Bu ailenin işi gücü Susuz temizlik

Güncelleme Tarihi:

Bu ailenin işi gücü Susuz temizlik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2007 00:00

Islak mendillere yıllardır alışkınız. Pek çok kişinin çantasında bir paket bulunur. Elleri yıkama imkanı olmadığında temizlik için kullanılır. Yeni yeni alışmaya başladığımız şey ise artık her tür temizlik için bir ıslak mendil üretiliyor olması.

Mendille gözlük camı silebilir, makyaj ve oje çıkarabilir, evi temizleyebilirsiniz. 47 ülkeye ihracat yapan Türk markası Uni, bu alanda ilklere imza atmayı ve yenilikler yaratmayı sürdürüyor. Son ürünleri "susuz temizlik mendilleri". Susuz yaşamaya çalıştığımız şu günlerde herkesin imdadına yetişecek gibi görünüyor. Bu mendiller ile saçınızı bile tek damla su kullanmadan temizleyebiliyorsunuz.

Uni kulağa yabancı bir marka gibi gelse de sanılanın aksine bir Türk firması. Kurucusu eczacı Ataman Özbay, çocuklarına "her zaman teksiniz" dediği için firmasına da "bir" anlamına gelen bu ismi koyuyor.

İzmitli Özbay’ın ıslak mendil macerası; çocuklarının eğitimi için iki eczanesini, yağ fabrikasını, matbaa ve yerel gazetesini satarak İstanbul’a gelmesiyle başlıyor. Toptancılık işine giriyor. Bu sayede Türkiye pazarını çok iyi tanıyor. Fransa seyahati sırasında İsrail malı ıslak mendillerle karşılaşıyor. Dünyada çok az satılmasına rağmen girişimci ruhuna engel olamayarak ürünü 1994’te Türkiye’ye getirmeye karar veriyor. Yeni işinde en büyük yardımcıları ailesi ve eczacılık bilgisi oluyor.

Bebekler için üretilen ıslak silindir mendil, alışkanlık kazandırmak için önceleri çocuk bezlerinin yanında promosyon olarak veriliyor. Kısa süre sonra anneler üründen kopamaz hale geliyor. Zamanla ıslak mendiller daha ekonomik ve kullanışlı olmaları için kutuya giriyor. Ardından da ıslak cep mendilleri geliyor.

Fikir oğul Mehmet Ataman’dan çıkıyor. Kulaktan kulağa yayılarak herkesin cebine giriyor. Kızı Simla Özbay da makyaj silen ve cildi nemlendiren mendiller üzerinde çalışıp geliştiriyor.

Uni bugün ıslak mendilde sekiz grupta 100’ün üzerinde çeşide sahip. Türkiye’de ve dünyada da ilk kez kendilerinin ürettiklerini söyledikleri ürünler de hayli fazla. Bu mendillerin fikir sahipleri de yine aile üyeleri. Kendi icatları arasında extra havlu cep mendil, mentollü ıslak mendil, yeni doğan bebek mendili, buğu etkili mentollü kuru mendil ve araba parfümü içeren ambalaja sahip temizleme mendilini sayabiliriz. Türkiye’de ilk kez satışa sundukları ürünler de makyaj, genital bölge temizleme mendili, ıslak ev temizlik bezi serisi ve suda eriyen ıslak tuvalet kağıdı.

YENİ DOĞAN MENDİLLERİNDE TORUNUMDAN İLHAM ALDIM

Kendi icatları olan mendillerin çıkış hikayeleri de ilginç. Yeni doğan bebekler için üretilen ürünün ilham kaynağı Özbay’ın torunu. Bebeğin doktoru doğumdan sonra pamuk ve suyla yıkanması gerektiğini söyleyince yeni doğan bebekler için mendil üretmeye karar vermiş. Erkeklerin geceleri yatakta makyaj temizleyen eşlerini beklemekten sıkıldığını düşünerek pratik makyaj temizleme mendilleri geliştirmiş. Özbay, burnundaki etten nefes almakta zorluk yaşarken kendi için yaş mentollü ıslak mendili icat etmiş. Oğlu Mehmet Özbay da son dönemde gündemdeki susuzluk problemini dikkate alarak son ürünleri susuz temizlik mendillerini tasarlamış.

Ürünlerin geliştirilmesi en az iki yıl alıyor. Kullanılan hammaddelerin zararsız olmasına çok dikkat ediliyor. Ataman Özbay özellikle bebek bezlerinde iyi ürün kullanımının önemli olduğunu anlatıyor: "Kimyasallarını kimsenin bilmediği yurtdışındaki artık kağıtlar ülkemize giriyor. Zararları ilerleyen yıllarda ortaya çıkıyor. İçlerinde çamaşır suyu veya alkol kullanılan ürünler bile var."

Islak mendiller ürün çeşitlilikleri sayesinde her yaş grubu tarafından tercih ediliyor. Ev temizliği mendilleriyle, kozmetik serisini özellikle kadınlar tercih ediyor. Erkeklerin gözdeleri ise cep mendilleri, arabalar için üretilen Uni cap kokulu mendiller ve mentollü mendiller. Uni, mendildeki başarısının ardından şampuan, vazelin ve el vücut kremleri üretmeye başladı. Türkiye’de ilk olacağını söyledikleri bebek ürünlerinin çalışmaları da devam ediyor.

SUSUZ GÜNLERDE HİJYEN

Yataktan kalkamayan hastalar ve su problemi yaşayan semtlerin temizliği ve hijyeni için üretilen büyük mendillerle su ve durulama gerektirmeden yıkanılabiliyor. Cilde tamamen uyumlu olan ürünler aynı zamanda antibakteriyel özelliğiyle vücudu mikroplardan arındırıyor. Mikrodalga fırında ısıtılabilme özelliğiyle sıcak olarak uygulanabiliyor. Kokuyu kontrol ederek tazelik hissi kazandırıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren eczaneler satılmaya başlanacak. Fiyatları 10-20 YTL aralığında.

Antibakteriyel vücut yıkama havlusu: Tüm vücut temizliğinde kullanılabilen Provitamin B5 ve E vitamini içeren, cildi kurutmayan yıkama havlusu.

Antibakteriyel genital yıkama havlusu: Perine bölgesinde kullanılabilen, chlorhexidine içeren, kötü kokuyu gideren ve tahrişe yol açan mikroorganizmaları etkisiz hale getiren yıkama havlusu.

Antibakteriyel saç yıkama bonesi : Aloe veralı ürün, su ve şampuan olmadan saçınızı temizliyor. Bone gibi saça takılıyor. Sanki şampuanlıyormuş gibi saçınızı bonenin üzerinden temizliyorsunuz.

EN ÇOK İLGİ GÖREN ISLAK MENDİLLER

UniBaby Yenidoğan : Yenidoğan bebeklere özel saf su ve pamuktan üretiliyor. 4.5 YTL

Mentholix: Nezle ve grip halinde tıkalı burunu açan kuru mendil 3.5 YTL.

Glassy : Gözlük camını çizmeden temizleme mendilleri 3 YTL.

Wogi: Suda kolaylıkla dağılan ıslak tuvalet kağıdı 4 YTL.

Makyaj temizleme mendili: Cildi nemlendirerek temizliyor 6 YTL.

Extra Cep Mendili: Suya ulaşılamayan anlarda hijyen sağlıyor 1 YTL.

Uni Cups: Ambalajı parfümlü ıslak mendil 2.5 YTL.

Premax Dezeks Ev Temizleme Bezi: Ofis, ev, tuvalet temizliği için mikropları yüzde 99.98 oranında öldürüyor 2.5 YTL.

Intimate: Genital bölgeyi temizleyip kokudan arındırıyor 4.5 YTL.

Extra Frutti: Meyva özlü ıslak cep mendili 1 YTL.

KREM YERİNE MENDİL

Makyaj temizleme mendili: Tek bir temasla hem cildinizi makyajdan ve kirlerden arındırıyor hem de cildinizin doğal nem dengesini koruyor 6 YTL.

Face pad: Makyajınızı temizlerken peeling yapıyor 5 YTL.

Eye disc: Göz makyajını temizleyip nemlendiriyor 5 YTL.

Colorclean: Saç diplerinde kalan boya kalıntılarını tahriş etmenden çıkarıyor 1.3 YTL.

Express aseton:
Disk halinde aseton bezleri 3.5 YTL.

Islak mendil alışverişinde dikkat edilmesi gereken noktalar

Kullandıktan sonra ellerinizin yapış yapış olmamasına dikkat edin.

Parfümü paket açıldıktan bir süre sonra değişmemeli.

Mendiller kısa sürede kurumamalı.

Kokuları elinizde kalmalı.

Kağıda iyice dokunarak kalitesi kontrol edilmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!