Biz kaşarı geç keşfettik

Güncelleme Tarihi:

Biz kaşarı geç keşfettik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2004 00:00

Türkler’in yapımını Anadolu’ya geldikten sonra öğrendiği kaşar peyniri, aynı dönemde Avrupalıların deyim yerindeyse üzerine doktora yaptıkları bir peynirdir.Ama kaşar geç de olsa Doğu Anadolu ve Batı Anadolu’nun ürettiği ortak ürünlerden biri olmayı da başarmış. Kaşar peynirinin koyun sütünden yapılanı makbul. Sarımsı bir renge sahip olan kaşar peynirinin dış yüzeyi önce küflendiriliyor, sonra da bu küfler temizleniyor. Bunun için dış yüzeyinde küf bulunması normal, ancak eğer küf peynirin içine kadar girmişse, bu küf kaşarın değerinin düşmesine neden oluyor. İnek sütünden yapılan kaşar peyniri koyun sütünden yapılana nazaran daha az dayanıyor. Ben bulabilirsem iyi bir Kars kaşarı kullanırım. İnce noktalarSoğanı doğramadan önce suyun altına tutar ye da sirkeli suda bekletirseniz suyu gözünüze kaçmaz yani sizi çok ağlatmaz. Defneli bomba fasulye8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 75 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı bomba fasulye (iri kuru fasulye)2 adet orta boy havuç2 adet orta boy kuru soğan4 adet kesme şeker1 çay kaşığı tuz4 adet defne yaprağı2 tatlı kaşığı domates salçası1 çay bardağı sızma zeytinyağı4 su bardağı sıcak suKuru fasulyeleri geceden yıkayıp ılık suyun içinde bekletin. Ertesi sabah, suda bekleyen bomba fasulyeleri üzerine çıkacak kadar suyla, fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlayıp suyunu süzün. Bir tencereye, zeytinyağını, soyup yıkayarak dörde böldüğünüz soğanları, temizleyip halka şeklinde doğradığınız havuçları ve salçayı katıp 5-6 dakika kavurun. Sonra, üzerine tuzu, şekeri, defne yapraklarını ve haşlanmış fasulyeleri ekleyin. Üzerine 4 bardak sıcak suyu ilave edin. Havuçlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirip, ocaktan alın. Soğuyuncaya kadar tencerede bekletip sonra servis tabağına aktarın. Defne yapraklarıyla süsleyerek servise sunun. Fındıklı dilber dudağı12 kişilikHazırlama süresi 45 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi2 adet yumurta2 su bardağı süt1 su bardağı sıvıyağı1 çay kaşığı tuz8 su bardağı un1 su bardağı mısır nişastası1 su bardağı dövülmüş fındıkŞerbeti için4 su bardağı toz şeker6 su bardağı suÜzeri için250gr tereyağıŞerbeti için, tencereye su ile şekeri koyup orta ısılı ateşte kaynatın. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yoğurma kabının içine yumurtaları, sütü, sıvıyağı ve tuzu ekleyin. Unu da ilave ederek yoğurun ve kulak memesinden daha sert bir hamur tutun. Üzerini örterek hamuru 30 dakika kadar dinlendirin. Sonra da hamuru 15 adet bezeye ayırın. Bezelerin her birini, mısır nişastası serpiştirdiğiniz tezgahta yemek tabağı büyüklüğünde açın. Tabak büyüklüğünde 15 hamuru, aralarına mısır nişastası serpiştirerek üst üste koyup oklava yardımıyla açarak, yarım santim kalınlığında tek bir yufka haline getirin. Bu yufkayı bir su bardağının ağzıyla keserek yuvarlak parçalar çıkarın. Kesitiğiniz yuvarlakların ortasına çekilmiş fındık koyarak ikiye katlayıp D şekline getirin.Dilber dudaklarını yağlanmış fırın tepsisine yanyana sıralayın.Üzerine eritilip kızdırılmış tereyağı gezdirip, 175 dereceye ayarlı fırında 30 dakika, üzeri nar gibi oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine, soğuyan şerbeti gezdirip şurubu çekmesi için 30 dakika kadar bekledikten sonra servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!