Çocuklarda karın ağrısı

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda karın ağrısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Büyükler genellikle başağrısından yakınırlar. Çocuklar arasında en yaygın sorun ise karın ağrısıdır. Çocuklar da bir şey yapmak istemedikleri zaman akıllarına ilk gelen bahane karın ağrısı olur. Çok sık karın ağrısından yakındıkları için başka bir bahane aramalarına gerek yoktur.

Karın ağrısından yakınan çocuk hemen doktora götürülmeli mi? Hayır. Önce bazı belirtilere dikkat edilmeli. Karnı ağrıyan çocuğunuzun sorununu araştırırken şu soruların yanıtlarını aramalısınız:

Çocuk son günlerde kabız çekiyor muydu? Dışkıları küçük küçük ve sert miydi?

Eğer bu soruya 'evet' yanıtını veriyorsanız, karın ağrısının nedeni basit bir kabızlık olabilir. Özellikle hastalıktan kalkan çocuklarda kabızlık çok sık görülen bir durumdur. Bu arada çocuğu lifli besinlerle beslemeye özen gösterilmeli. Çocuğa asla müshil ilacı verilmemeli.

Çocuğunuz çok fazla şekersiz çiklet çiğniyor mu?

Yapay tatlandırıcılar, kimi zaman karın ağrısına neden olabilirler. Ayrıca midede gaz birikmesi ve şişkinlik de meydana gelebilir. Çocuk çiklet çiğnemeyi bıraktıktan sonra karın ağrısı şikayetleri de ortadan kalkar.

Çocuğunuz geceleri karnının üst kısmında başlayan ağrılardan yakınıyor mu?

Eğer çocuğunuzun böyle bir sorunu varsa, sindirim sisteminde işlerin iyi gitmediğine inanabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşınca bir doktora başvurulmalı. Çocuğun mide asidinin kontrol altında tutulması için bazı ilaçlar kullanması gerekebilir.

Çocuğunuz karın ağrısından yakınmakla kalmayıp kilo da veriyor mu?

Nedensiz kilo kaybı her zaman için endişe verici bir durumdur. Karın ağrısı çeken çocuğun kilo vermesinde parazitten tutun da önemli hastalıklara kadar çeşitli nedenler etken olabilir. Hiç vakit kaybedilmeden bir doktora başvurulmalı.

Çocuk karnının üzerine el değdirtmiyor mu? İshal ve kusma var mı?

Bu sorulara evet yanıtını verirseniz, çocuğun apandisitinin iltihaplanmış olması ihtimali çok yüksektir. Çocuk karnına el değdirtmiyorsa ve sürekli kusmak istiyorsa, apandisit olasılığı akılda tutulup hemen doktora baş vurulmalı.

Çocuklar karın ağrısından yakınmaya bayılırlar. Her fırsatta bu bahaneyi ileri sürerler, ama bazan karın ağrısı ciddi sorunların habercisi de olabiliyor. Bu nedenle çocukların şikayetleri hafife alınmamalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!