Bir yaz klasiği karma sergiler

Güncelleme Tarihi:

Bir yaz klasiği karma sergiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2012 20:26

İstanbul’un rutinidir. Her yaz sanat camiası tatile gider, galerilere de karma sergiler açmak kalır. Bu sene de rutin bozulmadı ve her birinde şahane karmalar var. Nuri İyem, Sarkis, Hale Güngör gibi usta isimleri yeniden görmenin yanı sıra, pek çok genç yeteneği de bu sergilerde keşfetmek mümkün.

Haberin Devamı

Galeri İlayda
KOLAJA SAYGI DURUŞU

Teşvikiye’deki Galeri İlayda’da 31 Ağustos’a kadar ‘Kes-Yapıştır’ sergisi var. Kolaj sanatına saygı duruş niteliğindeki sergide farklı kuşak ve disiplinlerden; Baysan Yüksel, Damla Özdemir, Gamze Taşdan, Hüseyin Rüstemoğlu, Muharrem Çetin, Neslihan Koyuncu, Özge Enginoz, Rafet Arslan ve Sezgi Kuttaş’ın işleri görülüyor. Baysan Yüksel; illüstrasyonla kolaj sanatını yan yana getiriyor. Kişisel hikâyelerini yaratıcı medyumları iç içe getirerek anlatıyor ve güncel bir kolaj dilini yokluyor. Damla Özdemir; kolajla yarattığı portreleri üst üste bindirdiği ahşap yüzeyler üzerinde ustaca yan yana getiriyor ve oluşturduğu her katmanı oya gibi işliyor. Gamze Taşdan; klasik kolaj geleneğine selam gönderen işlerinde, günümüze dair moda, reklam ve mimari imgelerden renkli bir dünya yaratıyor. Hüseyin Rüstemoğlu; bireyin modern toplumda yaşadığı izolasyon halini, beden üzerinden şiirsel bir dille kolaj - resimlerine aktarıyor. Muharrem Çetin’se çok parçalı yüzeyler oluşturarak renkli üslubuyla kolaj üzerinden afiş sanatına da göz kırpıyor. (212) 227 92 92.

Haberin Devamı

Pg Art Gallery
BEŞİ BİR YERDE

Pg Art Gallery’de bu yaz her ay farklı bir karma sergi var. 31 Temmuz’a kadar görülebilecek olan ve şu sıralar devam eden sergide Hale Güngör, Devabil Kara, Günnur Özsoy, Füruzan Şimşek ve Ayşe Wilson’ın çalışmaları mevcut. Sergide şehirli insanın kaotik yaşamından kişilerin ait oldukları toplumların geleneksel yapılarına, bireyin sıkışıp kaldığı alanların çıkmazlarından tüm zorluklara karşı umut besleyişine kadar günümüz insanını ilgilendiren pek çok konu ele alınıyor.
Stockholm’de yaşayan Hale Güngör’ün resimlerindeki unsurlar çoğunlukla ait olmadıkları yerlerde karşımıza çıkar. Sanatçı, rahatlık ve rahatsızlığı kültürel bir çerçevede sorgularken, mantık ve absürtlüğün arasındaki alanı kılavuz olarak kullanıyor. ‘Kuluçka’ ve ‘Engel Atlama’nın da içinde bulunduğu yeni serisinde Güngör, doğal kumaşlar üzerine resim yaparak nefes alanları yaratıyor ve ürettiği tekstil baskıları sembolik önermeler olarak sunuyor.
Görsellik, görsel algı, gözün gördüğü, nasıl gördüğü, gördüğü şeyin ve görme şeklinin insan düşüncesini, psikolojisini nasıl etkilediğini merak eden Devabil Kara, farklı bakış açılarını bulmaya çalışıyor. Yıllardır zamanın katmanları arasında gezinen, sanatsal dilini izlerin bize söyledikleri üzerinden oluşturan sanatçı, tarihsel belleğin güncele ve geleceğe aktardıklarına işaret ediyor.
Günnur Özsoy, yaşam ve ölüm kavramlarından yola çıkarak hazırladığı çalışmalarında, yaşamdaki karşıtlıkları irdeliyor. Sanatçının pirinçten heykellerine, iyileştirici etkisi olduğuna inanılan ve bu nedenle bazı toplulukların törenlerinde kullandığı kına eşlik ediyor. Özsoy bu kez yine kendine has organik formlarıyla bambaşka bir görsellik sunuyor izleyenlere. (212) 252 80 00.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563d6852f018fb32c8ee9ea6

Kuad Galeri
JOHN CAGE ANISINA

Geçen haftalarda Kuad Galeri’de açılan ‘John Cage’ adlı sergi, adından da anlaşılacağı üzere 20. yüzyılın en orijinal bestecilerinden John Cage’in 100. yaşı anısına. İşleriyle sergiye katılan sanatçılarsa ya bir şekilde ondan etkilenmiş ya da öğrencisi olmuş olanlar: Lynn Criswell, Peter Downsbrough, Esther Ferrer, Tom Johnson, Stephane La Rue, Teoman Madra, Sarkis, Michael Snow, Taldans, Su-Mei Tse, Tolga Tüzün, Ilgım Veryeri Alaca.
Michael Snow daha önce Centre Pompidou’da sergilenen bir ses yerleştirmesiyle katıldı. Sarkis, doğrudan Cage’e gönderme yapan neonlu bir işiyle orada. Peter Downsbrough her zaman olduğu gibi yine mekana müdahale ediyor. Esther Ferrer iki Eric Satie portresi göndermiş. Cage’in öğrencilerinden Tom Johnson notasyon desenleriyle katıldı. Su-Mei Tse siyah-beyaz bir fotoğraf seçti Cage için. Sergi kapsamında ayrıca 4 Eylül’ü 5 Eylül’e bağlayan saatlerde küçük bir konser de verilecek Cage’in anısına. Sergi, 5 Eylül’e kadar Kuad Galeri’de görülebilir. (212) 227 00 08.

Haberin Devamı

Pi Artworks
İRAN’DAN YANSIMALAR

Pi Artworks, Galatasaray ve Tophane galerilerini altı İranlı sanatçıya ayırdı: Morteza Ahmadvand, Mahmoud Bakhshi, Pedram Baldari, Simin Keramati, Neda Razavipour ve Farniyaz Zaker. Her birinin İran’a ayna tutan video işleriyle katıldığı serginin adı ‘Rewind, Pause, Fast Forward Mirrors on Iran’. İran’da doğan ve yaşayan sanatçıların altı videosu, ülkelerinin gerçeğini farklı yönlerden yansıtıyor. Morteza Ahmadvand ‘Simorgh’da İran’ın bir Sufi hikâyesinde anlatılan Simorgh’a ulaşmaya çalışan bir grup kuşu konu ediniyor. Sonunda bu gruptan sadece yeterince güçlü olan kuşlar Simorgh’a ulaşmayı başarıyor. ‘Military Service Under The Flag’ adlı videosunda Mahmoud Bakhshi, kendini bayrak altında vatani görevini yapan bir asker yerine koyuyor. Video, askeriyede mecburi rutin görevlerini yerine getirmekte olan bir askerin sürekli tekrar eden hareketlerini çağrıştırıyor. Pedram Baldari’nin ‘Fatiha’ videosu adını Kuran’dan alıyor. Videoda bir tür dini ritüel, sanatçı tarafından farklı bir bağlamda ele alınıyor.
Simin Keramati ise ‘School Diary’de, İran’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde meydana gelen şiddet olaylarından sonra, ‘temel eğitim verilen, eğlenceli ve güvenli bir yer’ olarak okul kavramını yeniden ele alıyor. Neda Razavipour ‘Find The Lost One’da izleyicileri ironik toplumun hastalıklı bir oyununa davet ediyor; Tahran’da kayıp bireyi bulma oyunu. Farniyaz Zaker ‘Puppet Behind The Curtain’ adlı videosunda kadınlar için pencere ve başörtüsünün benzer rollerine dikkat çekiyor. Birbirinden tamamen farklı fiziksel özelliklerine rağmen, her ikisi de kadınlar için gerçekdışı mekanlar yaratıyor. Sergi, 29 Eylül’e kadar görülebilir. (212) 293 71 03.

Haberin Devamı

Evin Sanat Galerisi
USTALAR BU SERGİDE

Usta isimlerin eserlerini sergilemenin yanı sıra gençlere de hem yarışmalar hem de sergilerle her zaman destek veren Evin Sanat Galerisi’nde şu sıralar ‘Yaz Karma Sergisi’ var. 28 Eylül’e kadar açık kalacak sergide farklı kuşaklardan isimler ve eserler görülüyor.
Sergide Nuri İyem’in resimlerine, seramik sanatına 50 yılı aşkın süre eserler kazandırmış Nasip İyem’in özel koleksiyonundan işleri eşlik ediyor. Türk resminin büyük ustalarından Neş’e Erdok’un resimlerini de bu karmada izlemek mümkün. Heykel sanatımızın en önemli sanatçılarından Rahmi Aksungur ve Mehmet Aksoy, karma sergiyi üç boyutlu işleriyle zenginleştiriyor. Figür geleneğini günümüz anlayışıyla yorumlayan orta kuşağın en başarılı sanatçıları arasında yer alan Temür Köran ve Hakan Gürsoytrak ise farklı dönemlerine ait resimleriyle galeride. Sağlam deseni, uyumlu ışık ve renk anlayışıyla ürettiği yapıtlarıyla tanınan Cansen Ercan ve resimlerinde kadın bedenine alternatif bir bakış getiren Zulal’in güçlü portreleri de bu sergide izlenebilir. (212) 265 81 58.

Haberin Devamı

Siemens Sanat
GENÇLERİ KEŞFEDİN

Siemens Sanat’ın artık geleneksel hale gelen ‘Sınırlar Yörüngeler’ sergisinin, altıncı yılında 12’ncisi açıldı geçen ay. 31 Temmuz’da sona erecek olan ve yeni yetenekleri keşfedebileceğiniz sergiyi hâlâ görmediyseniz, bu hafta sonu son şansınız. Yedi genç sanatçının çizgi, video, enstalasyon, pentür gibi alanlardaki işleri görülüyor. Eda Gecikmez’in oluşum halindeki figürleri, oluşun belirsizliği-tekinsizliği (unheimlich), iktidarın cinsiyet-beden politikalarını etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor. Ozan Atalan çalışmalarında, bir yandan yokluğun görece varlığını sorunsallaştırıyor, diğer yandan da maddenin mental plastik yapısı üzerine yoğunlaşıyor. Didem Erk, alışılagelmiş göstergelere müdahale ederek iletişimin zeminiyle oynuyor ve izleyiciyi kahramanlık göstergeleri üzerinden yeni bir semiyotik-estetik sunumla karşı karşıya bırakıyor. Tuba Kılıç, geçmişten gelen bireysel travmanın günümüzdeki sonuçlarını araştırıp, bitmeyen bir yapıtta obsesyon estetiği sunuyor. Meltem Sırtıkara ise günümüzün görüntü estetiğini sorunsallaştırarak güncel imajların gösterge verilerine müdahale ederek gösteren-gösterilen arasındaki ilişkiyi iptal edip yeniden kuruyor. (212) 334 11 04.

Cermodern
MEKSİKA’DAN İZLER

Ankara’daki Cermodern’de 16 Eylül’e kadar görülebilecek serginin adı ‘Meksikalı Dünyalar: 25 Çağdaş Fotoğraf Sanatçısı’. Farklı kuşaklardan 25 Meksikalı fotoğrafçı, ülkelerindeki durumu anlatmak için bir araya geldi. Alejandro Castellanos küratörlüğünde hazırlanan sergi, 200 yıllık geçmişine rağmen ulusun hâlâ tam bir Meksikalı kimliği taşımadığına değiniyor. Sergide üç farklı kanal üzerinden beslenen fotoğraflar gösteriliyor; mekan, birey ve topluluk. (312) 310 00 00.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!