Çocukken yüzmekten nefret ederdim

Güncelleme Tarihi:

Çocukken yüzmekten nefret ederdim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2011 01:00

Bakmayın şimdi sudan çıkmadığına, rekor üstüne rekor kırdığına... “Çocukken yüzmekten nefret ederdim” diyor Bora Kozanoğlu. 12 yaşında başladığı sörf kariyerine 15 yıldır Türkiye şampiyonu ve dünya 2’ncisi olarak devam eden, yılın 12 ayını antrenmanlarla geçiren Kozanoğlu, Türkiye’nin üyelere özel ilk online seyahat kulübü Gezlong.com’un sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Şu sıralar hangi şampiyonaya hazırlanıyorsunuz?        

- Önümüzdeki günlerde Erikli’de Türkiye Windsurf Ligi’nin dördüncü ayağı yapılacak. ılk üç ayağı kazandım ve şu an ligi lider götürüyorum.

Sörf, hayatınıza ne zaman ve nasıl girdi? Kaç yıldır profesyonel olarak bu sporla ilgileniyorsunuz?

- 12 yaşında başladım bu spora. Çocukken hiç denize girmezdim, açıkçası yüzmekten nefret ederdim. O sene Çeşme’ye babamın Almanya’dan bir arkadaşı geldi. Ilıca’daydı yazlığımız. Arkadaşı babama sörf tahtası hediye etti. Board ve yelken... O zamanki board ve yelkenler şimdiki gibi değil. Direkler ve yelkenler ağır; üç-beş dakikada çıkartabiliyorsun yelkeni. Tahtalar dengesiz. Babam başladı sörfe. Yaklaşık 10 günde eni konu gitmeye başladı. Bu arada ben de çaktırmadan izliyorum. Bir gün kıyıya geldi, ben de suya atladım ve denemek istediğimi söyledim. Bana işin püf noktalarını anlatmaya başladığında ben zaten çoktan yelkeni kaldırmıştım ve ilk denememde 500 metre kadar gittim sörfle.

Sonra?

- Sonra düştüm tabii... Geri de dönemedim. Babam yüzerek gelip kurtardı beni. ışte o gün “Bundan sonra sörf yapacağım” dedim. O zamandan beri de günde sekiz saat sörf yaparım.

ALMAN HOCA “VAKTİMİ BOŞA HARCAMA” DEMİŞTİ

Kendi başınıza ustalaşmadınız herhalde...

- Yok... Böyle bir hafta, 10 gün kadar geçtikten sonra babam bana ders almamı önerdi. Altınyunus’ta bir sörf okulu vardı, Alman şampiyonun sörf okuluymuş. Oraya gittik dört beş arkadaş. şampiyona sörf öğrenmek istediğimi söyledim. “Ben şu ana kadar hiçbir Türk’e bu sporu öğretemedim. Senin vücut yapın da müsait değil. Hiç bu işle uğraşma, benim de vaktimi harcama” dedi bana. Bunu herkesin içinde söylemesi beni hırslandırdı. Üç sene kış mevsimi hariç durmadan sörf yaptım.

Nasıl?

- Hem izleyerek, hem okuyarak hem de deneyerek geçti üç yılım. Hep açık denizde 1,5-2 metrelik dalganın içinde yaptım sörfü. 15 yaşına geldim. ılk Türkiye şampiyonası Altınyunus’ta yapılıyordu ve o Alman şampiyon yarışmada favori gösteriliyordu. şampiyona sonunda ben üçüncü oldum, o dördüncü! şimdi 33 yaşındayım ve tam 15 yıldır Türkiye şampiyonuyum. Bu arada dünya ikincisi de oldum.

DOĞAYA BAŞKALDIRAMAZ MEYDAN OKUYAMAZSIN

Sörf sizin için ne ifade ediyor?

- Rüzgar sörfü insanı felsefi anlamda da çok geliştiren bir spor. Bedeni değil sadece, ruhu da geliştiriyor. Olaylara bakış açınız değişiyor, doğaya saygı duymayı öğreniyorsunuz.

Ekstrem spor yapanlar için “doğaya başkaldıranlar” derler.

- Öyle bir şey yok. Doğaya başkaldıramazsın, meydan okuyamazsın, aksine doğayla uyum içinde olman gerekir. Doğayla ne kadar uyum içinde olursan, o kadar mutlu ve yaptığın işte de o kadar başarılı olursun. Amerikalı bir antrenörüm vardı, bana önemli olanın şampiyon olmak değil, şampiyonlar gibi yaşamak olduğunu öğretti. O bilinçle 40’ıncılıktan 30’unculuğa, 20’nciliğe derken dünya ikinciliğine kadar geldim.

Antrenman programınız nasıl? Günde ortalama kaç saat çalışıyorsunuz?

- 12 ay spor! Yaz ayları tamamen müsabaka... Kış ayları yeni çıkan sörflerin testi, uygun malzeme seçimi, akabinde o malzemeye alışıp fitness ve ağırlık antrenmanlarıyla birlikte adeta bir makine olmak... Çok iyi beslenmek ve iyi uyku da başarıyı etkileyen önemli faktörler.

Türkiye ve dünyadaki favori sörf destinasyonlarınız?

- Türkiye’de Alaçatı ve Ilıca... Alaçatı düz suda hız antrenmanı için, Ilıca dalgada denge antrenmanı için ideal. Dünyadaki en güzel ada Maui bence. 12 ay rüzgar var ve her türlü dalga boyunda ”dalgada windsurf” yapabiliyorsunuz. Cape Town ılıman iklimi, sert rüzgarları ve pahalı olmayan yaşam koşullarıyla sörf için biçilmiş kaftan, ama köpekbalıkları var! Amerika’da Portland’da Colombia River Gorge üzerinde Hoodriver Kasabası var. Orası da dünyanın en huzurlu sörf cenneti.

BU OTEL UYUMAK DEĞİL YAŞAMAK İÇİN

Alaçatı’da bir otel açtınız, şu sıralar onunla da gündemdesiniz. Peki B House nasıl doğdu ve otelcilik sizin için nasıl bir deneyim oldu?

- Ben Çeşme-Alaçatı’da büyüdüm. Buraya aşığım; doğasına, rüzgarına, sokaklarına... Her yerinde bir anım var. Bunu ölümsüzleştirmek, aynı zamanda Alaçatı’daki konaklama kapasitesine destek olmak ve iyi bir yatırım yapmak için de B House’u yaptım. 15 yıldır kendi sörf merkezimi yönettiğim için hizmet sektörüne alışığım. Sörften sonra ya da otelden ayrılırken insanların yüzündeki o tebessümü görmek çok keyifli bir şey.

B House’u farklı kılan ne?

- Genelde yazın hareketli yerlerde oteller sadece uyumak için kullanılır. Burada ise yaşamak isteyeceksiniz! Hep buraya dönmek isteyeceksiniz! Plajdayken akşam olsa da otele dönsek, havuz başında, o nefis dekore edilmiş mekanda keyif yapsak diyeceksiniz! Gece uykuya dalmadan odaya tekrar bakıp inceleyecek, her bakışta farklı bir detay yakalayacaksınız!

Sörf okulunuz Alaçatı Windsurf School ile B House’un birbiriyle bağlantısı olacak mı?

- Haliyle otelde kalanlara sörf okulunda, sörf okulunda ders alanlara da otelde indirim uyguluyoruz.

SÖRFÜ BENiM TUTKUM KOLAY KOLAY BIRAKAMAM

Windsurf’e yeni başlayacak olanlara neler önerirsiniz?

- Rüzgar sörfü o kadar zor değildir. Çok zevklidir ve zorluk anında bile keyif alırsınız. Sörf tahtasının üzerine çıktığınız anda eğlenmeye başlarsınız. O zorluk size zorluk gibi gelmez. En zor tarafı, görünmeyen bir güçle, yani rüzgarla mücadeledir. Rüzgarın yönünü hissetmeniz lazım. Yelkenle kendinize yön vermeyi öğrenmelisiniz. Yelken bir geminin dümeni gibidir. Ne yaparsanız board nasıl cevap verir, buna alışmanız lazım. Ama araba kullanmak gibi zamanla refleks haline gelir zaten.

Sörfle ilgili ulaşmak istediğiniz bir nokta, yeni bir hedef var mı?

- Geldiğim noktayı korumak ve Türkiye’nin farklı yerlerinde yeni koylar keşfetmek...

Profesyonel olarak sörfü bıraktıktan sonra nasıl bir yaşam hayal ediyorsunuz?

- Sağlığım el verdiği sürece bırakacağımı sanmıyorum. Çünkü bu benim tutkum!

Haberin Devamı

İlk özel online seyahat kulübü

Türkiye’nin üyelere özel ilk online seyahat kulübü Gezlong.com, Türkiye ve dünyadan seçkin otelleri üyelerine özel indirimlerle sunmaya devam ediyor. Her hafta birbirinden cazip lüks konaklama teklifleri sunan ve davet sistemiyle çalışan Gezlong’da yer alan oteller, deneyimli bir ekiple, her biri alanında uzman gezginler ve seyahat yazarları tarafından seçiliyor. Saffet Emre Tonguç, Zeynep Erekli, Zeynep Boneval ve Bahar Akıncı’nın da arasında bulunduğu Gezlong seyahat editörleri, teklif edilen tüm otelleri titizlikle inceleyip onaylıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!