Botoks yaşlanmayı engellemez

Güncelleme Tarihi:

Botoks yaşlanmayı engellemez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2007 00:00

Brezilyalı estetisyen Dr. Mauricio de Maio, Abdi İbrahim İlaçları’nın düzenlediği seminer için İstanbul’a geldi. Estetik uygulamalarıyla ilgili pek çok soruya yanıt veren de Maio, botoks hakkında da "Yaşlanmayı engellemez ama kırışıklıkları azaltır" dedi.

Kendinizden biraz bahseder misiniz?

41 yaşındayım, Brezilyalı’yım. Brezilya’da kendi kliniğim var. Bunun dışında tüm dünyayı dolaşarak botoksla ilgili seminerler veriyorum.

Botoks nedir?

Botoks bir protein ve devrim yaratan bir üründür. Bazı kırışıklıklar kas kasılmalarından dolayı oluşur. Botoks aşırı kas kasılmalarını engeller. Yani zamanla yüzde oluşan dinamik kırışıklıkları, çizgileri azaltan basit ve cerrahi olmayan bir uygulamadır.

Hangi yaş aralığı botoks ile kırışıklık tedavisi için uygundur?

Tıbbi durumlarda 20 yaştan itibaren kullanılabilir.

Sadece kırışıklıklar için mi kullanılıyor?

Biz botoksu hastanın gerçekten ihtiyacı varsa kullanıyoruz. 20 yaşında olanlar da bu tedaviyi isteyebilir. Estetik amaçlı kullanımının yanı sıra nörolojik hastalık, göz tiki ve şaşılık dahil pek çok rahatsızlıkta tedavi amaçlı uygulanmaktadır. Ayrıca el, ayak ve koltukaltı bölgeleri terleme tedavisinde de başvurulan bir yöntemdir.

Peki, siz ihtiyacının olmadığını düşündüğünüz bir hastaya, sadece o istiyor diye botoks uygular mısınız?

Asla... Hastalığı olmayan birine antibiyotik vermek gibi bir durumdur bu. Hasta ısrar ettiği için yapılmaz.

Botoks ilk ne zaman üretildi?

1977 yılında, bir takım göz kusurları için üretildi.

Kozmetik amaçlı da kullanılabildiği nasıl keşfedildi ve nerelerde uygulanıyor?

1987 yılında Kanada’da, göz tiklerini düzeltmek amacıyla botoks uygulanan bir hastada kaş arasındaki kırışıklıkların düzeldiği görüldü. 10 yıldır da kozmetik amaçlı olarak göz kenarı kırışıklıkları, alın çizgileri, çene ve boyundaki kaslarda uygulanmaya başlandı. Özellikle mimik kaslarının hareketine bağlı olarak ortaya çıkan alın bölgesi, kaş arası ve göz kenarı çizgileri botoks tedavisine son derece iyi cevap vermektedir. Bunun dışında üst dudak ve boyun çizgileri tedavi edilebilir.

İlk etki ne kadar sürede görülür?

Uygulamadan sonraki 3-7 gün içerisinde...

Etkisi ne kadar sürer?

Botoksun etkisi hastanın yapısına göre değişir. Bazı hastalarda etkisi bir yıl sürerken bazılarında 4 ay kadardır. Tekrar eden uygulamalarda bu süre artmaktadır. Ortalama olarak yılda iki kez uygulatılır.

Pahalı bir uygulama mıdır?

Hayır, sanıldığı kadar değil. Piyasada satılan ithal kremlerle veya 4-6 aylık kuaför masrafı ile karşılaştırıldığında önceden bütçelenebilir rakamlardır. Uygulama fiyatı doktordan doktora değişmekle beraber fiyat aralığı 400-750 YTL’dir.

Peki bu yöntemi sadece kadınlar mı tercih ediyor?

Hayır, ABD’de botoks uygulatanların yüzde 15’i erkek.

Botoks kalıcı bir çözüm değil. Estetik ameliyatlarla kırışıklıklardan kurtulmak daha mantıklı değil mi?


Yaşlanma devam ettiği için kırışıklığın kalıcı bir tedavisi yok. Ayrıca yüzün sadece bir bölümünün genç kalıp başka bir bölümününün yaşlanması hoş bir görüntü oluşturmaz.

Yan etkisi var mı peki?

Bilinçli ve tecrübeli ellerde yan etkisi çok azdır. Çok nadir olarak baş ağrısı veya enjeksiyon alanında hafif kızarıklık görülebilir. Kızarıklık, makyajla kolayca kapatılabilir. Her ne olursa olsun botoksun yan etkisi geçicidir, uygulama alanı ile sınırlıdır.

Yılda iki kez yüze bu maddenin verildiğini düşünürsek; 20 yaşında bu uygulamaya başlayan birinin 30 yaşına geldiği zaman yüz ifadesinde değişiklik olmaz mı?

Hayır... Nörolojide botoks 20 yıldır kullanılıyor. Daha kötü olmanın aksine, kırışıklıklar iyice açılmış olur.

BOTOKS ŞİŞKİNLİK YAPMAZ

Botoks yaptıran kişilerin yüzünde şişkinlik ve ifade kaybı olduğu söyleniyor. Uygulama sonucunda böyle etkiler görülür mü?

Botoks, uygulandığı bölgenin hacmini genişletmez. Yüzü şişen ve botoks yaptırdığını söyleyenler, aynı zamanda dolgu maddesi enjekte ettirenlerdir. Bu, tamamen hekimin elinde olan ve hastanın arzusu ile gerçekleşen bir olay. Sanıldığının aksine botoks yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmiyor. Botoks yaptıran birçok tiyatrocu var. Kırışıklıklarının giderilmesini ama mimiklerini kaybetmemek istiyorlar bunlar... Uygulanan doz, bölge seçimi ile de bunu sağlamak mümkün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!