Bu camide ayak kokusu olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Bu camide ayak kokusu olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2006 00:00

Karacaahmet Mezarlığı’na modern bir cami yapılıyor. Caminin mimarı Hüsrev Tayla. İç dekorasyonunu da sosyetenin ünlü mimarlarından Zeynep Fadıllıoğlu yapıyor. Camide ayakkabılar çalınmasın diye dolaplara kilitlenecek, çoraplar kokmasın diye de üstüne galoş giyme zorunluluğu olacak.

1-1.5 yıl içinde bitmesi planlanan caminin bahçesinde içinde Kábe’nin örtülerinin de bulunduğu tarihi değeri olan eşyaların sergilenmesi için bir müze açılacak.

Karacaahmet Mezarlığı’nın ana kapısının girişindeki uzun servilerin arasında bir cami inşaatına başlandı. Camiyi bir süre önce vefat eden hayırsever Semiha Şakir’in İngiltere’de yaşayan çocukları Ghassan, Gazi ve Gade yaptırıyor. Adı Şakirin Camii.

İsim Arapça, "müteşekkir" anlamına geliyor. Çocuklar, camiyi anneleri Semiha ve babaları Suud İbrahim Şakir Bey’in anısı için yaptırıyor. Caminin dışını Yüksek Mimar Hüsrev Tayla, içini ise sosyetenin tanınmış isimlerinden mimar Zeynep Fadıllıoğlu tasarlıyor.

Semiha Hanım, Zeynep Fadıllıoğlu’nun annesinin halası. Fadıllıoğlu, işi almasının hatır gönül veya akrabalıkla bir ilgisi olmadığını söylüyor: "Ben 2002’de tasarımın Oscar’ı sayılan Andrew Martin İç Mimarlık Yarışması’nda ’En İyi Tasarımcı’ seçildim. 2004’te yine aynı yarışmada finale kaldım. Londra’da Metin Fadıllıoğlu, Güler Babancı ve Cem Boyner’in ortak işlettikleri Çintemani Restoran’ın iç dizaynını yapmıştım. Bu dizaynla da ödül almıştım."

Zeynep Fadıllıoğlu, akrabaları Semiha ve Gazi Şakir’in İngiltere’de yaşayan çocuklarıyla da Londra’da tanışmış. "Önce onların Üsküdar’daki evlerini sonra da Londra’daki evlerini yaptım. Cami yaptırmaya karar verdiklerinde iç dekorasyonunu da benim yapmamı istediler. Severek kabul ettim. 18 kişilik ekibimle işe başladık. Ekipte Orhan Kocan, Kadir Akorak ve Prof. Tayfun Erdoğmuş da var."

ÇORAP ÜSTÜNE GALOŞ ÇÖZÜMÜ

Şakir ailesi inşaat için harcayacağı parayı tam olarak belirlememiş. Zeynep Fadıllıoğlu, "Masrafın ucu açık. Bütçe henüz belli değil. Çünkü yola çıkılan paranın daha şimdiden çok üzerine çıktık. Dış harcamalar onaylandı ama içine harcanan para henüz onaylanmadı" diyor.

Zeynep Fadıllıoğlu bir noktada iddialı: "Bu camide kimse kokulu çorapların arkasında namaz kılmak zorunda kalmayacak. Her camiye gelen abdest alıyor ama aynı çorabı giyiyor. Bunun önüne geçmek için de şimdilik çorap üstü galoş çözümünü bulduk ama araştırıyoruz. Zaten pırıl pırıl olan camiye de sanırım kimse kirli çoraplarla gelmez diye umuyoruz. "

Camide ayakkabıların da bir dolapta kilitlenmesi düşünülüyor.

ZEYNEP FADILLIOĞLU

İslamiyet’e estetik getiriyoruz

Sosyetik bir camii olmayacak. İslam’a yaraşır, estetik, derinlikli bir ibadethane yapılacak. En yüksek minareyi, en büyük kubbeyi yapmanın, altına otopark ve alışveriş merkezi dikmenin marifet sayıldığı bugünlerde, eski güzel günlerin, mütevazı, içten, insana değer veren, huzur dolu ibadethanelerinin yapılabileceğini göstereceğiz. Modern bir yapı olacak. İçeriye girenler huşunun yanı sıra bir de güzellik yakalayacak. Sivri bir şey olmayacak. İslamiyet’e yeni bir görüş getirmiyoruz. Sadece estetik getiriyoruz. Camide estetik nedir derseniz Cumhuriyet sonrasında az sayıda güzel sayılabilecek cami var. Minarelerin kubbelere oranı bozuk. Cami yapılmasına karşı değilim ama o kadar fazla cami yapılıyor ki. Tabii bakım da kullanılan malzemeler de kaliteli olmuyor. Hiç birinde çini yok. Bizde de olmayacak ama biraz daha güncel malzemeler kullanılacak. Bu çağda olduğumuzu vurgulamamız lazım. Devamlı geçmişi tekrarlarsak geleceğe nasıl gideceğiz.

Bugüne kadar camilerde kadınların bulunduğu bölümlere hiç özen gösterilmemiş. Halbuki kadınlar özellikle ramazan ayında camide çok zaman geçiriyor. Kadınları yok etmek ister gibi tamamen kapalı olan bu bölümlere estetik açıdan daha fazla özen göstereceğiz. Bunun için balkonların önü daha da açık olacak, korkuluklar estetik dizaynlardan oluşacak. Merdiven korkulukları ve balkon trabzanları hat sanatlarından esinlenerek dökme demirlerden yapılacak.

MÜZEDE SOTHEBYS’DEN ALINAN

KÁBE ÖRTÜLERİ SERGİLENECEK


Müze caminin bahçesine yapılacak. Müzede Şakir ailesinin İngiltere’de yaşayan çocukları, geçtiğimiz yıl müzayede evi Sothebys’den açılış fiyatları toplam 500 bin Euro’yu bulan ve satışının milyon dolara vardığı tahmin edilen dört parça Kábe örtüsünü, İznik çinisi koleksiyonlarını ve ailelerinden kalan Türk İslam eserlerini sergileyecek.

HAVUZU İNGİLİZ SU TASARIMCI WILLIAM PYE YAPACAK 

Cami tek kubbeli ve 35 metre yüksekliğinde iki minareli olacak. 400 metrekarelik bir alan üzerine oturacak. 

İçeride Selçuklu ve Osmanlı sanatından motiflere yer verilecek.

 Işık içeri girsin diye bazı duvarlara döküm paneller yaptık. 

Caminin taşları Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirildi.

 Cami avlusunun ortasına havuz yapılacak. Havuzu Londra’nın su heykeltıraşı ünlü tasarımcı William Pye tasarlıyor. 

Abdesthane bölümü cami avlusunun alt bölümüne yapılacak.

 Caminin bulunduğu yerde daha önceden Mezarlıklar Müdürlüğü’nün ofisleri vardı. Bu ofisler avlunun altındaki bölümde yeniden inşa ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!