Çocuklar okusun diye tişört yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar okusun diye tişört yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2004 01:06

‘Türkiye’de okul öncesi eğitim oranının yüzde on dört olduğunu biliyor muydunuz? Bu oran Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Kazakistan ve Zimbabve gibi gelişmekte olan ülkelerin de gerisinde. AÇEV’in en önemli hedefi bu oranı yükseltmek. Bunu da anaokulları açarak değil anneleri eğiterek yapıyor.’

AÇEV ve tasarımcıları buluşturan Proje Koordinatörü Ayşe Çavuşoğlu ‘7 çok geç’ kampanyasını bu sözlerle anlatıyor. Yedi yaşının eğitime başlamak için geç olduğunu, ilkokul öncesi eğitimin önemini anlatmaya çalışıyorlar. Bunun için düzenlenen kampanyaya kaynak yaratmak için Atıl Kutoğlu, Arzu Kaprol, Dice Kayek, Yazbukey ve Rıfat Özbek gibi ünlü Türk tasarımcıları seferber oldu, birer tişört yarattılar. Çavuşoğlu, farklı tasarımcıları yan yana getirdiklerini, sonuç olarak da tişörtlerin ortaya çıktığını söylüyor. Geçen yıl Dice Kayek ve Atıl Kutoğlu ile yapılan proje başarılı olduğu için bu genişleyerek tekrarlamış. ‘Geçen yıl daha az tasarımcıyla, daha az mağazada satış yapmıştık. Buna rağmen 3000 tişörtün 2800’ü satıldı’ diyor Çavuşoğlu. Bu yıl 3500 tişört üretilmiş. Maliyet fiyatına Teha Tekstil tarafından üretilen tişörtlerin tanesi 40 milyona Beymen, Mudo, Çarşı, Marks &Spencer ve DKNY mağazalarında satılacak. Unutmayın okul öncesi yaşta bir çocuğa yapılan 1 dolarlık yatırımın ileride ekonomiye geri dönüşü 7 dolar!

ANNEYİ EĞİTEREK ÇOCUĞA ULAŞIYORLAR

Anne Çocuk Eğitim Vakfı, on yıl önce kuruldu. Vakıf Başkanı Ayşen Özyeğin önderliğinde 0-6 yaş dönemindeki çocukların gelişimini sağlayacak eğitim programları uyguluyor. Bugüne kadar Türkiye’nin 67 ilinde 260 bin kişiye ulaştılar. Anne-Çocuk Eğitim Programı (AÇEP) ile 5-6 yaş grubundaki çocukların zihinsel gelişimiyle ilgili programları annelere öğretiyorlar. Anneler vakıftan öğrendikleriyle çocuklarını eğitiyor. 3-9 yaşları arasında çocukları olan babalar için de Baba Destek Programı var. AÇEV bu programları uygularken Türkiye’deki her dört kadından birinin okuma yazma bilmediğini, oranın Doğu ve Güneydoğu’da 1/2’ye düştüğünü fark etti. Bunun üzerine İşlevsel Yetişkin Okuryazarlığı Programı’nı uygulamaya başladı. Okumayı söken her kadın sertifika alıyor ve ilköğretimi dışardan bitirme sınavına katılabiliyor.

ARZU KAPROL

Tişörtün koluna renkli şeffaf asetattan damga yaptım

Renkli şeffaf asetat kullandım, tişörtün koluna damga gibi uygulattım. Çünkü çocuklar için yapılacak ve onları hatırlatacak bir şeyin neşeli olmasını istedim. Çocuk her zaman bana neşeyi, olumlu duyguları hatırlatır. Şu an bu renkli şeffaf asetatı koleksiyonumdaki tüm aksesuvarlarda kullanıyorum. Renk ve şeffaflığın bir arada olması çok hoş.

ATIL KUTOĞLU

Ay-yıldıza takıntılıyım, burada da kullandım


Artık herkes biliyor ben ay-yıldıza takıntılıyım. Her koleksiyonumda ay ve yıldız kullanıyorum. Çünkü çok estetik buluyorum. AÇEV tişörtü çocuklar için olduğundan ay ve yıldızı biraz renklendirdim. Hepsi bu kadar!

RIFAT ÖZBEK

Çok sevdiğim nilüfer saflığın sembolü

Benim atletimin üzerinde kocaman nilüfer çiçeği var. Üç ay önce Londra’da yaptığım defilede de bu çiçeği kullanmıştım. Tüm sahneyi bu çiçeğin fotoğraflarıyla kaplamıştım. Bence nilüfer çiçeği saflığı ve tazeliği simgeliyor. Çocuklar da yenilik ve umut olduğu için AÇEV tişörtüne bu çiçek çok yakıştı. Umarım beğenilir ve umarım herkes satın alır.

AYŞE EGE (Dice Kayek)

Sembolümüz olan fiyongu koyduk

Türkiye’deki en büyük problem eğitim eksikliği. Biz eğitimle ilgili her türlü projeye destek vermeye çalışıyoruz. Tişörtümüzün üzerinde yeşil ve mavi renkli kocaman bir fiyonk var. Çünkü fiyonk Dice Kayek’in değişmeyen aksesuvarı, her tasarımımıza mutlaka koyuyoruz. AÇEV için tasarladığımız tişörtleri gören, Dice Kayek olduğunu anlasın istedik.

EMEL KURHAN (Yazbukey)

Yaramaz bir çocuğun dağıttığı harf küplerini kullandık

Bu proje için tişört tasarlarken çocukken oynadığımız oyunlardan yola çıktık. Hatırlarsanız bir sürü küp ve kelime oyunları vardır. Onları üst üste ya da alt alta getirerek kelimeler türetmeye çalışırdık. Ama sonunda kelime türetmek yerine, kavga çıkar ve o küpler ortalığa dağılırdı genelde. İşte AÇEV tişörtünde de yaramaz bir çocuğun dağıttığı harf küpleri bulunuyor. Dikkatle okursanız üzerinde, ACEVVV, WOOWW, EMELL, OOO gibi kelimeleri görebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!