Çiçeğinize evinizde bakılır

Güncelleme Tarihi:

Çiçeğinize evinizde bakılır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çiçekleriniz anlayamadığınız

sebeplerden dolayı hastalandı. Ya da sezonluk bakım zamanı geldi ve siz onlara nasıl yardım edeceğinizi bilemiyorsunuz... Üzülmeyin, artık imdadınıza yetişen botanikçiler var. Üstelik sakın bu kadar çiçeği nasıl çiçekçiye taşıyacağım, diye de düşünmeyin. Bir telefon edin yeter, onlar size, yani çiçeklerinize gelecek... Nasıl mı?

TEK ÇİÇEK İÇİN BİLE GİDERİZ

İstanbul Florya'daki İmamoğlu Çiçekçilik'teyiz. Ziya Güler'le konuşuyoruz. Bir bakım servisleri, donanımlı bir otomobilleri var. Müşteri telefon ederek sorunu söylüyor, onlar da verilen adrese doğru yola çıkıyorlar. ‘‘Gübreleme, toprak değişimi, ilaçlama... Her yere gidiyoruz. Bir tek çiçek için bile olsa... Bazen müşteri çiçeğini buraya getirip bırakıyor biz de bakımını yapıyoruz.’’

İmamoğlu'na en yakın mesafede Yeşilköy var. Orada bir adrese gittiklerinde 2.5 milyon lira servis ücreti ve kullanılan ilaç ve malzeme neyse onların parasını alıyorlar. Önceleri bu konudaki talep birkaç kişiyle sınırlıymış; giderek artmaya başlamış. Şimdi bazı firmalarla anlaşmalı olarak çalıştıklarını söyleyen Güler, onlara periyodik olarak servise gittiklerini belirtiyor. Ayrıca teras, balkon ve bahçe düzenlemesi için eğer müşteri talep ederse firmanın mimarları devreye giriyor ve istenileni kağıt üzerine döküyor. Fiyatlandırılan proje kabul edilirse uygulamaya geçiliyor.

KİTAP OKUMUYORUZ

İstanbul Nişantaşı'nda bulunan İncimiz Çiçekçilik'in de Botanik İncimiz adıyla bir bakım şirketi var. Selman Çalışkan ve Recep Eraslan'ın ortak oldukları firma, müşterilerden gelen yoğun talep üzerine açılmış. Satış sonrası özel periyodik bakım, iç ve dış mekan düzenleme, ilaçlama, toprak değişimi ve sulama konularında çalışıyorlar. Çalışkan ve Eraslan, dışarıdan gelen yeni çiçeklerin tanınmadığını, eğitim amacıyla getirilen çiçek kitaplarının ise müşteri tarafından okunmadığını söylüyorlar. İşte bu nedenle kendilerine ihtiyaç duyuluyor. ‘‘Millet olarak okuma alışkanlığımız yok. Serbest piyasa ile ülkemize her türlü yan ürün geldi. Saksı ve saksı ile ilgili vitamin geldi. Kitaplar, nem ölçüm cihazı getirttik. Kitaplar alınıp okunmadı. Çiçeksever bir insan için nem ölçer önemli ama alınmadı. Yeterli bilgileri olmadığı için dışarıdan gelen yabancı çiçeklere bakamadılar. Bunu en aza indirmek için bu birimi oluşturduk.’’

Evlere aylık ya da haftalık olarak gidiyor, sulama, vitamin verme, toprak değiştirme gibi işlemleri yaparak bakımı gerçekleştiriyorlar. ‘‘Şunu gördük: Halkımızda istek var ama bakmayı bilmiyorlar. Fazla sulamadan çiçekleri öldürüyorlar. Önüne gelen su ve fazla vitamin veriyor. Bunun için biz haftada bir bakıma gidiyoruz. Bu bitkiler için daha sağlıklı.’’ Selman Çalışkan, İstanbul içinde her yere gittiklerini söylüyor. Servis ücreti ise bir milyondan başlıyor ve malzemeye göre değişiyor.

YOĞUN BAKIM ODASI

Müşteriye satılan bitkilerin, daha sonraki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş bir de ‘‘Bitki Hastanesi ve oteli’’ var İstanbul'da. Biyolog Cem ve Ayşe Şirin çifti tarafından Suadiye'de açılan bu ilk bitki hastanesi ve oteli, bitkisi olan kişilerin, bir sorun olduğu anda gidebileceği bir adres olsun diye kurulmuş. Hastanede bir yoğun bakım odası bile bulunuyor. ‘‘Adresimiz belli. İnsanlar aradıklarında başvuracakları bir yer olsun diye hastaneyi, arkasından oteli hayata geçirdik. Bitkisever dostlarımız isterlerse telefon açıp bizi çağırıyor. Ambulanslarla gidip bitkileri alıyoruz veya evlerinde müdahale ediyoruz...’’ Hastanenin, içinde gereken tüm malzemenin bulunduğu üç ambulansı var. Getirilen hasta çiçekler, hastanenin ‘‘yatakhanelerine’’ yatırılarak tedavi altına alınıyor. Fakat çoğunlukla büyük çiçekler saksı içinde bırakılıyor. Hastanenin duvarları tamamen cam olduğundan çiçekler rahatlıkla ışık alabiliyor. Isıtma doğal gazla yapılıyor.

Siz tatile çiçekler otele

Bitki Hastanesi'nin otel kısmı, tatile çıkarken çiçeklerimi ne yapacağım, diye düşünenler için kurulmuş. Şehirden ayrılırken çiçeklerinizi bırakabilirsiniz, bir tane bile olsa... Dilerseniz, gelip almalarını isteyebilirsiniz. Ücretler, büyük çiçekler için aylık 500 bin, küçükler içinse 50 bin liradan başlıyor. Otelde kaldıkları sürece çiçeklerin günlük bakımı yapıldığı gibi, eğer gerekliyse toprak veya saksı değişimi, vitamin ve ilaçlama gibi ihtiyaçları da ek bir fiyatla karşılanıyor. Otelde hastalıklı ve sağlam bitkilerin aynı yere konmamasına dikkat ediliyor.

MEVSİMİN ÇİÇEĞİ MENEKŞE

Sonbaharda balkonlar için en ideal bitki mevsimlik olarak Hercai Menekşe. Kışa dayanabilen diğer bir çiçek ise Papatya'nın bir çeşidi olan Kasımpatı. Her iki çiçeği de kış boyunca balkonlarda kullanabilirsiniz. Bahara doğru ömürleri dolunca, bu defa yeni mevsimlikleri çıkar. Onları da bu sefer kış mevsimine kadar yaşatabilirsiniz.

ARANABİLECEK TELEFONLAR

Florya İmamoğlu Çiçekçilik:........ 0 212 573 02 18

Nişantaşı İncimiz Çiçekçilik :....... 0 212 296 67 01

Suadiye Cem Bitki Hastanesi :..... 0 216 373 06 48

KENDİ HALİNE BIRAKIN

Ziya Güler, çiçekler için sonbaharda yapılması gerekenler konusunda bazı önerilerde bulunuyor. ‘‘Evdeki çiçeklerde sonbahardan ziyade ilkbaharda önemli bakım yapılır. İlkbaharda bitkiler budanır, toprak değiştirilir çünkü, toprakların içindeki minareller zamanla kaybolur, kifayetsiz kalır ve bitkiyi yenilemez. Sonbaharda bu kadar yüklü bakım yapılmaz. Bitki, sonbaharda kış uykusuna girer. Biz bunu pek hissedemesek de bir duraklama devresi geçirir. Bu dönemde bitkiye vitamin yüklemesi yapılmaz, dinlenmesi açısından biraz kendi haline bırakılır. Sonbaharın bir iki ayı atlatıldıktan sonra şubattan itibaren bitkiye vitaminle, gübreyle yükleme yapılır. Ancak bu sürede gerekiyorsa budama ve sulama unutulmamalıdır.’’

sulama tavsiyeleri

Özellikle ev bitkileri için kışa girerken yapılması gerekenleri Selman Çalışkan şöyle sıralıyor: ‘‘Sonbaharda iklimin değişmesi gibi bitkiler de değişir, belli bir sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Sararmalar, sıkıntılar en aza indirilmelidir. Birçok bitki, sıcaklık 25-26 derecenin altına düşünce sararır. Bu yüzden iç mekan bitkilerinde sulama yarı yarıya düşürülmelidir. Kış döneminde gün ışığı almayan bitkiler gelişemez, bu yüzden sonbaharda ve kışın vitamin verilmemelidir. Bitkiler sulanırken musluktan soğuk su dökülmemeli, yağmur suyu tercih edilmelidir. Verilen su oda seviyesinde olmalı, ihtiyaç varsa toprak ve saksı değişimi yapılmalıdır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!