Çocuklar domates yetiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar domates yetiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çekül Vakfı ve Şişli Belediyesi Fatih Ormanı'nda kurmayı planladığı köyde çocuklar çilek ve domates yetiştirecek, hayvanlarla oynayacak, spor yapacak.

Şişli Belediyesi ile Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma (ÇEKÜL) Vakfı işbirliğiyle Fatih Ormanı içinde büyük bir çocuk köyü kuruyor. 470 bin metrekarelik alan içinde kurulacak Çocuk Köyü'nde, aynı anda 2500 çocuk eğitim, spor ve eğlence olanaklarından yararlanabilecek. 23 Nisan 2001'de temeli atılacak olan köy, bir yıl sonra hizmete açılacak.

Proje, Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün göreve geldiği zaman açıkladığı projelerden biriydi. Belediye, çevre ve kültür değerlerini korumak için çaba sarfeden ÇEKÜL Vakfı ile birlikte hareket etti. Vakıf ve Belediye Çocuk Köyü Projesi hakkında şu bilgileri verdi:

Çocuk Köyü özellikle kentin gelir düzeyi düşük ve olanakları kısıtlı ailelerin 4-12 yaş grubundaki çocuklarına yönelik olacak.

Belirli dönemlerde köye gelecek olan çocuklar spor, eğlence ve tatil yaparak kaynaşma olanağı bulacak.

Çocuklar, belirli saatlerde mahalle muhtarlıklarının önünde bekleyen belediyenin otobüsleriyle ormana taşınacak. 1-4 saat arası misafir edilecek. Sonra yine muhtarlıklara götürülüp ailelerine teslim edilecek. Her otobüste ve grupların başında rehber öğretmenler bulunacak. Bu öğretmenler, sosyal hizmet uzmanlığı mezunlarından seçilecek.

Doğa ve tarım eğitimi verecek hocaların ise ziraat fakülteleri mezunu olmaları şartı getirilecek. Çünkü çocuklar burada tarımı öğrenecek, kendileri sebze ve çiçek ekecek. ‘‘Organik tarım’’ adı verilen doğal gıda kültürünü geliştirmeyi hedefleyen bu uygulamada, çocuklara kimyasal gübre kullanmadan tarım yapmanın yöntemleri öğretilecek. Çocuklar evlerine yetiştirdikleri çilekleri, domatesleri sofralarına taşıma hakkı kazanacak.

Okulların tatilde olduğu yaz aylarında buradaki ahşap bungalovlarda ve kurulacak çadır kamplarda İstanbullu çocuklar, dünyanın birçok ülkesinden gelen yaşıtlarıyla birlikte kamp yapacak. İstanbul'u birlikte gezecek.

Küçük bir hayvan çiftliğinde 0-1 yaş arası yavru köpekler büyütülecek. Köye gelen çocuklar bu köpeklerle oynayacak, olanakları elveriyorsa büyütülüp eğitimden geçen köpekleri sahiplenebilecek.

Çocuklar, büyük kuş evlerinde barındırılan kuşlarla da oynayacak. ‘‘Klasik hayvanat bahçelerinde hayvanlar seyirlik olarak kullanılıyor. Bizim amacımız çocukların hayvanlar alemini dokunarak tanımasını sağlamak’’ diyen Sarıgül, midilli alarak çocuklara at sevgisini de aşılamayı hedeflediğini söyledi.

Mustafa Sarıgül (Şişli Belediye Başkanı)

Amaç doğayı sevdirmek

Kuşkusuz dünyamızda sayısız sorunlar yaşıyoruz. Ancak bu sorunların hiçbiri doğa tahribatı kadar yaşamsal değil. Şişli Belediyesi olarak biz de ÇEKÜL Vakfı ile birlikte bir ilke imza atıyoruz. Bir belediye ilk defa bir çocuk köyü kuracak. Doğaya ve kültür varlıklarımıza karşı duyarlılık ancak küçük yaşta verilecek eğitimle, doğayla iç içe ve uyumlu yaşamanın mutluluğunu tadarak olabilir. Çocuk Köyü bunu gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!