Bu dizinin başına gelenlerden ortaya yepyeni bir dizi çıkar

Güncelleme Tarihi:

Bu dizinin başına gelenlerden ortaya yepyeni bir dizi çıkar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2004 00:48

Aynı anda 3 kanalda birden oynadı. Reyting rekorları kırdı, reklamverenler dizi arası kuşaklarda görülebilmek için sıraya girdi. Öyle ki, bir siyasi partinin seçimler öncesi, dizinin popülaritesinden yararlanmak için bazı bölümlerini kiraladığına bile şahit olduk.

Herkes dizinin başarısını tartıştı. Ama daha çok da, diziyi ezip geçen skandal boyutlarıyla gelip gündeme oturmasını. Bu yazı ne dizinin iki başrol oyuncusu Pınar Altuğ ve Tamer Karadağlı’nın özel hayatlarındaki fırtınaları tartışacak, ne de dizinin patronu Birol Güven’in gelişmeler karşısındaki tutumunu. Sadece bu kadar yankı uyandırarak Türk televizyon tarihine geçen bir televizyon dizisinin 2.5 yıllık serüvenini anlatacak...


16 Ocak 2002 tarihinde, TGRT’de iki çocuklu bir ailenin hayatını anlatan yeni bir dizi başladığında kimse iki buçuk yıl boyunca her şeyini didik didik edeceğimiz bir yapımın başladığının farkında değildi.

Hatta uzun süre dizinin kendisi bile fark edilmedi. Ne senaristi Birol Güven bildik bir isimdi, ne de başrol oyuncuları. Güzellik yarışmasından çıkma Pınar Altuğ’u o güne kadar yemek-kadın programlarında izlemiş, partneri Tamer Karadağlı da Ferhunde Hanımlar’daki Selçuk tiplemesiyle hafızalarda yer etmişti.

TGRT’de 13 bölüm yayınlandığında Çocuklar Duymasın, ‘TGRT’de bir dizi var, çok iyi’ sözleriyle izleyici gündemine girmiş, yeni kanalı atv ile anlaşmasını çoktan yapmıştı bile.

16 Nisan 2002’de atv’de ekrana gelen Çocuklar Duymasın, bu kanalda 50 hafta boyunca yayınlandı. Ve 50 hafta boyunca her salı en çok izlenen dizi oldu. İkinci çıktığı haftalar sürpriz sayıldı. Üstelik sadece salı günleri değil, tekrar bölümlerinin yayınladığı cuma akşamları da hep birinciliği zorladı. Dizinin başarısını gören TGRT, elindeki 13 bölümün kasedini döndüre döndüre eskitti. İşin ilginci tekrar tekrar gösterilen bu bölümler de çok izlendi. Artık Taş Fırın erkeği, Ligth Selami’si, Havuç’u, Fıs Fıs İsmail’iyle Çocuklar Duymasın, neredeyse her akşam ekrandaydı. Kasım 2002 genel seçimleri öncesinde ise Türk televizyonlarında bir ilk yaşandı.

SEÇİM MALZEMESİ OLDU

Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, seçim propagandasını desteklemek için Çocuklar Duymasın’ı atv’den Star’a transfer etmek için girişimde bulundu. Önerilen milyonlarca dolara rağmen dizi atv’den kopmayınca, Cem Uzan seçime bir hafta kala TGRT’nin elindeki eski bölümlerden dördünü kiralayarak Star’da göstermeye başladı. Böylece hem bir dizi ilk kez kiralanmış hem de aynı anda üç kanalda birden gösterilmiş oldu.

Ne var ki seçim öncesi Cem Uzan’ın teklifine direnen yapımcı Birol Güven, yedi ay sonra gelen ikinci büyük teklif karşısında direnemedi. Güven, yine atv’de yayınlanan dizisi Ayrılsak da Beraberiz’i ve TRT’de yayınlanan dizisi En Son Babalar Duyar’ı da alarak, Star’a transfer oldu. Star’ın o dönem bu üç dizinin transferi için dört milyon dolar ödediği konuşuldu.

STAR ŞANS GETİRMEDİ

Bugün Birol Güven, keşke atv’de kalsaydım itirafını kendine yapar mı bilinmez ama Star’ın diziye şans getirmediği bir gerçek.

16 Eylül 2003’te Star’da yayınlanmaya başlamasıyla birlikte talihsizlikler de dizinin yakasını bırakmadı. Türk televizyonlarının reyting şampiyonu dizisi birden reytinglerde yok oldu. Star televizyonu, reytingleri ölçen AGB’yle kavgalı olduğu için raporlarda hiçbir programı yer almıyordu. Çocuklar Duymasın’ın da Star’a geçmesiyle ne kadar izlendiği, reytinglerde kaçıncı olduğu, başarısını devam ettirip ettirmediği tam bir muamma oldu. Dizinin yayınlandığı salı günleri Star’la birlikte diğer ölçülmeyen kanalların raporlarda yer aldığı ‘others’ (diğerleri) bölümündeki yükseliş dikkati çekiyordu, bu nedenle diziye bir dönem ‘Others’ların Efendisi’ adı takıldı.

SKANDALLAR BAŞLIYOR

Star’a geçeli daha iki-üç ay olmuştu ki yeni yıla ilk büyük skandalıyla girdi.

Her hafta Havuç’un ve Duygu’nun hanım hanımcık annesi Meltem olarak izlediğimiz Pınar Altuğ, eşi Ümit Elçioğlu’nu Tony Teodarakis’le aldatmıştı. Diziyi etkiler mi, etkilemez mi derken Çocuklar Duymasın öyle büyük bir tartışmanın ortasında yer aldı ki, duymayan kalmadı!

Ve karar verildi, Meltem Amerika’ya gönderilecekti. El çabukluğu marifet Pınar Altuğ senaryodan çıkarılarak dizinin namusu kurtarıldı. Çünkü Meltem asla kocasını aldatmazdı!

Peki ya kocası?

Tamer Karadağ skandalına gelmeden önce diziye pirüpak yeni bir Meltem bulundu, Havuç’un Amerika’dan dönen annesi olarak Zeynep Tokuş, 21 Mart 2004 tarihinde Reina’da yapılan partiyle basına tanıtıldı.

Bu arada Uzan Grubu’na TMSF tarafından el konuldu, alacaklar biriktiği için diziye kısa bir süre ara verildi, acaba başka bir kanala mı geçecek diye beklerken Çocuklar Duymasın, TMSF yönetimiyle anlaşarak Star’da kaldı.

Uzan grubuyla dizinin üzerine çöken kara bulutları, TMSF yönetimi de dağıtamadı. Geçtiğimiz hafta dizinin diğer ana karakteri, bu kez Haluk, nam-ı diğer taş fırın erkeği gizli kameraya çekilen seks görüntüleriyle gündeme damgasını vurdu. Seks, şantaj, aldatılan eş, gizli kamera ne ararsanız var hikayede.

Acaba erkek oyuncuya iltimas olur mu tartışması yaşanırken Tamer Karadağlı da, Pınar Altuğ ile aynı kaderi paylaştı, diziden gönderildi. Bu arada kurunun yanında yaş da yanar misali olan yeni Meltem, Zeynep Tokuş’a oldu. Dizi anne-babasız devam edeceği için o da çıkarıldı.

NİYE HÁLÁ BİTMİYOR

‘Bu kadar badireden sonra diziyi bitirmeyi düşünmedin mi’ diye sordum Birol Güven’e. Düşünmemiş. Şimdi çocuklar anneanne ve babaannenin yanına yerleşecek, dizi yeni yayın döneminde Star’da yayınlanmaya devam edecek.

Merak edenler için de ekleyeyim. 8 Haziran’da Star’da yayınlanan sezonun son bölümü üçüncü oldu. 1 Haziran’da ikinci sıradaydı, 25 Mayıs’ta yine üç.

Peki, Meltem’siz Haluk’suz ama bol skandallı Çocuklar Duymasın bundan sonra izlenir mi? Tamamen Birol Güven’in hünerine bağlı. Senaryoya katılacak yeni unsurlar ve hikayeler Çocuklar Duymasın’ın kaderini belirleyecek. Ama ister çok izlensin, ister izlenmesin, seyredeceğimiz artık Çocuklar Duymasın olmayacak. O dizi bitti, yenisi sadece isim benzerliği.

Benim daha çok merak ettiğim ise ‘aldatan bir anne’ ve ‘Rus fahişelerle basılan bir baba’nın çocukları olarak Havuç ve Duygu’nun ne olacağı? Hayır efendim, dizinin bundan sonraki bölümlerinde anneannelerinin yanına verilmelerinden, Light Selami’nin göz kulak olacağından bahsetmiyorum, gerçek hayatta duymayacakları ne kaldı?

* TGRT’de 16 Ocak 2002’de başladı, 13 bölüm yayınlandı.

* atv’de 16 Nisan 2002’de başladı, 50 bölüm yayınlandı.

* Star’da16 Eylül 2003’te başladı, 32 bölüm yayınlandı.

* Oyuncu kadrosu 20 kişi. Meltem ve Haluk’un ayrılmasından sonra şimdi 18 kişi.

* Bir bölümü perşembe, cuma ve cumartesi olmak üzere üç günde çekiliyor.

* Dizinin senaristi Birol Güven, Beşiktaş yönetiminde yer aldı, iki kitap yayınladı.

* Pınar Altuğ bir yemek kitabı yayınladı.

* Dizi atv’de yayınlandığı dönemde Tamer Karadağlı ve Pınar Altuğ rol aldıkları reklamlardan ve tanıtımlardan en yüksek ücreti isteyen isimlerdi.

* Bir ara Havuç marka sakız bile çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!