00:00

Aydın’ın Didim ilçesinde, tapu dairesinin verilerine göre, şu anda İngilizlere satılmış 8 bin 500 konut var. Ayrıca 2 bin tanesi de, alım için başvurmuş izin bekliyor. Bu kadar İngiliz’in yaşadığı, turizmin neredeyse tamamını İngilizlerin döndürdüğü ilçede şimdi bir tartışma yaşanıyor. Yaşça büyük İngiliz kadınların, genç Türk erkekleriyle evlenmelerine, yerli halk ’olgun gelin’ yakıştırması yaparak dalga geçiyor.

Türk delikanlılarının, maddi kaygılarla bu tür ilişkilere girdiklerini söylüyorlar. İngilizler ise bu eleştirilere Tayland örneğini vererek karşı çıkıyor. Tayland’da sık görülen genç kadın-yaşlı erkek beraberliğinin burada tersine döndüğünü, bunun da normal karşılanması gerektiğini söylüyorlar. Yaşlı erkek-genç kız evlilikleri oluyorken, genç erkek-olgun kadın neden olmasın?

Didim’de yerel halkın dilinde bir "olgun gelin" lafıdır gidiyor. Genç Türklerin, yaşlı İngiliz kadınlarla evlenmeleri kastediliyor bununla.

Jennis Haurthon-İbrahim Badak’ın ilişkisi de işte tam bu tartışmaya giriyor. Bir emlakçıda beraber çalışan çift, bu temmuzda evlenecekler. İbrahim Badak, henüz 22 yaşında. Jennis Haurthon ise 50.

İbrahim, aslında Ankaralı. Didim’e İstanbul’dan gelmiş, üniversitede su ürünleri bölümünde okuyorken, ikinci sınıfta okulu bırakmış. Dört yıldır beraberler, iki yıldır aynı evde yaşıyorlar.

BELKİ ANNE SEVGİSİ

"Olgun gelin" lafını soruyoruz İbrahim’e. Burada birçok kişinin para ya da İngiltere’ye gitme şansı için yaşça büyük kadınlarla beraber olduğunu o da söylüyor. Ama sonra ekliyor: "Bizimki böyle değil, olsaydı, isteseydim çoktan İngiltere’de olurdum."

Aralarındaki sevgiyi nasıl tarif ettiğini merak ediyoruz: "Bazen aramızdaki sevginin nedenini düşünüyorum. Belki, bu zamana kadar hiç kimse bana böyle ilgi göstermedi, ondan. Belki anne sevgisi, belki sevgili, belki arkadaş sevgisi ama ben onu seviyorum."

İbrahim, çevreden gelen tepkilere de aldırmadığını söylüyor. "Bu çoğu kişiye göre yanlış olabilir. Ya da insanlar genele bakıp, bizi de o ticari amaçlı ilişkilerin içine sokabilirler ama bizimkisi öyle değil" diyor.

Anne, babasının durumdan rahatsız olmadığını söylüyor İbrahim. Kararı tamamen kendisine bırakmışlar: "Eğer sen mutluysan sorun yok, ne yaparsan yap. Bu senin hayatın’ dediler."

Sonra iş gelecek planlarına geliyor. İbrahim, beraber Tayland’a yerleşeceklerini söylüyor: "Mesela, ben tekrar üniversiteye dönmeye karar verdim. Bitirip, askere gideceğim. Askerden sonra da Tayland’a yerleşmeyi düşünüyoruz, orayı çok sevdik."

İbrahim bir ara bu ilişkinin onu nasıl kötü bir dönemden çekip aldığını da anlatıyor. Tanıştıklarında Jennis önce okulunu bitirmesini istemiş. Ama o sırada İbrahim’in İstanbul’daki çevresi çok kötüymüş. "Hapçısı, esrarkeşi. Eğer orada kalsaydım benim için iyi olmayacaktı" diyor. Bu beraberliğin onun için kurtuluş olduğunu söylüyor.

Bu tür sohbetlerden biraz bıkkın, hatta bu konuyu bir gazeteciyle konuşmanın verdiği sıkıntıyla bu sefer Jennis giriyor lafa. Önce, aslında böyle genç biriyle beraber olmayı beklemediğini söyleyerek: "Eminim o da benim yaşımda biriyle olmayı beklemiyordu. Ama her ne olduysa oldu. Aramızdaki tam bir aşk. Çok çalışkan ve bana çok önem veriyor. Aşk bu başka söyleyecek bir şey yok."

HESABIN CAZİBESİ

İngiliz kadınları, aşk bu, diyorlar ama yerel halk kadar Didim’de yaşayan bazı İngilizleri bile bu konuda pek ikna edememişler. Didim’de yerel bir gazetede yazılar yazan Glen Maffia onlardan biri. Her halinden Didim’in aykırı sesi olduğu belli. "Olgun gelin" tartışmasını ona da soruyoruz. Çok açık konuşuyor: "Buraya gelen İngilizlerin eğitimleri pek yüksek değil. Yüksek sesle şarkı söyleyip, sarhoş olan, her yerde görülebilen tipik İngiliz turistler. Ama yine de buradaki olgun İngiliz kadınları, hiç çekici olmasalar da, genç Türk erkeklerine cazip gelebiliyor. Aslında, banka hesapları ne kadar cazipse, kadınlar da o kadar cazip oluyor bu gençler için."

Kadınlarda aşk olabilir erkeklerde zannetmiyorum
/images/100/0x0/55ea4e15f018fbb8f8772bfb

Yirmi yaşındaki İngiliz Nicola Melhem, yaklaşık dört buçuk yıldır Didim’de yaşıyor. Eşi bir Türk, Nida Melhem. Onlarınki bir "denk evlilik". Yaşları yaşlarına uygun çünkü. Olgun gelin tartışmasını onların nasıl değerlendirdiklerini soruyoruz. Nicola, kendisininki gibi genç erkeklerle yaşlı İngiliz kadınlarının ilişkilerini de "aşk" olarak gördüğünü söylüyor. Ama Nida Bey, olayı ’ticari’ görenlerden: "Belki bir-iki istisna olabilir. Ama bu kadar yaş farkı olan insanlar arasında, kadınlarda aşk olabilir de, erkeklerde aşk olabileceğini zannetmiyorum."

BÜMİN KAMACI (Didim Belediye Başkanı)
/images/100/0x0/55ea4e15f018fbb8f8772bfd

Geçen yıl 237 evliliğin 85’i yabancıyla

Buraya gelen olgun İngiliz kadınlar genelde Anadolu’dan gelen genç delikanlılarla evleniyorlar. 2005 yılında, 237 tane evlilik oldu. Bunların 85 tanesi yabancıyla. Yani, gelinlerimiz İngiliz, damatlar genç Türk. Gelinlerimizin yaşı genelde 40’dan başlıyor. Bu gençler, bazı amaçlar güdebiliyorlar. Mesela, buradan İngiltere’ye gidip yerleşen 50 genç vardır. Tabii, bu evlilikler arasında yaşı denk olanlarınki de vardır. Benim dediklerim denk olmayanlar.

DİDİMLİ İNGİLİZLERİN PROFİLİ

Stresten kaçan ilkokul mezunu emekliler

 Yüzde 57 kadın, yüzde 43 erkek.

 Yüzde 82’si evli, yüzde 8’i bekar, yüzde 8’i boşanmış, yüzde 2’si eşini kaybetmiş.

 Yaş ortalaması 55. Yüzde 45’i 55 ve üstü, yüzde 37’isi 45-54, yüzde 9’u 35-44, yüzde 6’sı 25-34, yüzde 2’si 16-24 yaşında.

 Yüzde 66’sı emekli, geri kalanlar, memur, işçi, tüccar ya da işsiz. Yüzde 83’ünün yıllık geliri 15 bin sterlin civarında veya daha az.

 Yüzde 58’i ilkokul, yüzde 16’sı üniversite, yüzde 26’sı ise lise mezunu.

 Didim’i seçme nedenleri, önem sırasına göre; hayat koşulları ve düşük stres, deniz ve güneş, sıcak yöre halkı, iklim.

 Yüzde 49’u bir yıldan az bir zamandır Didim’de yaşıyor. Yüzde 41’i yaklaşık 3 yıldır, yüzde 6’sı 6 yıldır, yüzde 9’u 7-9 yıldır Didim’de.

Not: Didim Belediyesi’nin Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyeleri Yard. Doç. Etem Karakaya ve Aykut Hamit Turan’a yaptırdığı araştırmadan.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!