Daha ne yapayım bu millete kardeşim

Güncelleme Tarihi:

Daha ne yapayım bu millete kardeşim
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2009 00:00

Seda Sayan televizyon, dizi, albüm derken geçtiğimiz sene ticarete de atıldı. 17 Temmuz 2008’de Seda Sayan Marketing internet sitesini kurdu. Kasım ayında da satışa başladı. Elbette kendisi bilgisayar başında oturup satış yapmıyor, kendine temsilci ve bayiler arıyor. Projenin bir de ismi var: “Orkide Hareketi”.

Haberin Devamı

Site geniş ürün yelpazesine sahip; vücut losyonları, şampuanlar, karınca yumurtası kremi, minik çamaşır makineleri var. Hatta sdsynaka (Seda Sayan Akademi’nin kısaltması oluyor) çatısı altında üniversiteye hazırlık kursları ve back up hizmeti bile veriliyor. Müessesesini “Her şeyimiz var güzelim bomba gibi geliyoruz” diye özetliyor. Levent Altınay ile ortak çalışan Seda Sayan’la işkadınlığını konuştuk.

? Seda Marketing işine nasıl başladınız?
- Benim aklımda hep vardı. Geçtiğimiz sene KMG Pazarlama’nın Celebrity (şöhret) Güven Endeksi araştırmasında iş ve politika dünyasındaki isimlerin arasından birinci oldum. Bu güvenilirlik misyonunu taşırken işe girmek için doğru kişiyi bulmayı bekledim. Buna inandığım zaman da iş başladı.
? İnsanların sizden böyle bir beklentisi mi vardı?
- Benden onlara ekmek kapısı açmamı bekliyorlardı. İhtiyacı olanlara gidip yardımlarımı yapıyorum, okul inşa ettiriyorum, vergi ödüyorum. Bunlar ayrı. Ama benden bir süreklilik beklentisi vardı. Yani balığı tutup insanlara vermek yerine artık balık tutmayı öğretmeliydim.
? Sadece satış yapmıyorsunuz. Eğitimden back-up hizmetine pek çok uygulama var. Neden bu kadar çeşit?
- Evet ama hepsine cevap verebileceğimize inandım. Kimseyi dolandırıp cebinden parasını almıyorum. Temsilci benden bir mal alıyor ve onu başkasına satarak para kazanıyor. Krizde Allah beni utandırmasın.
? ABD’de bunun örneği Martha Stewart. Onun da internet sitesi, dergisi var. Ama sadece yemek konusuna eğiliyor. Sizin bu kadar açılmanız insanı ürkütüyor açıkçası. Size olan güven yok olursa diye korkmuyor musunuz?
- Hesabımla kitabımla ilerliyorum. Tabii bunun içinde çürük elma da olabilir. Çatlak sesler de çıkabilir. Önüne geçemezsin. Bu çatlak sesleri bizim güvenilirliğimiz tolere edecektir. Zaten ortağım da benim ismimi korumaya çok özeniyor.

Haberin Devamı

OPRAH PROGRAMIMDA DA TALEBE YETİŞTİRECEĞİM

? Diyelim ki bu işlerden kazanç elde edemediniz. Yatırım için harcadığınız para da gitti. Çok üzülmez misiniz?
- Olsun hiç demoralize olmam. Zaten güzel kazanıyorum. Vergi rekortmeni olacak kadar gelirim var. Bir şey kazanamasam bile 1300 kişi marketing ürünlerini satarak para kazanıyor. Bu bile bana yeter.
? Çok emin konuşuyorsunuz. Ticarette çok mu iddialısınız?
- Ben her konuda iddialıyım. Kafama taktığımı yaparım. Aslında bu pazarlama işiyle sayılı işkadınları arasına girmektense ne kadar çok insanı iş sahibi yaptı diye anılmak ve ödüller kazanmak istiyorum.
? Bu işte de taklitleriniz çıkar mı?
- Bu konuda taklit edilirsem kızmam. Hatta keşke edilsem. Ben bir okul gibiyim. Bir sürü talebe yetiştiriyorum. Bu arada seneye sabah programını da bırakıyorum.
? Televizyon bitecek mi?
- Hayır. Yapım şirketim benim için Oprah Winfrey formatlarını satın aldı. Biraz daha Oprah gibi bir program yapacağım. Biraz da orada insan yetiştiririm.
? Bu kadar çok göz önünde olunca benden sıkılırlar diye düşünmüyor musunuz?
- Zaten sıkılırlarsa diye bu yatırımları yapıyorum. Ben de o zaman iş dünyasına geçeceğim.

YENİ PROJELER

? Seda Tel için Koç Holding ile anlaştık. Şehiriçi konuşmalarınızı Türk Telekom’dan yapmaya devam edin diyoruz. Şehirlerarası, milletlerarası konuşmalarınızdaysa daha ucuz konuşturuyoruz. Kapıdan pazarlama sistemi ile yayacağız. Bu işi yapan temsilciler getirdiği müşteri başına para kazanacak.
? Seda Mobil’de üç operatörden biriyle çalışacağız, üyeleri cepten ucuza konuşturacağız. Bu dünyada uygulanan bir model. MVNO (Mobile Virtual Network Operator) adı veriliyor. GSM altyapısına sahip olmadan, lisanslı bir operatörün altyapısı kullanılarak operatörlerden dakika alınıyor ve müşterilere uygun fiyatla sunuluyor.
? Bir yeniliğimiz de “Sermayeniz Bizden” projesi. Önce temsilcimiz bizden bir başlangıç ürünü alıyor. Mesela kolajenli jel maske. Bu ürünün yanında, içinde 467 liralık ürün bulunan bir paket veriyoruz. Satışın 299 lirası bize dönüyor, kalanı temsilcinin oluyor. Daha ne yapayım bu millete kardeşim! Satamıyorsa da ürünü geri getir diyoruz.

BENİM ELMA-KROM HAPLARIM NADİDE’NİN LAHANALARINI DÖVER!

? Back up denen destek hizmetiniz de var...
- Evet. 169 liralık bir kart. Ambulans ve tamirci bile yolluyor. Eğer bize üye olur ve satışa başlarlarsa bu kartı da bedava veriyoruz.
? Ya ambulans yetişemezse... Seda Sayan ne yaptın demezler mi?
- Hayat bu. Geçen gün programımda bir ambulans şoförü vardı. Trafik yüzünden gideceği yere ulaşamamış ve kalp krizi geçiren hasta ölmüş. Hasta yakınlarından dayak yemiş. Bizimki de bir nedenden dolayı yetişemeyebilir.
? Seda Akademi’den bahsedelim. Kaç öğrenciniz var?
- Kasım 2008’de başladık derslere. 500’e yakın abonemiz var. Paketin fiyatı 365 lira. Kaç kişiyi üniversiteye sokacağımız seneye belli olacak. Örnek dersleri hemen girip herkes izleyebilir. Tabii bu iş için de ortaklarımız var: TÜBİTAK ve Microsoft.
? Burs veriyor musunuz?
- Çok ihtiyacı olan çalışkan çocuklara belli bir elemeden sonra servisi bedava veriyoruz.
? Bir de çok konuşulan elma- krom haplarınız var.
- İlk yurtdışı seyahatimde kullandım, memnun kaldım. Menajerim altı kilo verdi. Sen de verebilirsin yani. Yürür ve yediğine biraz dikkat edersen hap daha faydalı olur. Bitkisel bir ilaç. Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı. Tabii kilo veremeyen olursa kendi sorunları. İçindeki kullanım talimatına uymalı. Bir yatırımcı buldum ve getirttim. Reklamlarında da ben oynuyorum.
? Peki şimdiye kadar kimse keşfedememiş mi bunu?
- Bu raflarda ne aradığınla alakalı. Mesela ABD seyahatimde bir leke çıkarıcı keşfettim. Cebinde taşıyacağın minik bir şey. Anında lekeyi çıkartıyor. Şimdi de onu getirtmek istiyorum.
? Ama bu konuda bir rakibiniz var; Nadide Sultan’ın lahana hapı.
- Benim elma krom hapım onları döver!

ŞİMDİYE KADAR 1 MİLYON LİRA CİRO YAPTIK

1300 temsilcimiz var. Temsilci olmak için, fiyatları 129-169 lira arasındaki yüz bakım seti, vücut losyonu ya da küçük çamaşır makinesinden birini almanız gerekiyor. Sonra iş satışa geliyor. 80 liraya bizden aldığınız mal için bir kâr koyuyoruz, mesela 100 liraya satıyorsunuz. Satıştan aldığınız paranın yüzde 20’si sizin oluyor. Satıcımızı sisteme kazandıran da onun satışından yüzde 10 kazanıyor. Biz de bu cirodan yüzde 10-12 kazanırsak yeterli. Çoğu bizim yurtdışında keşfettiğimiz ürünler. Sadece bizde satılıyor. Bu da en büyük artımız.
Bayi olmak için de önce 20 bin TL ödüyorlar. Biz de onlara satılacak ürünleri veriyoruz. Sonra üç genel müdürümüz ürünler ve satış konusunda bayilere eğitim veriyor. 25 bayimiz var. Erzurum, Sivas, Antalya, Tokat, Eskişehir, Ankara’da birer, İstanbul’da da 12. Yurtdışından ilk bayimiz Almanya’da. Şu anda 2200’e yakın bayilik müracaatı aldık. Bu yıl içinde bayi sayımız 100’ü bulur. Yatırıma toplam 1.5 milyon lira harcadık. Yarısı benden çıktı. Kazanç için en az iki yıl beklemek lazım. Şimdiye kadar 1 milyon lira ciro yaptık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!