Çeşitli hastalıklar hakkında merak ettikleriniz için mini rehberler

Güncelleme Tarihi:

Çeşitli hastalıklar hakkında merak ettikleriniz için mini rehberler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kendinizin doktoru olun

Ankara'da yeni açılan ve Türkiye'nin ilk medikal plazası olan medArt, insanlara bilgi verebilmek için birçok mini kitapçık hazırlattı. Sağlıkla ilgili kısa, basit bilgiler veren bu yayınları merak ediyorsanız, mini özetler halinde aşağıda okuyabilirsiniz.

Migren olabilir

İnsanların en çok şikayet ettikleri ağrıların başında elbette baş ağrısı geliyor. Dünyada milyonlarca kişi mustarip ve daha ziyade gelişmiş ülkelerde ortaya çıkıyor. Genellikle birden fazla etkene bağlı olarak görülüyor. Ağrının nedeni, migren veya yüksek kan basıncı olabileceği gibi stres, uykusuzluk, bazı ilaçlar ve çevre koşulları riski artırıyor.

Eğer baş ağrısı

Başın çevresini sıkan bir kuşak şeklinde ve sürekli ise gerginlik baş ağrısı olabilir.

Zonklayıcı, tek taraftan başlayan ve bulantıya neden olan ağrıysa, migrenden şüphelenilebilir. Migrenden önce ışık titremeleri gibi görme bozuklukları da ortaya çıkabiliyor.

Kızaran ve sulanan bir gözün etrafında, yüzün aynı tarafında burun akıntısıyla birlikte zonklayıcı bir ağrı varsa, küme baş ağrısı olabilir.

Burun akıntısı veya tıkanıklığıyla birlikte yüzün arkasında sürekli bir ağrı varsa ve öne eğilmeyle artıyorsa, sinüzit ağrısı olabilir.

Kötü duruş

Bel ağrısına sebep olan etkenlerin başında elbette kötü duruş geliyor. Omurganın doğal eğimlerine ve kas dengesine ters düşen çalışma veya oturma pozisyonları, omurgayı destekleyen kas ve bağlarda gerginliğe, zayıflamaya neden oluyor. Kas ve bağların desteği azaldığında, omurlar arasına eklemlere taşıyabileceğinden fazla yük biniyor.

Gerginlik ve bel ağrısı

Aşırı gerginlik de bel ağrısına neden olabiliyor. Çünkü günlük yaşamın stresi içinde, pozisyon değiştirilmesi veya yapılan harekete ara verilmesi için sırttan gelen uyarılar gözardı edilir veya fark edilmeyebilir. Aşırı gerginlik sonucu sırt kasları veya omurlar arasındaki diskler incinebilir.

Türkiye'de çok sık karşılaşılan trafik kazaları nedeniyle bel yaralanmaları ve bel ağrılarıyla da çok sık karşılaşılıyor.

Tedavi edilebiliyor

Kronik ağrı, ilk kez 1930 yılında bağımsız bir hastalık olarak tanımlandı. İlk ağrı kliniği ise 1960 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde kuruldu. O günden bu yana ağrı tedavisinde çok fazla yol katedildi. Ağrı, farklı uzmanlık alanlarından olan doktorların biraraya gelmesiyle oluşan ekipler tarafından tedavi ediliyor.

Kolesterol ne demek?

Doktorlara en çok sorulan soruların başında kolesterol ve lipidin tanımı geliyor. Lipidin Türkçe karşılığı yağ. Kolesterol ise yağ benzeri ve hücre zarının yapıtaşı. Hayvansal ve bitkisel kökenli besinlerde bulunuyor. Yağ, vücut ağırlığının yüzde 15'i. Vücut ısısının oluşturulması ve enerji depolamak yağların görevi. Ayrıca kolesterol vücutta cinsiyet ve kortizon benzeri hormonların üretilmesinde hammadde görevi görüyor.

HDL adı verilen proteinler, dokulardan karaciğere kolesterolün taşınmasını sağlar, vücudun kolesterolden temizlenmesinde rol alıyor. Vücut için yararlı ve damar sertliği düşmanı. Kandaki miktarını, alkol, egzersiz yükseltirken, sigara, şeker hastalığı, şişmanlık ve hareketsizlik azaltıyor.

LDL kolesterol ise damar sertliği riskini artıran, kötü olanı. Kandaki miktarı yükseldikçe damar sertliğiyle karşılaşma oranı da yükseliyor.

Kolesterol oranınız 200 mg/dL altında olmalı, fakat bu ideal rakam. Ölçüm öncesinde en az sekiz saat aç kalmaya özen göstermek gerekiyor. Mümkünse sabah saatlerinde ölçülmeli. Testten önce alkol, sigara ve ilaç alınmamalı, mikrobik hastalıkların geçmesine dikkat etmeli.

Kalp krizi riski açısından bütün kolesterol, LDL kolesterol yüksekliği, HDL kolesterol düşüklüğü dışında, yaş önemli bir faktör. Birinci derecedeki akrabaların erken kalp krizi geçirmesi, tansiyon yüksekliği, sigara tüketimi, şeker hastalığı riski artıran faktörler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!