Cildiniz yazın izlerini taşımasın

Güncelleme Tarihi:

Cildiniz yazın izlerini taşımasın
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 04, 2009 13:40

Sıcak yaz günlerinin bitmesiyle birlikte ciltte yazdan kalma lekeler de kendini göstermeye başlar.

Haberin Devamı

Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, yaz mevsiminin ardından cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

/images/100/0x0/55eb6b81f018fbb8f8bfec5e

Cilt temizliÄŸi

Doktorunuzun önerdiği, cildinize uygun bir ürünle gece yatmadan önce mutlaka derinlemesine temizlik uygulayın. Geceleri cilt hücreleri yenilendiği için gözeneklerin mutlaka temizlenmiş olması gerekir.

Peeling

Cildinize doktorunuzun önerdiği sıklıkta (haftada 1-2 kez) peeling uygulayın. Yeni hücreler yukarı doğru hareket ederken nemini kaybeden cilt de pul pul dökülmeye başlar. Cildi ölü hücrelerden arındırmak amacıyla yapılacak peeling işlemiyle alttan sağlıklı derinin çıkması sağlanabilir.

Maske

Düzenli olarak nem maskeyi uygulayın. Yaz tatilinde bronzlaşmak amacıyla güneş altında kalınması cildin su kaybetmesine ve kurumasına neden olur. Ciltteki kuruluk da derinin pul pul dökülmesine yol açar. Bu nedenle cilt yapınıza uygun bir kremle cildinizi özellikle her banyodan sonra nemlendirin. Böylece cildiniz daha parlak bir görünüme sahip olur.

Bakım

Cilt bakımını günlük ve haftalık bakım diye ayırabiliriz. Günlük bakımda cilt her gün cilde uygun bir temizleme kremi veya jeli ile temizlenmeli, arkasından bir tonik ve en önemlisi mutlaka nemlendirici uygulanmalıdır. Haftalık bakımda ise yaz döneminde nem maskeleri veya kırışıklık önleyici antioksidan maskeler temiz cilde tercihen banyo sonrası 15-20 dakika ciltte kalacak şekilde uygulanmalıdır. Eğer ciltte aşırı bir hassasiyet ve kızarıklık yoksa maske öncesi cildin ölü hücre tabakasını gidermek için cilde uygun peelingler uygulanabilir. Bu işlemler güneş hasssasiyeti yapabileceği  için akşamları uygulanmalı ve gündüz mutlaka güneş koruyucular kullanılmalıdır.

Güneş lekeleri

Yaz mevsiminin en sevimsiz hatırası ise güneÅŸ lekeleridir. Ä°deal olan güneÅŸ lekelerini oluÅŸmadan önlemektir. Bunun için, güneÅŸten korunmak, kademeli olarak güneÅŸte kalmak, hiçbir zaman soyulacak, aşırı kızaracak ÅŸekilde yanmamak, öneriler arasında sayılabilir. Ancak güneÅŸ lekesinin önüne geçemediyseniz tıbbi tedavi planlanabilir. Tedavide,  tıbbi ve kozmetik renk açıcı preparatlar, yüzeyel peeling (deriyi soyma iÅŸlemleri) , lazer tedavileri , IPL ve krioterapi (soÄŸuk uygulaması, dondurma tedavisi)  seçenekler arasındadır. Tedavi uygulansa dahi, yeni güneÅŸ lekelerinin çıkabileceÄŸini düşünerek , güneÅŸten korunmak esastır. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!