Reşat Nuri Güntekin’in romanı Çalıkuşu mahkemelik oldu!

Güncelleme Tarihi:

Reşat Nuri Güntekin’in romanı Çalıkuşu mahkemelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 09:53

Reşat Nuri Güntekin’in benzersiz eseri ‘Çalıkuşu’ davalık oldu! Romanda Feride karakterininin ilham kaynağı olan Feride Özkaya’nın torunu Sebahattin Topçu, Tims Yapım Medya şirketinin Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde tescil ettiği ‘Çalıkuşu’ markasının hak sahibi olduğu gerekçesiyle dava açtı. İşte detaylar…

Haberin Devamı

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Sebahattin Topçu  "Çalıkuşu" markasının hükümsüzlüğü nedeniyle dava açtı.

Topçu, sunduğu dilekçede ‘Çalıkuşu Feride’ markasını, kendi adına üç yıl önce Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde tescil ettirdiğini bu nedenle Tims Yapım Medya şirketinin üç yıl önce yaptırılan tescilin hukuksuz olduğunu savundu.

Topçu, ayrıca romanda Çalıkuşu karakterinin anneannesi Feride Özkaya olduğunu, hatta bunun yazar Melek Sevinç Çetin tarafından yazılan bir yazıda da ifade edildiğini belirtti.

Sebahattin Topçu’nun avukatı Yusuf Bardak tarafından mahkemeye sunulan dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Feride'nin torunu olan Sebahattin Topçu'nun 'Çalıkuşu' ibaresini tescil ettirmede hakkı vardı. Davalı şirketin ise halka mal olmuş 'Çalıkuşu' ibaresi üzerinde hiçbir hakkı yoktu. Çalıkuşu ibaresinin müvekkilim dışında herhangi biri tarafından tescili mümkün değildir. Bu nedenle davalının TPE'deki tescilinin hükümsüzlüğüne karar verilmesini, ayrıca dava sonuçlanıncaya kadar bu ibarenin üçüncü kişilere devrinin önlenmesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep ediyoruz"

Haberin Devamı

Sebahattin Topçu tarafından hakkında patent davası açılan Tims Yapım Medya şirketi ise marka başvurusunun zaman aşımına uğradığını, ‘Çalıkuşu’ markasının artık Reşat Nuri Güntekin'in mirasçıları Üzüm Ela Keskinoğlu ile Reşat Yağmur Akerson'a devredildiğini belirtti.

Çalıkuşu dizisinde Kamran karakterini Burak Özçivit, Feride karakterini de Fahriye Evcen canlandırmıştı.

BAKMADAN GEÇME!