Çalışan kadın az diye üzüldü profesör kadınlarla sevindi

Güncelleme Tarihi:

Çalışan kadın az diye üzüldü profesör kadınlarla sevindi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2008 00:00

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in onur konuğu olarak katıldığı 6’ncı Ulusal Girişimcilik Kongresi’nin bu yılki ana teması "Girişim ve Kadın" oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, yetersiz eğitim sonucu Türkiye’de kadınların ancak yüzde 27’sinin iş gücüne katılabildiğini, oysa Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu oranın yüzde 55 civarında olduğuna dikkat çekti.

Hisarcıklıoğlu, "Eğitimsiz ve istihdam olanaklarından yoksun kalan kadınlarımız, ne yazık ki en çok şiddete maruz kalanlardır" dedi.

Mimarların yüzde 36’sı kadın

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nca (BTSO) düzenlenen kongerede, Türk kadınının pek çok Avrupa ülkesinden daha önce, 1930’da belediye meclislerine, 1933’te muhtarlığa, 1934 yılında milletvekilliğine seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu hatırlatarak, bugün Türkiye’deki kadın öğretim elemanı oranının yüzde 39 olduğunu, toplam profesörler içindeki kadın oranının ise yüzde 27’ye ulaştığını vurguladı. Mimarların yüzde 36’sının, doktorların yüzde 29’unun, avukatların da yüzde 33’ünün kadınlardan oluştuğuna değinen Rifat Hisarcıklıoğlu, bu oranların sevindirici olduğunu dile getirdi.

Bizdeki yüzde 27, AB’de 55

Buna karşın, kadınların özellikle eğitim seviyelerinin yetersiz oluşu onların ekonomik hayata katılmalarının önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurğulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Yapılan bir araştırma, 15-29 yaş grubu genç kızların yaklaşık yüzde 60’ının, 25-29 yaş grubunun yüzde 66’sının hem eğitimden hem de istihdamdan dışlandıklarını gösteriyor. Yetersiz eğitim sonucu olarak kadınlarımızın ancak yüzde 27’si iş gücüne katılabiliyor. Oysa AB ülkelerindeki bu oran ise yüzde 55 civarında. Eğitim seviyesi arttıkça kadınlarımızın işgücüne katılım oranı da artıyor. Kadınlarımızda eğitim düzeyine göre işgücüne katılım oranına baktığımızda 2006 yılında bu oran okumaya yazma bilmeyenler için yüzde 16, lise altı eğitimler için yüzde 22, lise ve dengi okullar mezunları için yüzde 31, yüksek öğrenim mezunu olanlar için de bu oran yüzde 70."

Kadınlar kayıtdışında

Hisarcıklıoğlu, en önemli sorunlardan birinin de kadınların kayıtdışı ekonomide çalışmaları olduğuna dikkati çekerek, "Eğitimsiz ve istihdam olanaklarından yoksun kalan kadınlarımız, ne yazık ki en çok şiddete maruz kalanlardır. Dolayısıyla kadınlarımızın ayrımcılık ve şiddet sorunlarının çözümü de onları iş sahibi yaparak ekonomik özgürlüklerini kazandırmakla mümkün olabilecektir" diye konuştu.

Prens Tofaş’ı ziyaret etti

İNGİLTERE
Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, Bursa’da Tofaş fabrikasını ziyaret etti. Kraliçe Elizabeth ile Karagöz gösterisi izlediği Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisinden Yalova yolundaki Tofaş fabrikasına geçen Prens Philip’i, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı ve Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Turgay Durak, Tofaş CEO’su Ali Pandır ile Tofaş Endüstriyel Grup Direktörü Massimo Risi tarafından karşılanan Prens Philip’e, gövde ve pres atölyeleri gezdirildi.

Kraliçe’den kadın girişimcilere destek

BTSO
Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, kadın girişimcilere eşit fırsatlar tanınması ve girişimci adayı kadınların teşvik edilmesinin ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını belirtirken, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve Edinburg Dükü Prens Philip’in dünya çapında kadır girişimcliğini ve kadın istihdamını artırma yönündeki çalışmalara destek olmak adına Bursa ziyaretini gerçekleştirdiklerini dikkat çekti. Kongre kapsamında Hey Grup CEO’su TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’a "Ulusal Girişimcilik Onur Ödülü" verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!