Devlet Sanatçısı soprano Suna Korat öldü

Güncelleme Tarihi:

Devlet Sanatçısı soprano Suna Korat öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2003 16:47

Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Suna Korat yaşama veda etti. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden 1996 yılında emekli olan Korat, bu tarihten sonra Bilkent Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Opera Öğretim Üyesi ve Opera Anasanat Dalı Başkanı olarak görevini sürdürmekteydi. Suna Korat, 1981’de, Türk hükümetinin sanatçılar verdiği en yüksek unvan olan "Devlet Sanatçısı" unvanına değer görülmüştü.

Haberin Devamı

SUNA KORAT KİMDİR?

Korat, İstanbul’da doğdu. Ankara Devlet Konservatuvar’ında Ulvi Cemal Erkin’in piyano öğrencisi oldu. Sonra Prof.P.Savarosh, Madam E. De Hidalgo, Saadet İkesus ve İtallo Brancucci ile şan çalışmaları yaptı.

Alman opera repertuvarını Hannover’de Dr. H.Thierfelder ve İtalyan Opera ve Repertuvarını da La Scala Operası’nda Maestro T. Tonini ile hazırladı. Opera Kantatrisi olarak dünyanın bütün önemli merkezlerinde sahneye çıktı, konserler verdi ve plak doldurdu.

Suna Korat’ın emsalsiz sesi tekniği ve ifadesi dünyanın her tarafında hayranlık uyandırmıştır. Mario Del Monaco, Tito Gobbi gibi büyük şöhretlerle baraber sahneye çıktı.

Londra B.B.C. televizyonunda Yehudi Menuhin, Margot Fonteyn, Rodolf Nureyev ile birlikte “Gala Performance’a katıldı. Teatre Regio Di Parma’nın Orkestrası, korosu ve Milano La Scala Operası’ndan Renata Tebaldi, Tito Gobbi ve Mario Del Monaco gibi  sanatçılarla birlikte, tek yabancı ve Türk olarak Amerika’da Verdi Festivali’ne katıldı.

Haberin Devamı

Paris’te National Opera’da bugüne kadar oynayan tek Türk Sanatçısı olan Suna Korat ayrıca Basf şirketi ile belcanto türünde opera aryalarından oluşan, orkestra eşliğinde, bir long play yaptı.

Hollanda AVRO televizyonunda orketra ve koro eşliğinde özel Cristmas gecesinde bütün dünyaya yapılan renkli naklen yayında Ave Maria’yı söyledi.(AVRO televizyonu bunu ayrıca bir plak yaptı.)

Güney Afrika’da La Scala sanatçıları ile La Traviata operasını oynadı. Çekoslovakya Enternasyonal “Prag’da Bahar” Festivaline üç kez davet edildi. Hollanda, İspanya, İtalya Finlandiya, Çekoslovakya, Belçika, Sovyetler Birliği, Bulgaristan, İsviçre, Macaristan, Romanya, Almanya, Yugoslavya, Etopya ve Yunanistan’da opera, resital ve televizyon programları yaptı

Suna Korat’a 1981’de, Türk hükümetinin sanatçılar verdiği en yüksek ünvan olan “Devlet Sanatçısı” ünvanı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!