Bu filmler başka yerde yok

Güncelleme Tarihi:

Bu filmler başka yerde yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2005 00:54

24. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde, 51 ülkeden, hiçbir yerde kolay kolay izleme fırsatı bulamayacağınız tam 170 film gösterilecek. Festivalin bu yılki ünlü konukları arasında, Sophia Loren, Harvey Keitel ve Jane Campion yer alıyor.

Bu yıl 2-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 24’üncü Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin jüri başkanlığını, Piyano filmiyle Cannes’da ilk kez Altın Palmiye kazanan kadın yönetmen olan Jane Campion üstleniyor. Bu yılki ünlü konukları arasında Sophia Loren, Harvey Keitel, Jane Campion, Alain Robbe Grillet’in yer aldığı festival, 1 Nisan Cuma gecesi Maggie Smith ve Judi Dench’in başrollerini paylaştıkları ‘Lavanta Kokulu Kadınlar’ filmiyle başlayacak. Uluslararası Yarışma bölümünde 13 film yarışacak. Bu bölümde en çok dikkati çeken Kevin Spacey’nin yönetmenliğini üstlendiği ‘Hayatımın Şarkısı’, 37 yaşında hayata veda eden İki Grammy ödüllü efsane şarkıcı Bobby Darin’in hayatını konu alıyor.

Yarışta ‘Yolda’ da var

Bu yıl yarışma bölümünde bizden de bir film; ‘Yolda’ yarışacak. Erden Kıral’ın ‘Yılmaz Güney’le yaptığım bir yolculuktan esinlenerek oluşturdum’ dediği Yolda, Güney’e dair yeni tartışmalar açacağa benziyor.

Festivalin ağır toplarının yer aldığı Galalar bölümünde, New York Yahudi Mizahı ekolünün efsane ismi Woody Allen’ın Melinda ve Melinda’sı, Wong Kar-Wai’nin beş yıldır merakla beklenen 2046’sı öne çıkan filmler arasında yer alıyor. Ustalara Saygı bölümünde Neil Jordan’ın Mona Lisa’sı ve Roman Polanski’nin Hollywood’a transfer olmadan önce çektiği Sudaki Bıçak kaçırılmayacak yapımlar arasında...

Festivalde bu yıl başlayan ‘Geleceğin Karanlık Yüzü: Distopya ve Gençler... Gençler bölümlerinde ise sinemaseverleri sıra dışı filmler bekliyor. ‘Gençler... Gençler’ bölümünde, Hitler’in sadık neferleri SS subaylarının nasıl eğitildiklerini konu alan Napola ve down sendromlu iki kardeşin öyküsünü anlatan Leon ile Olvido dikkatleri çekiyor.

Sinemada İnsan Hakları bölümünde bu yıl, Dan Cheadle’ye En İyi Erkek Oyuncu Oscar adaylığı getiren Hotel Rwanda ve keskin nişancıların eğitimlerini konu alan İsrail Ordusu’nun çektiği görüntülerin bir şekilde ele geçirilmesiyle hazırlanan Tek Atış filmlerini ıskalamayın.

Sinema yazarlarının seçtikleri

Atilla Dorsay

1- Lavanta Kokulu Kadınlar

2- 2046

3- Vera Drake

4- Whisky

5- Pembe İmparatorluk

Cumhur Canbazoğlu

1- Hotel Rwanda

2- Palindrom

3- Bir Kış Gecesi Rüyası

4- Müziğimiz

5- Terketme Sanatı


Ali Atıf Bir

1- Melinda ve Melinda

2- Lavanta Kokulu Kadınlar

3- Kimse Farketmiyor

4- Avrupa Ekspressi

5- Şeytanla El Sıkışmak



Alin Taşçıyan

1- Melenkolin 3 Odası

2- Darwin’in Kabusu

3- Gilles’in Karısı

4- Oyun

5- Ölümsüz Kadın

Mevlüt Tezel

1- 2046

2- Acı Hayal

3- Haklı İntikam

4- Vera Drake

5- Brazil

Uğur Vardar

1- Vera Drake

2- 2046,

3- Garden State

4- Hotel Rwanda

5- Avrupa’da Bir Gün: Canım Türkiyem

Sayılarla İstanbul Film Festivali

51 ülkeden, 154 yönetmene ait 170 film gösterilecek.

Avrupa’dan 75, Amerika’dan 40, Uzakdoğu’dan 19, Türkiye’den 22 film gösterimi yapılacak.

Festivalde beş salonda 360 gösterim yapılacak.

Festival tarihinde bir kişi en fazla 74 film izledi.

120 yabancı konuğun gelmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!