Kitaplarla 23 Nisan...

Güncelleme Tarihi:

Kitaplarla 23 Nisan...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2025 07:00

23 Nisan yaklaşırken yazarlarımız gençlere, özellikle aklında hep balonlar olan Lorin’e, bayramı anlatmak için kitaplara başvuruyor; hem okuma hem kutlama için önerilerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Gizem: Gülay, Lorin’in okulunda bu hafta 23 Nisan için çalışmalar başladı. Evde de sürekli “Bayram geliyor” diye geziyor. Ama konu 23 Nisan ve tarih olunca, ne kadar anlatırsam anlatayım aklı daha çok balonlarda kalıyor. Lorin’e bu ülkenin nasıl kurulduğunu, 23 Nisan’ın neden çocuklara armağan edildiğini nasıl anlatacağımı şaşırdım.

Gülay: 5-6 yaşlarında bu çok doğal Gizemcim. Bilge küçükken ben de aynı şeyi hissediyordum. “Savaş neydi, neden olmuştu, biz kime karşıydık, neden bu kadar önemli” gibi soruları yaşına uygun yanıtlayabilmek hayli zor çünkü hem sade hem etkili anlatmak istiyorsun.

Gizem: Kesinlikle! Bu yüzden bu sene bir farklılık yapıp işin ucunu kitaplara bağladım. Geçen hafta Ayşegül Dede ve Ebru Aktan’ın yazdığı Neslihan Civan Görür’ün çizdiği ‘Gelincik Neden Kırmızı?’ kitabını aldım. Hikâyesi çok şiirsel... Bir martı, adının neden ‘Gelincik’ olduğunu öğrenmek istiyor. Sonunda yolu Çanakkale’ye, o kırmızı çiçeklerin arasına düşüyor. Orada doğanın, ağaçların hatta bir çam ağacının ağzından savaşın yıkıcılığını ve barışın kıymetini dinliyor. Lorin gözünü kırpmadan dinledi, sonra da “O yüzden mi bayrak kırmızı” diye sordu.

Haberin Devamı

Gülay: Müthiş bir bağ kurmuş. Aslında tam anlamıyla da bu: Savaşın ne olduğunu değil, barışın ne kadar değerli olduğunu anlamaları gerekiyor. Hele ki 23 Nisan gibi barışın çocuklara bayram olarak sunulduğu bir günde... Kitabı ben de çok merak ettim, bir çiçek üzerinden bir ülkenin tarihiyle bağ kurmak harika!

Gizem: Evet, çocuk kitabı deyip geçmemek lazım. Hatta keşke böyle kitaplar daha çok yazılsa. Okullarda anlatılanlar yeterli olmuyor. Sence Bilge için daha yaşına uygun kitaplar var mı?

Gülay: Elbette. Adnan Binyazar’ın ‘Atatürk Anlatıyor’unu çok sevmişti Bilge. Bir de İlber Ortaylı’nın ‘Dakikalar İçinde Atatürk ve Dünyası’nı açıp açıp bize “Biliyor musunuz Atatürk Orman Çiftliği neden kuruldu” ya da “Türk Tarih Kurumu kaç yılında kurulmuştu” diye sorular soruyor. Kitapların yanı sıra All About History (Tarih hakkında her şey) ve All About War (Savaş hakkında her şey) gibi dergiler var Bilge’nin takip ettiği. Okurlarımıza öneririm.

Haberin Devamı

Gizem: Harika! Lorin’le biz de ‘Çocuklar için Nutuk’u gördük kitapçıda, basit bir dille yazılmıştı, bakacağım ona da.

Gülay: Kitaplar en iyi köprü... Her yaşa göre doğru kitabı seçince hem anlatmak kolaylaşıyor hem çocuk anlamadığı bir şeyi hissetmeye başlıyor. 23 Nisan böyle bir gün işte; hissettikçe değer kazanıyor.

Gizem: Haklısın. Umarım her çocuk bir gün, kırmızı bir gelinciğe bakarken bu ülkenin nasıl kurulduğunu hissedebilir. Balonları da unutmasınlar ama...

Gülay: Tabii, 23 Nisan’ın neşesi balonlardaysa anlamı da bir çocuğun sorusunda saklı. Belki bir gün Lorin şöyle der: “Benim bayramım olduğu için değil, bu bayram sayesinde bu ülkede özgürce yaşayabildiğim için kutluyorum...”

Haberin Devamı

Gizem: Ne güzel dedin, biz yetişkinler de çocuklarımızı düzenlenen etkinliklere götürüp o ruhu sonuna kadar yansıtalım. Ajandamız 23 Nisan etkinlikleriyle dolu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!