Dansçıyım diye aşağılandım

Güncelleme Tarihi:

Dansçıyım diye aşağılandım
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hakan Peker, on yıldır müzik camiasında var olmanın keyfini sürüyor. Çünkü sıkıntılı günleri çok olmuş. Kendi ifadesiyle düşe kalka geldiği noktanın kıymetini fazlasıyla biliyor. Dansçılıktan müziğe geçtiği için kendisini kabul etmeyenlere verdiği tek cevap ise; son albümü ‘‘İlla ki’’

Röportajımız sırasında kinayeli sözler söyledi Hakan Peker: ‘‘Beni bir üniversite de panele çağırdılar. Lale Mansur, Başak Gürsoy, Neşe Erberk gibi isimler vardı. Müziği temsilen de beni çağırmışlar. İkibinbeşyüz talebenin karşısına çıktım. Şimdi çocuk soruyor: ‘‘Banu Alkan'ın 'Nere mi Nere mi’ şarkısını nasıl buluyorsunuz?’’ diye. Herkes kahkahalarla gülüyor. Çocuk haklı, ne cevap vereyim? Ama müziği temsil ettiğim için herkesi korumak zorundayım. Türk Pop Müziği'nin günahı, sevabı benin sırtıma yükleniyor.’’ Bunların yanı sıra bugünün Türk Pop Müziği'ne geçişte bir köprü vazifesi gördüğünü, ilklerden olduğunu ve on yıldır müzikle uğraştığını da belirtti. Dolayısıyla Hakan Peker'e pop şarkıcılarıyla ilgili fikirlerini sormamız kaçınılmazdı. Bu arada Peker bana kasetini dinlememi ve yorum yapmamı istediğini söyledi. Elbetteki yorum yapma hakkına sahip değilim. Bir dinleyici olarak fikrimi söyleyecek olursam; bir çok kişi gibi ben de ‘‘Karam’’ şarkısını beğendim.

l ‘‘İlla ki’’ Hakan Peker diyerek geldiniz. Biraz gecikmeli oldu sanki.

Gerçekten de öyle. Dört yıl sonra çıktı bu albüm. Aslında 1996'da ‘‘Salına Salına’’yı yaptık. Ondan birbuçuk yıl sonra da bir ‘‘Best Of’’ hazırladık. On yıllık müzik hayatımın en beğenilen şarkılarının yer aldığı bir albümdü bu. Ama onu saymıyorum. Çünkü şarkılarımın hepsi eskinin hitleriydi.

l Albüm fotoğraflarınız çok ilginç. Hakan Peker bugüne dek göğüslerini gösteren pozlar vermemişti hiç.

Fotoğrafları Koray Kasap çekti. İmaj diye düşünmedik de... Ne bileyim işte, bir değişiklik olsun istedik. ‘‘Bir de böyle görüneyim’’ dedim!’’

l İnsanlar sizi hala ‘‘Hey George Versene Borç’’ olarak mı hatırlıyorlar?

Yok canım. Onun üzerinden çok şarkı geçti. Arkadan ‘‘Amma Velakin’’, ‘‘Salına Salına’’, ‘‘Ateşini Yolla Bana’’ gibi birçok hit parça geldi. Eğer beni ‘‘Hey George Versene Borç’’la hatırlasalardı hiç ilerlemediğimi düşünürdüm. Bu da çok üzücü.

l Eskiden dansçıydınız. Müziğe başladıktan sonra bu yeteneğinizi fazla kullanmadığınız sanki.

Dansçılıktan şarkıcılığa geçtiğim için beni çok aşağıladılar. O zaman ben de sadece şarkıcılığın üzerine eğildim. Yine de danstan vazgeçmedim. Dansettiğim bir çok klibim var. Zaten yeni albümümde de bu yeteneğimi kullanmak istiyorum. Açıkçası çok sık dansederek kimseyi bıktırmak istemedim.

l Bizim şarkıcılar klipleri için dans dersi aldıklarını söylüyorlar. Klibi izleyenlerin yorumu ise ‘‘sadece sallanıyorlar’’oluyor. Sizden başka hem şarkı söyleyip, hem de danseden biri var mı?

Yok. Yurtdışındaki şarkıcılar işi bilen insanlardan uzun süre eğitim alıyorlar. Bir klip çekimi bile olsa dersler aylar öncesinden başlıyor. Çünkü iş ciddiye alınıyor. Bir de bizim klipler de şarkıcıdan çok, genellikle arkada danseden bir grup insan oluyor. Halbuki şarkı söyleyenin dansetmesi daha çok ilgi çeker. Mesela yeni albümüm için yurtdışından dört dansçı bayan gelecek. Onlarla birlikte klip çekeceğiz ve programlara katılacağız. Profesyonel dansçı oldukları için de koreografi yapmamız zor olmayacak.

l Manken oynatmayacaksınız yani?

Beni görenler: ‘‘Abi klibinde hangi kızı oynatacaksın? Demet Şener'i oynat’’ diyorlar. Güzel klip eşittir güzel kız. İnsanlar buna inanıyor. İşte Serdar, işte Kenan. Onbeş mankeni aralarında paylaşıp iki klip çektiler. Birbirinin aynı iki klip. Ne oldu? Ben özellikle yüzü tanınmamış mankenlerle çalışıyorum. Zaten bizim kliplerden sonra da daha çok ünleniyorlar.

l Popçu lafına kızıyor musunuz?

Evet kızıyorum. Popçu ne demek? Türk Hafif Müziği denirdi eskiden. Popçu... Sanki değerini düşürür, basite indirger gibi bir ifade. Hoş değil.

Amerikan popu yapmıyoruz

l Size göre doğrusu ne olmalı?

Türk Pop Müziği Şarkıcısı denebilir.

l Stadyumlarda ‘‘Ateşini Yolla Bana’’ çalıyor. Şarkınızın bu kadar tutulacağını tahmin etmemiştiniz herhalde?

Mutluluk verici. Stadyumda bir kere bile dinleyemedim. Ama arkadaşlarım cep telefonlarından dinlettiler. Taraftarlar şarkının çalması için: ‘‘Hakan Hakan’’ diye bağırıyorlardı. Sonra ‘‘Ateşini Yolla Bana’’ çalmaya başladı. Böyle tutacağını bilemezdim tabii. ‘‘Bir şarkı yapacağım stadlarda bir ağızdan söylenecek.’’ Yok böyle bir şey. Kimse tutup tutmayacağını bilemez. Benim ardımdan bir çok taklitçi çıktı ama gördük, başaramadılar işte.

l Burak Kut, Özlem Tekin ve Ali Güven. Peker Müzik'ten çıkan isimler. Hepsini değerlendirmenizi istesem...

Burak efendi, terbiyeli bir insan. Müzik açısından donanımlı. Ancak ünlenmeye başladıktan sonra aramızda fikir ayrılığı başladı, ayrıldık. Özlem Tekin'le de fikir ayrılıklarımız oldu.

l Bu arada Özlem Tekin'le sevgili miydiniz?

Hayır. Bizim müzik şirketimizden çıkan bir sanatçıydı. İş gereği birlikte bir yerlere gidiliyordu. Bu yüzden hakkımızda bir takım yazılar çıktı. Bakın yakında yeni bir bayan sanatçımız daha çıkacak. Onunla da aramda bir şey olduğu yazılacak. Şimdiden söylüyorum.

l Gelelim Ali Güven'e...

Ali benim orkestramdaydı. Açıkçası ben Ali adına çok iddialıyım ama o kendine fazla güvenmiyor. Daha doğrusu değerinin farkında değil henüz.

l Türk Pop Müziğin'de eleştirdiğiniz noktalar neler?

Bir kere taklitçiliğe karşıyım. Michael Jackson'ı çok beğenirdim. ‘‘İyi dansediyorum, sesim de güzel. Fiziğim de fena değil. Neden olmasın?’’ diye başladım müzik hayatıma. Ama olmadı. Çünkü taklit ediyordum. Başarılı olamadım. ‘‘Sonra benim bir şarkı yapmam lazım. Kendimi ispat etmeliyim’’ diyerek ‘‘Bir Efsane’’yi yaptım. Eleştirdiğim ikinci nokta da şu... Bir kısım insan: ‘‘Aman zaten siz pop müzik yapmıyorsunuz ki. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği formatlarında oluyor. Türk müziği enstrümanları kullanıyorsunuz’’ diyorlar. E kardeşim ben ezan sesi duyulan bir ülkede yaşıyorum. Türküm. Haliyle bana, benim insanıma yakın sazları kullanacağım. Adı üstünde Türk Pop Müziği. Ben Amerikan Pop Müziği yapmıyorum ki.

Tarkan’ın başarısı gerçek mi?

l Tarkan'ı başarılı buluyor musunuz?

Başarılı olabilir ama onun dışındaki isimler başarısız mı yani? Onlar da başarılı. Bir çok insan Avrupa'da adını duyurma şansını yakalar ve içlerinde Tarkan en başarılı olursa tamam o zaman Tarkan gerçekten başarılıdır. Ama Tarkan'ın zaten potansiyeli vardı. Onun için çalışan güçlü bir ekip var. Burada kaseti çok sattığı için yurtdışına çıkılmasına karar verildi. Önce Amerika'ya gitti, olmadı. Ardından Fransa'ya gitti. Basına kızdığım bir nokta var. Oradan ne haber gelirse hiç araştırmadan yazıyorlar. ‘‘Tarkan şu kadar sattı, bu kadar sattı. Haftalarca şu şarkısı listede kaldı.’’deniliyor. Gazeteciler de bunları araştırıyor mu, çok merak ediyorum.

l Tarkan'ın sadece yurtdışındaki Türklere konser verdiği söyleniyor. ‘‘Türk'ün alıcısı yine bir Türk'tür’’ deniliyor.

Türkiye'de albümü çıkan sanatçıyı başarılı olarak kabul ediyor muyuz? Etmiyoruz. Çünkü albümünün çıkmasının yanı sıra bir de iyi satması lazım. Bu anlamda Tarkan Fransız müzik marketlerinde iyi satan bir sanatçı mıdır, yoksa sadece kaseti çıktığı için mi başarılıdır, önce bunu araştırmak lazım. Cevap kaseti içinse, o zaman Tarkan başarısız demektir. ‘‘Tarkan başarılıdır’’ diyebilmem için Türklerden çok yabancılar onu dinlemeli, Avrupa'da çok büyük konserler vermeli, albümleri iyi satmalı. Tam tersiyse başarısızdır.

l Bir çok şarkıcı ‘‘En büyük amacımız adımızı Avrupa'da duyurmak’’ diyor. Neden başarılı olamıyorlar?

Çünkü yalan söylüyorlar. Ben hiçbir zaman Avrupa'yı hayal etmedim. Dolayısıyla da bu konuda birşey yapmadım. Kimse de birşey yapmıyor. Çabalamazsan Avrupa'da seni kim tanır? Önce plak şirketi kanalıyla gidersin. Avrupa pazarında görücüye çıkarsın. Böyle bir çalışmayı kaç kişi yapıyor? Cevabını vereyim; burada yeteri kadar para kazanan insan, rahatını bırakıp Amerika'ya gitmez. Farklı bir kültürde kendini ispat etme riskine niye katlansın ki? Mesela ben Amerika'da yaşayamam. Türkiye'yi seviyorum. Burada rahatım. Burası benim ülkem.

Haberin Devamı

l Bu kadar eleştiriden sonra beğendiğiniz şarkıcılar var mı?

Bu işe emek veren bütün arkadaşları beğeniyorum. Alemin nabzını elinde tutan Serdar Ortaç, etliye, sütlüye karışmayan, ailemizin şarkıcısı Kenan Doğulu, üniversite kantininde çevresindeki kızlara aşk şarkıları söyleyen Yaşar... Bir de Sertab Erener var. Yurtdışı için gerçekten çalışan ve birşeyler başaran bir isim, Sertab.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!