Çocuk ishallerinde su hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuk ishallerinde su hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yaz aylarında sık görülen çocuk ishalleri, su kaybı engellenemediğinde, ölümle sonuçlanabiliyor

YAZ aylarında artan ishalli hastalıklarda suyun hayat kurtarıcı olduğu, özellikle çocuklarda kaybedilen suyun karşılanmamasının ölümlere yol açtığı belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Enfeksiyon Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necmi Aksaray, ishalli hastalıklarda suyun önemini vurgulayarak, hem korunma hem de hastalık sırasında su kaybını önlemek için çocuklara bol bol su verilmesi gerektiğini belirtti.

Çocukların vücutlarının küçük olması dolayısıyla su oranlarının da düşük olduğunu ifade eden Aksaray, ’’anneler dikkatli olmalı’’ dedi. Özellikle nem oranı da yüksek olan subtropik bölgelerde besinlerle alınan bakteri ve mikropların ishalli hastalıklara yol açtığını anlatan Aksaray, şöyle konuştu:

’’Yaz aylarında temiz su, taze ve temiz besinler tüketmeye özen göstererek ishalli hastalıklardan korunmak büyük önem taşıyor. Bu aylarda amipli dizanteri ve mikrobik ishallere çok sık rastlıyoruz. Her iki durumda da belirtiler aynı. Çocuklarda yüksek ateş, kusma ve baş ağrısı oluyor. Böyle bir tabloda yapılacak ilk iş, kaybedilen suyun karşılanmasıdır.

Ülkemizde her yıl 7-8 bin çocuğu ishalli hastalıklar nedeniyle kaybediyoruz. ABD’de ise her yıl bu rakam 300 civarında. Yöneticiler, insanlara temiz su ve yiyecek sağlamak zorundadır. Klorlama rutin olarak yapılmalıdır. İçme sularına kanalizasyon önlenmelidir.’’

Prof. Dr. Aksaray, ülkemizdeki birçok kentin alt yapısının yeterli olmadığını, çocukları hastalıklardan korumada ailelere büyük görev düştüğünü vurguladı. Ailelerin çocuklarına şişe suyu içirmelerini öneren Aksaray, şöyle devam etti:

’’Ya da su kaynatılarak çocuklara verilmelidir. İshalli hastalıklıklarda çocuk ne kadar kusuyorsa o kadar su içirilmelidir. Kusma devam ederse mutlaka en yakın hekime başvurulmalıdır. Yeşil sebzeler çok iyi yıkanmalı, hatta sıcak sudan geçirilmelidir. Beklemiş yemek, et, tatlı kesinlikle çocuklara yedirilmemelidir.’’

İshalli çocukların yoğurt, pirinçli yemekler, muz, elma, havuç, şeftali gibi yiyeceklerle beslenmesi gerektiğini bildiren Aksaray, ’’Kayısı, kavun, arpuz, erik gibi meyveler bağırsak hareketini artırır. İshal durumunda bu meyveler tüketilmemelidir. Anne sütü kesilmemelidir’’ dedi. (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!