Burgerden vazgeçemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Burgerden vazgeçemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenebilmek için çaba harcıyoruz, diyet yapıyoruz ama kim ne derse desin fast-food yiyeceklerin albenisinden kurtulamıyoruz. Bu durumda hiç değilse fast-food üreticileri sağlıklı beslenme konusunda bizlere yardımcı olabilirler mi? Burger King bu nedenle en ünlü ürünü Whopper'ı sağlıklı bir yöntemle alevli ızgarada pişirdiğini bildiriyor. Ayrıca kırmızı et yemek istemeyenler için artık vejetaryen mönüler geliştiriliyor. Bunların hepsi tüketicilerin istekleri doğrultusunda ortaya çıkıyor. Tavuk ve balık eti sevenler için de farklı yiyecekler hazırlanıyor. Acılı, ekşili, tatlı, hardallı bir çok sosla tatlandırılan kıtır kıtır tavuk parçaları çok seviliyor. Türkiye'nin ilk sebze burgerini sunan Burger King, kırmızı fasulye, patates, karışık bitkilerden yararlanıyor. Beanburger yüksek oranda lif içeriyor. Böylece ‘‘hamburger-kola-patates’’ klasiğinin, fast-food cephesinde tahtı sallanıyor.

Kadında kalp

Menopozdan önce kadınlar önemli oranda kalp hastalıklarından korunuyorlar. Ancak sigara içiyorsanız, ailenizde kalp hastalığı ile karşılaşılmışsa, 54 yaşın üzerindeyseniz, egzersiz yapmıyorsanız, diyabetiniz veya tansiyonunuz varsa, şişmansanız ve kolesterolünüz yüksekse risk altındasınız. Kalp hastalıklarına karşı ne tür tedbirler alabileceğinizi, doktorlardan öğrenebilirsiniz.

Prostata lazer tedavisi

Prostat tedavisinde lazer kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bakırköy Devlet Hastanesi'nde Op. Dr. Vahap Karabulut tarafından uygulanan lazer yöntemi ile prostat büyümesi tedavisinde, prostatlı bölgeye özel aletlerle idrar yolundan giriliyor. Prostat dokusu, lazer ışınlarıyla eritilip, ortadan kaldırılıyor. Op. Dr. Karabulut'un verdiği bilgiye göre, 30 dakikada tamamlanan lazerle tedavide, kişi operasyondan sonra ertesi gün evine gidebiliyor. Ayrıca kanama meydana gelmediği için AIDS, sarılık gibi tehlikeli hastalıkların bulaşma riski de ortadan kalkıyor. Prostat çevresindeki cinsel işlevle ilgili sinirlerin zarar görmediğini belirten Op. Dr. Karabulut, ‘‘Kişi operasyondan sonra cinsel işlev kaybı riskiyle karşılaşmıyor. Bir hafta sonra aktif cinsel yaşama dönülebiliyor’’ diyor. Lazer tedavisinin en önemli avantajlarından biri de kalp ve akciğer hastalığı gibi nedenlerle genel anestezi uygulanamayan yaşlı hastalarda lokal anestezi altında yapılabilen tek tedavi yöntemi olması.

Vücut yağları

Cildin neme ihtiyacı var. Hem de her zaman. Bu nedenle kullanılabilecek kozmetikler arasında artık body oil yani vücut yağları da var. Kuru, hassas cildi olan veya hoş kokulu, akışkan yağları sevenler bu ürünleri kremlere tercih ediyorlar. Zaten üreticilerin amacı da insanlara daha fazla ve iyi seçenekler sunabilmek. Neutrogena'nın susam yağı katkılı body oili son zamanlarda hayli ‘‘in.’’ Johnson & Johnson'ın müdürlerinden Dr. Yasemin Uzuner, yağların en iyi nemlendiriciler grubunda olduğunu söylüyor: ‘‘ Nemlendiriciye ihtiyacınız olup, olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Cilt temizlendiğinde veya yıkandığında gerginlik hissediliyorsa, bu cildin kuru olduğunu gösterir. Çeşitli yüzeylerde pullanma ve çatlakların olması ise çok kuru olduğunun işareti.’’

Cildi kuru olan kişinin günde en az bir kez hatta iki kez cildini nemlendirmesi gerekiyor. Yağlar en az 8 saat nemlilik sağlıyor ve etkileri bir günden daha uzun sürebiliyor. Susam yağı, en iyi nemlendiriciler arasında yer alıyor. Ayrıca sakinleştirici ve güneşin zararlı ışınlarından koruma etkisi var. Vücut yağları konusunda en çok merak edilen konulardan biri, sivilceler. Sivilcelerin artması ile yağ kullanımı arasında bir bağlantı bulunmuyor. Fakat vücut yağınızı seçerken etiketlerine dikkat etmelisiniz. İyi bir yağ, cilt üzerinde nötral etkili olmalı, iritasyon veya alerjilere yol açmamalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!