Bu dergide selülit kremi yok selülit var

Güncelleme Tarihi:

Bu dergide selülit kremi yok selülit var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2010 00:00

Gregory Lassus-Debat, daha 29 yaşında Fransız kadın dergiciliğine yeni bir soluk getirdi. Kendi cebinden harcadığı ve dostlarından aldığı parayla yeni bir tür kadın dergisi yarattı: Causette. Bu dergide tam zamanlı çalışan sadece iki kişi var. Yine de güzellik ve imajla kafayı bozmuş Fransız dergi pazarında; kapaktan yer verdiği selülitli modelleriyle rekabet ediyor. İki ayda bir yayınlanan derginin Eylül sayısı tam 25 bin sattı. 27 ülkeden aboneleri var!

Güzellik, makyaj, astroloji, cinsellik, moda, alışveriş, yemek, cemiyet hayatı...

Klasik bir kadın dergisinin ilgilendiği konu başlıkları bunlar. Dişlerin inci, tenlerin ipek gibi olduğu, selülit, sivilce gibi şeylerin görsel anlamda kapısından giremediği, tüketim, güzellik ve cinsellik üzerine kurulu, beden imajıyla kafayı bozmuş, rüya satan bir dünya.

FEMİNİST DERGİNİN BAŞINDA BİR ERKEK

Bir de Gregory Lassus-Debat’ın kurduğu Causette var. Causette, Fransızca’da ‘sohbet etmek’ anlamına geliyor. Kilo vermek, yılbaşı partisi için elbise seçmek, cinsel hayatını hareketlendirmek üzere tavsiye aramakla ilgilenmeyen kadınlar için yayınlanıyor. Kapağında utanmadan bikini giymiş, selülitli bir model veya 80’li yaşlarını süren ama buna rağmen anlaşılmaz biçimde mutlu bir kadın yazar görebilirsiniz.

İçeride Filistin meselesiyle ilgili bir haber, mizahi makaleler, iş yerinde kadın erkek eşitsizliği üzerine araştırmalar bulabilirsiniz. Karşımızda tam anlamıyla feminist bir kadın dergisi var. Üstelik bir erkek tarafından yayınlanıyor.
Causette reklamı, tüketimi pompalamayı, kadınları hedef almış bazı sanatçı, lider ve politikacıları sayfalarına taşımayı reddediyor. Beden ve ruh diye bir konu başlığı var ama sağlık ve psikolojiden bahsediyor. Erkekleri de soymaktan çekinmiyorlar.

İlk çıktığında tüm Fransız yayıncılar Debat’a kahkahalarla gülmüş. Bir kadın dergisi yapacaksın ama içinde diyet, moda ve dedikodu sayfaları olmayacak ha?

Aradan sadece bir yıl geçti ve bugün artık kimse gülmüyor. Causette, o ünlü Delacroix tablosundaki bir göğsü açıkta özgürlük timsali gibi kadınlara öncülük ediyor.

Gregory Lassus-Debat’ı Paris’teki ofisinde, banyo küvetinden bozma kanepesinde yakaladım.

FİKRİMİZİ ANLATINCA HİÇBİR BANKA KREDİ VERMEDİ

Causette ile ülkenizde yeni bir feminist topluluk oluşturmaya mı çalışıyorsunuz?
- Burada okurlarımızı kast ediyorsanız, evet onlardan bir topluluk olarak bahsedebiliriz. Ruhu ve fikirleri olan bir topluluk bu. Kadınları koca birer cüzdandan ibaret tüketiciler olarak görmüyoruz. Bir kadın dergisinin başka türlü de yapılabileceğini ispatlamaya çalışıyoruz. Dişi, sadece eğlencelik ve hafiflikle aynı anlama gelmemeli.

Fransa’da bu aralar epey konuşulduğunuzun farkındayım. Uluslararası tepkiler nasıl?
- İngiltere, Hollanda, İsviçre ve İspanya’dan hikayemizi dinlemek için aradılar. Bugün de siz aradınız. Bu da Causette gibi yayınlara aslında ne kadar çok ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Umarım uluslararası ziyaretlerde bulunabiliriz.

İlan kabul etmediğinize göre dergiyi nasıl finanse ediyorsunuz?
- Arkadaşım Gilles Bonjour ve ben, başta 90 bin Euro topladık. Paranın bir kısmını akrabalarımızdan borç aldık, banka hesaplarımızı da boşalttık. Çünkü böyle tuhaf bir fikri hiçbir banka finanse etmek istemedi. Bugün tüm gelirimiz satışlar ve aboneliklerden elde ediliyor.

Dergi iki ayda bir yayınlanıyor. Kaç satıyorsunuz?
- 2009 Mart’ından 2010 Mayıs’ına kadar ortalama 7 bin satıyorduk. Mayıs’ta 15 bine çıktı, Eylül’de ise 25 bin sattık.

PROFESYONEL MODEL KULLANMIYORUZ

Causette için kaç kişi çalışıyor peki?

- Her sayıda 30 kadar insanın emeği oluyor ama aslında tam zamanlı çalışan iki kişi var. Diğer herkes freelance katkıda bulunuyor. Bütün bu insanları tam zamanlı çalıştırmaya şu anda paramız yetmez. Ama hiç şüphem yok, bir gün oralara kadar gidecek bu iş.

Feminizim 90’ların başından sonra demode olmamış mıydı?
- Bugün Fransa’da kadınların maaşı, aynı pozisyon ve yetenekteki erkeklerden yüzde 27 daha düşük. Eşit işe eşit maaş alamıyorlar. Emekli maaşları da daha az. Evde temizliği yüzde 80 oranında kadınlar üstleniyor. Minimum maaş ödenen Fransızların yüzde 72’si kadın. Bence, feminizmin aktif kalması için yeterince sebep var.

Sıradışı modelleriniz var. Kim onlar?
- Hiçbiri profesyonel model değil. Birçoğu arkadaşımız bazıları da oyuncu.

Kapak kızlarınızı nasıl seçiyorsunuz?
- Parlayan, ışık saçan, neşeli ve doğal; baktığınızda sizi gülümsetecek yüzleri seçiyoruz. Güzellik sokakta.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!