Bu kadar sene bu şekle kimse itiraz etmedi

Güncelleme Tarihi:

Bu kadar sene bu şekle kimse     itiraz etmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 00:00

RTÜK'ün getirdiği yasak yüzünden Huysuz Virjin'in ekrandan uzak kalması, Seyfi Dursunoğlu'nu kızdırdı.

Haberin Devamı

Seyfi Dursunoğlu'nun fotoğrafları için tıklayın...

"Başkalarının, bu yaştan sonra beni şekillendirme isteğine tahammülüm yok" diyen Dursunoğlu, hükümeti suçladı: "Türbanlı diye ödülünü alamayan bir genç kız var. Orada insan haklarını öne çıkararak 'Bunu yapmaya ne hakkınız var' diyorlar. Peki Türkiye tarafından 40 senedir kabul edilmiş işimi engellemeye ne hakkınız var?"

Duymuştum, çok titizmiş. O yüzden, kapıdan girerken iki kere sildim ayakkabılarımı. Beylerbeyi’nde, kocaman, müstakil bir ev. Kapıdan girer girmez, devasa bir avize karşılıyor sizi. Sağlı sollu, antika olduğu belli eşyalar. Evin endamı ve heybetini bir kenara bırakın, asıl endişem Huysuz Virjin’in evine giriyor olmam. Oysa Seyfi Dursunoğlu karşılıyor bizi. Huysuz’dan eser yok. Orada olmamızın sebebi belli. Huysuz Virjin’e getirilen ekran yasağı...

Haberin Devamı

Seyfi Bey eviniz çok güzel. Mimarı kim, tanınmış biri mi?

- Yaşlandıkça eskiye, çocukluğuna dönüyorsun. Bu yüzden, bir arsa aldım ve çocukluğumda büyüdüğüm eve benzer bir ev yaptırdım. Ama yine de çocukluğumdaki gibi rahat yaşayamıyorum.

Bu kadar sene bu şekle kimse     itiraz etmedi
Neden, sorun şöhretin getirdiği sıkıntılar mı?

- Bunun nedeni yaptığım iş değil. Nedeni, bir fikir anlaşmazlığı diyebilirim. Aslında bunun içinde ideoloji var, ama ben fikir anlaşmazlığı diyorum. Başkalarının, bu yaştan sonra beni şekillendirme isteğine tahammülüm yok. Ben artık bir şekil aldım. Bu kadar sene, bu şekle hiç kimse itiraz etmedi. Ben şimdiye kadar yaşadığım şekilde yaşamak istiyorum. Ama maalesef bazı ideolojiler uğruna, sanatımda değişiklikler yapılması mecburiyeti geliyor.

Hükümeti mi eleştiriyorsunuz?

- Evet, onların görüşlerini eleştiriyorum. Öbür tarafta, türbanlı diye ödülünü alamayan bir genç kız var. Ben o olaya üzüldüm. Orada insan haklarını öne çıkararak, "Bunu yapmaya ne hakkınız var" diyorlar. Benim, bütün Türkiye tarafından 40 senedir kabul edilmiş işimi engellemeye ne hakkınız var? Burada insan hakları aklınıza gelmiyor mu?

Haberin Devamı

Yurtdışında olsaydınız farklı bir yerde olur muydunuz?

- Yaptığım doğaçlama örneğini dünyada iki-üç kişi yapıyor. Bunun değerini Türkiye yeteri kadar bildi. Ben çalışmadan yaşayabilirim. Ama ben çalıştığım zaman 100 eve ekmek gidiyor.  Bunların anlaşılmamış olması gözümü yaşartıyor. Yoksa gelmişim geleceğim yere kadar. Bundan sonra ne olacak ki? Bu cezayı verecekseniz, 20 yaşında verseydiniz.

Kaç yıldır Huysuz Virjin karakterini oynuyorsunuz?

- 40 yıldır. İlk defa Huysuz olarak TRT’de ekrana çıktım. Sanırım 1976 veya 1977 yılıydı. O yıllarda Huysuz Virjin olarak TRT’ye çıkabiliyordum. Yani biz nereye gidiyoruz bilemiyorum. İnsanlar beni izlemekten son derece mutlu. 76 yaşında bir erkek, kadın kılığına girdiği zaman, sadece komik olur. Başka hiçbir şey olmaz. Bu, benim ayıbım değil. Ayıbı yapanlar düşünsün. Ben bütün mal varlığımı Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bıraktım. Yani vatanımın çocuklarının daha iyi yetişmesi için 40 senelik birikimimi bırakıyorum. Sonra da devlet benim için böyle bir karar alıyor. Ben şovumda siyaseti, sporu ve dini kullanmam. Yaptığım şovu herkes tarafından izlenebilir hale getirmek zorundayım. Siyasilerin de aynı düşüncede olması lazım. Herkesi memnun edecek kararları aldığın takdirde tekrar oy alabilirsin.

Haberin Devamı

Eşcinsellik hastalık değil

Bir yanda, kadın elbisesiyle şov yaptığınız için size uygulanan ekran yasağı, öbür yanda "İstanbul’a eşcinsel belediye başkanı olabilir mi" tartışması var. Bu tezadı nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Çoğunluk daima başattır. Çoğunluğa tabi olmak zorundayız. Dünyaya gelirken kadın ve erkek cinsi var. Normali bu. Bunun dışında bir üçüncü cins varsa bile, çok az miktarda var. Az olan kısım, çoğunluk tarafından tabii ki ezilmek istenecektir. Eşcinsellik, dünyanın hiçbir yerinde takdir edilen bir olay değildir. Ama bu, bir hastalık da değil. Bu, doğuştan gelen bir istek, bir dürtü. Böyle olan bir insanın cinsel tercihi farklıdır. Onun dışındaki düşünceleri, senden, benden veya bir siyasetçiden farklı değil. Tarihte, çok büyük sanatçıların eşcinsel olduğunu biliyoruz. Eşcinsel olmak demek, kültürlü olamamak değil. Ancak cinsel tercihi bu yönde olan insanlar, bunu arka planda bırakmalı.

Haberin Devamı

Burada bir tespit mi yapıyorsunuz, yoksa böyle mi olması gerekiyor?

- Yaşanan da bu, gerekli olan da bu. Eşcinsel bir belediye başkanının en ufak bir hatasında, yüzüne vurulabilir. O  mevki verilmiş olabilir. Belediye başkanı olabilir ama o bir yara ve ondan asla kurtulamayacak.

/images/100/0x0/55ea8d78f018fbb8f887756d
Deniz Koleji’nde eğitim görmüşsünüz ama sonra terk etmişsiniz...

- Dört sene istemeyerek okudum. Annem bana, "Babanı kırma, sonra bir şey yapar çıkarırız seni" dedi. Bana, "İster misin, istemez misin" diye sorulmadı. Bu, çok yanlış bir şey. Bana "Ne olacaksın" dendiğinde, ya mühendis, ya avukat derdim. Çünkü "Böyle söyleyeceksin" derlerdi. Harbiye’ye geçeceğim sene, bile bile dört dersten kaldım ve okuldan çıkarıldım. Sonra da tazminat ödedim.

Haberin Devamı

İngiliz filolojisinden ayrılarak memur oldunuz, niçin?

- Babam manifaturacıydı, iflas etti. "Ben sana üniversite için artık para veremem" dedi. İpek halılarımız, eşyalarımız satıldı. Artık bizim babamıza bakmamız gerekiyordu.

Huysuz gibiler cemiyetimizde de var

Huysuz Virjin nasıl bir kadın?

Çok tahammülsüz bir kadın. Herkese yüz vermeyen, ömür boyunca bir eş aramış ama bulamamış. Huysuz, cemiyetimizin içinde var olan tiplerden biri. Bu tip kadınları ben görüyorum. Yaşına göre boyanmıyor, giyinmiyor. Bu tipler aramızda var. Ben aydan getirmedim bu tipi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!