Değişmez ikili

Güncelleme Tarihi:

Değişmez ikili
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sinema mı modayı yaratıyor yoksa, moda mı sinema sayesinde gelişiyor? Filmlerde göz kamaştırıcı giysilerle rol yapan sanatçılardan istemesek bile etkileniyoruz. Ve özellikle sinema dünyasında büyük ilgi gören filmlerde kullanılan giysiler bir süre sonra moda oluveriyor. Sinemanın icat edildiği dönemden günümüze kadar sinema, moda yaratmayı sürdürdü.

Bere ve fanila trendi

Yıllar önce, ‘‘Aşk Hikayesi’’ filmi, genç kızların bere giyme ve atkı kullanma isteklerini kamçılamıştı. Genç görünmek isteyen kadınlar, o filmde Ali McGraw'un başından hiç çıkarmadığı bereyi gardroplarından eksik etmemeye başlamışlardı. Günümüzde de yıldızların giysileri moda yaratıyor. Örneğin Nicole Kidman, ‘‘Eyes Wide Shut’’ (Gözü Tamamen Kapalı) filminde ince askılı beyaz bir fanila giymişti. Film gösterime girer girmez, dünya kadınları Nicole Kidman'ın fanilasının eşini satın almak için mağazalara koştular. Bu modeli üreten firmalara gün doğmuştu. Eğer bu ince askılı fanilalar bir yıldızın sırtında reklam edilmeden satışa sunulsaydı, bu kadar ilgi görmezdi.

Dapdar beyaz gömlek

Son yılların değişmez vamp kadını Uma Thurman, moda yaratıcısı olmayı herhalde hiç düşünmemiştir. Fakat bu genç yıldız, farkına varmadan moda dünyasında bir yeniliğe imzasını atmıştı. ‘‘Pulp Fiction’’(Ucuz Roman) filminde, Uma Thurman'ın giydiği vücuduna sımsıkı oturmuş beyaz gömlek moda yaratıcılarına ilham verdi. Birdenbire dar beyaz gömlek giyme modası tüm dünyaya yayıldı. Uma Thurman'ın kullandığı Chanel'in siyah tırnak cilası da kadınların dikkatini çekti. Siyaha yakın koyu kırmızı tırnak cilasının modası hala devam ediyor.

Yeniden anorak

Anorak erkeklerin yıllar önce kullandıkları giysilerden biriydi. Modası çoktan geçmişti. Fakat sekiz yaşında bir çocuk bu modanın dirilmesini sağladı. ‘‘South Park’’ filminde rol alan sekiz yaşındaki oyuncu Kenny Gordon, filmde oyunuyla olduğu kadar sırtından hiç eksik etmediği anorağıyla da dikkat çekti. Hollywood'un ünlü erkekleri, şu sıralar hep anorak giyiyorlar. Ünlü aktör Liam Gallagher, anorak modasını ilk benimseyenlerden.

Kırmızı dudaklar

1950'li yıllarda güzelliği ve şıklığıyla ün yapan Eva Peron'u sinemada Faye Dunaway ve Madonna canlandırdı. Madonna'nın ‘‘Evita’’ müzikalinden uyarlanan filmdeki oyunu onun yetenekli bir oyuncu olduğunu kanıtladı. Eva Peron'un yaşadığı dönemde kıpkırmızı dudak boyası kullandığı biliniyordu. Faye Dunaway de dudaklarını kırmızıya boyamıştı. Ancak Madonna'nın dudak boyası daha fazla ilgi çekti. Bu kıpkırmızı dudak boyasına 'Madonna ruju'adı verildi.

Gözlük olayı

Julia Roberts ile Hugh Grant'in baş rollerini oynadıkları ‘‘Notting Hill’’ (Aşk Engel Tanımaz) filmi ülkemizde de büyük ilgi gördü. Her zamanki gibi çok şık ve zarif olan Julia Roberts filmde, siyah çerçeveli güneş gözlükleri ve beresiyle ilginç bir görüntü yaratmıştı. Filmi izleyen kadınlar siyah kalın çerçeveli güneş gözlüğü kullanmaya başladılar. Siyah çerçeveli gözlük modasının öncülüğünü Julia Roberts yaptı.

Göğüsler fora

‘‘Leaving Las Vegas’’ (Elveda Las Vegas) filmi, kadın giyiminde yeni bir dönemi başlattı. Bu filmde rol alan Elizabeth Shue, göğüslerini açıkta bırakan giysileriyle kamera karşısına geçmişti. Film gösterime girdikten sonra güzelliğine güvenen kadınlar, göğüslerini açıkta bırakan giysileri benimsediler. Yıldız bu filmde deri mini eteği ve yüksek topuklu ayakkabılarıyla, yeni bir modanın öncülüğünü yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!