ÇocuÄŸunuzdaki benleri önemseyin

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzdaki benleri önemseyin
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 01, 2009 10:09

En değerli varlıklarını sağlıklı bireyler olarak yetiştirmek isteyen anne ve babalar; çocuklarınızdaki ben oluşumlarına dikkat!

Haberin Devamı

Güneşin zararlı ışınlarının etkisiyle artış gösteren benlerdeki değişimler ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir. Bu nedenle de anne ve babaların çocuktaki benleri sıkı takip etmelerinde ve gerekli önlemleri almalarında fayda var!
 
Anne ve babalar bilinçli davranıp gerekli önlemleri alırlarsa, çocuklarının geleceğini de korumuş olurlar. Bu önlemlerin başında da çocuğun güneşten doğru yararlanmasını sağlamak geliyor. Örneğin; ilk adımı, çocuğunuz altı aylık olduktan itibaren yüksek faktörlü koruyucu kremler kullanarak ve öğle saatlerinde güneşe çıkartmayarak atabilirsiniz!

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; çocuklardaki ben oluşumuna dikkat edilmesi ve çocukların özellikle güneşten korunması gerektiğini belirterek ailelere uyarılarda bulundu:

Haberin Devamı

GÜNEŞ IŞINLARI ARTIK MASUM DEĞİL

" Yaz mevsiminin gelip sıcakların artmasıyla beraber güneşin zararlı olan UV ışınlarının yeryüzüne ulaşma yoğunluğu da artıyor. Ozondaki delinme, güneşin cildimize vermiş olduğu zararlı etkileri arttırıyor. Cilt lekeleri, ciltteki çizgilenmeler, mevcut benlerdeki değişiklikler, yeni ben oluşumu ve cilt kanseri gelişimine zemin hazırlama gibi sonuçların hepsi güneşin vermiş olduğu tahribatlardır.

BENLER Ä°LK 20 YILIN ESERÄ°

" Benler; melanosit denilen renk hücrelerinin oluşturduğu yapılardır. Çoğu kişide sayıları 1 ila 40 arasında değişmektedir. Vücudun her yerinde gözlenebilirler. Bir kısmı doğuştan, bir kısmı ise sonradan ortaya çıkarlar. Ciltle aynı hizada olabilecekleri gibi deriden kabarık, üstünde kıl gelişen formlarda bulunabilirler. Kişide ben gelişeceği doğumdan önce planlanmıştır, çoğu da ilk 20 sene içinde gelişir.

YENÄ° BENLERÄ°N SORUMLUSU: GÃœNEÅž

" Güneş ışınları benler üzerinde önemli etkiye sahiptir. Mevcut benlerin değişimine neden olabileceği gibi, yeni ben çıkmasına da neden olabilir. Hayat boyu alınacak UV dozunun yüzde 80'i yaşamın ilk 18 yılı içinde alınmaktadır. Bu nedenle bebek, çocuk ve gençlerin güneşten korunmaları hayati açıdan önem taşır.

Haberin Devamı

CÄ°LT KANSERÄ°NÄ°N HABERCÄ°SÄ° OLABÄ°LÄ°R

" Sonradan geliÅŸen benler içinde displastik ya da atipik dediÄŸimiz ben çeÅŸidi, diÄŸer benlerden farklıdır. Atipik benler; genellikle düzensiz ÅŸekilli, asimetrik görünümlü, farklı renkler içerip, büyüktürler. Ergenlik çağında görülmeye baÅŸlayıp, en sık sırt ve bacaklarda bulunurlar. Atipik ben mevcudiyeti, malign melanom dediÄŸimiz cilt kanseri riskini arttırmaktadır. Tek bir atipik ben bulunması durumunda melanom riski az olmasına karşın, birden fazla atipik bende melanom riski artmaktadır. Melanom cilt kanserleri içerisinde en tehlikelisidir ve tüm dünyada görülme sıklığı artmaktadır. Â

AÇIK TENLİLER DAHA DİKKATLİ OLSUN

" Melanom gelişmesinde kalıtımın da etkisi vardır. Açık tenli olmak, vücutta 50'den fazla bene sahip olmak, çocukluk çağında ciddi güneş yanıkları geçirmek, atipik benlere sahip olmak ve ailede melanom olan bireylerin bulunması melanom açısından risk oluşturur.

" Melanom; erkeklerde en sık sırtta, kadınlarda ise bacaklarda yerleşir. Melanom,yüzde 30 mevcut benden, yüzde 70 normal ciltten gelişir. Benler arasında doğumsal büyük benler ve atipik benlerin melanoma dönüşme riski diğer ben çeşitlerine göre daha fazladır.

Haberin Devamı


ÅžEKÄ°LSÄ°Z VE BÃœYÃœK BENLERE DÄ°KKAT!

" Benlerin incelenmesinde klinik muayenenin yanı sıra benin büyütülerek görünmesini sağlayan dermatoskop isimli cihazdan da faydalanılır. Muayene ve dermatoskopik inceleme sonrasında şüpheli ben saptanırsa cerrahi olarak o ben uzaklaştırılır ve patolojik incelemeye gönderilir. Benlerin uzaklaştırılması, ben açısından risk teşkil etmez. Hasta, bende bulunan riske göre, 3 ila 12 ay arasındaki periyotlarla takip edilir.

" GÜNEŞ KORUYUCUYU ÖNEMSEYİN: Çocuğun sağlığı için öncelikli olarak güneş koruyucunun önemi vurgulanmalıdır. En az 30 faktörlü güneş koruyucular, dışarı çıkılmadan 20 dakika önce sürülmeli ve her 2 saatte bir tekrarlanmalıdır.

" 6 AYLIKKEN GÜNEŞ KORUYUCU KREME BAŞLAYIN: Özellikle çocuklarda güneş koruyucu kullanımına önem verilmelidir. 6 aylıktan itibaren koruyucu kullanmasına başlanmalıdır.

" KREMLERİ KULAĞINA VE AYAĞINA DA SÜRÜN: Güneş koruyucu kullanırken kulaklar, ayak sırtı ve enseye sürmeye dikkat edilmelidir.

" ŞAPKASIZ VE GÖZLÜKSÜZ ÇIKARMAYIN: Geniş şapka ve güneş gözlüğü kullanımına önem verilmelidir. Güneşin yoğun olduğu 10.00 ila 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarıda bulunmamaya özen gösterilmelidir.

" GÜNEŞ YANIĞI GEÇİRDİYSE BENLERİ TAKİBE ALIN: Çocukluk çağında ciddi güneş yanığı geçirilmesinin çok sayıda atipik ve normal ben gelişimine neden olduğu ispatladığından dolayı, güneş koruyucunun önemi bir kat daha artmaktadır.

" BENLER BÜYÜRSE VE KANARSA DERHAL DOKTORA GÖTÜRÜN: Mevcut benlerinin şekillerinde değişiklik, büyüme, kanama ve sertlik hissettiğiniz zaman vakit kaybetmeden bir cilt hastalıkları uzmanına başvurun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!