Bir kadın "Beni intiharın eşiğinden döndürdünüz" derse

Güncelleme Tarihi:

Bir kadın Beni intiharın eşiğinden döndürdünüz derse
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2010 10:59

Kadınlar için sözde değil özde çalışmalar yapan Türk Kadınlar Birliği Adana Şube Başkanı Ayşe Birgölge ile 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle röportaj yaptık. İşte Adana’daki kadınların meleği ile kadınlara ve hayata dair konuştuklarımız…

Haberin Devamı

Türkiye’de 70 şubesi bulunan Türk Kadınlar Birliği’nin amaçlarından, yaptığı çalışmalardan bahsetmenizi rica ederek başlayalım mı röportajımıza?

Türk Kadınlar Birliği, 1924 yılında Atatürk’ün teşviki ile kurulmuş; kadın, genç ve çocukların sosyal hayat, eğitim almalarında, meslek edinmelerinde ve her türlü gelişimlerinde önderlik eden kurslar açan kamu yararına çalışan bir dernektir. Yeni kuruluş aşamasında 18 kadın milletvekilini meclise girdirmiştir. 1949’da değişen tüzükte sadece siyasi çalışmalar çıkarılmış, diğer amaçlar doğrultusunda devam edilmiştir.

Kadınlar mitingler yaparak haklarını, oy kullanmak istediklerini sokaklarda bağırarak isteyebilmişlerdi. 1934 yılında da kadınlara seçme - seçilme hakkı da verilmişti.

1999’DA AÇTIĞIMIZ ‘KADIN EL EMEĞİ PAZARI’ İLE KADINLAR EVİNE PARA GÖTÜRÜYOR!

Haberin Devamı

Türk Kadınlar Birliği Adana Şubesi olarak yaptığınız son çalışmalar neler?

Adana ve tüm şubelerimiz çok etkin çalışmalar yapmaya devam etmekte. Adana’da, bizim ‘Hocallı Türk Kadınlar Birliği İlköğretim Okulu’muz var. 1999 yılında açtığımız ‘Kadın El Emeği Pazarı’mız halen devam ediyor. Toplum Merkezi açtık. 3 tane binası ile beraber, oyuncakları da dahil olmak, üzere ana sınıfı açtık. Bu yıl sayısı 76 olan öğrenciye burs veriyoruz. Okuma - yazma kursları, el sanatları kursları veriyoruz. Kadınlara kompozisyon yarışmaları yaptık. Adana’da kadınla ilgili tüm çalışmalarda yer aldık.

Bu kadarla da kalmazsınız gibi geliyor.

Sığınma Evi, Kent Konseyi, Kadın Meclisi kuruluş aşamalarında yer aldık. Huzur evi, gençlik merkezleri, okulların ihtiyaçlarının giderilmesinde katkıda bulunduk. Bu yıl; etkin çalışmalarımıza, kadın ve annelik eğitimi çalışmalarımıza pilot okulumuz Kılıçarslan İlköğretim Okulu ile devam edeceğiz. Bir de bu  okulun kütüphanelerini donattık, açılışını da 8 Mart 2010 Dünya Kadınlar Günü’nde yapacağız.

ULUSUN KALKINMASINDA KADININ ROLÜ ÇOK BÜYÜK!

Siz 7 yıldır Türk Kadınlar Birliği Adana Şube Başkanısınız. Kendinizi biraz tanıtır mısınız? Derneğe nasıl ve ne şekilde katılmıştınız?

Haberin Devamı

Emekli ilkokul öğretmeniyim. Kendimi kısaca toplum gönüllüsü olarak tanıtayım. İnsanla özellikle kadınla ilgili çalışmalarımla ve eğitime verdiğim önemle mutlu oluyorum. İnanıyorum ki ulusun kalkınmasında kadının rolü çok büyüktür. Emekli olunca evde oturmak istemediğim için araştırıp derneğimi buldum ve 16 yıldır çalışıyorum.

ŞİMDİKİ ÇOCUKLAR; BİLİNÇLİ DEĞİLSE, KÖTÜ GİYİNMİŞSE HATTA ŞİŞMANSA ANNESİNİ BEĞENMİYOR!

Her şeyi kadınlar için, daha güçlü, ayakları üzerinde duran kadınlar çoğalsın amacıyla faaliyetler yapıyorsunuz. Bu noktada kadınlarımızın toplum için gerçekten önemli bir birey olduğuna inanması ve bir şeyler yapması için çabalaması gerekiyor değil mi?

Haberin Devamı

Aynen… Soruyu cevaplamışsınız. Kadın bilinçli olmak zorunda yoksa şimdiki çocuklar o kadar akıllı ki; bilinçli değilse, kötü giyinmişse hatta şişmansa annesini beğenmiyor.

Burada bir nokta daha var, belki de en önemli nokta; çünkü toplumun temel taşlarını yani çocukları yetiştiren kadınlar. Bu konuda nasıl bilinçlendirebiliriz onları?

İşte burada sivil toplum örgütleri devreye girerek ulaşılmayan mahallelere giderek her konu da çeşitli eğitsel çalışmalar yapıyor. Çok değerli çalışmalar yapan dernekler var. AÇEV gibi...

KADINLAR KENDİLERİNİ GELİŞTİRMEK ZORUNDALAR!

İş sahibi olmayan kadınlar ve de ev kadınları… Neler yapabilirler? En azından önce kendileri için…

Haberin Devamı

Eğitimleri için ne gerekiyorsa… Okuma yazmaları yoksa kurslara giderek, bilinçlenmek için nerede kurs - eğitim varsa katılarak kendilerini geliştirmek zorundalar.

Kadınlar için sözde değil özde çalışmalar yapıyorsunuz. Mesela bunlardan biri Adana’da her çarşamba kurulan ‘Kadın El Emeği Pazarı’nda; kadınlara her hafta kendi el emeği ile ürettiklerini satıp para kazanma imkanı şansı sağladınız. Hatta sıfırdan başlayıp kendi atölyesini kuranlar da varmış. Ne güzel… Nerden aklınıza gelmişti böyle bir proje ve gerçekleşmesi kolay oldu mu?

Dernek çalışmalarına başlarken, bu en büyük hayalimdi. İstanbul’daki Beşiktaş, Ortaköy pazarından esinledim. Alt yapıyı hazırlamak epey zamanımızı aldı. Belediyeyle iş birliği, Yuva Maya’nın sponsorluğu işimizi epey kolaylaştırdı. Kadınlar evlerine para götürüyor. Amacımıza ulaşmanın mutluluğunu yaşadık, yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Nasıl bir duygu böyle bir başarıya imza atmak?

Amaca ulaşmak en güzel mutluluk… İnsana, özellikle de kadınlara yararlı olmak anlatılmaz bir duygu ve bu herkese nasip olmuyor.

Velileri bilinçlendirmek için okullara psikologlar, uzmanlar götürüyorsunuz. Oradaki insanların bu bilgilendirmelerden sonra yaklaşımları, tepkileri nasıl oluyor?

Çok olumlu… Geri dönüşümleri, gelişmeleri, çocuklarına karşı davranışlarındaki başarılarını görüyoruz.
 
BİR KADIN ‘BENİ İNTİHARIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜRDÜNÜZ’ DERSE…

Kadınlarla ilgili yaşadığınız ya da karşılaştığınız en ilginç olay neydi bugüne kadar?

‘Kadın El Emeği Pazarı’nı açtığımızda duygusal anlar yaşadık. ‘Kadının biri ‘Beni intiharın eşiğinden döndürdünüz’ bir başkası da ‘Yaptığım boncuk bileziklerden evime ekmek alabiliyorum.’ demişti.

ŞİDDET ACİZLİK! ŞİDDET MAALESEF DÜNYANIN BELASI!

Ülkemizde hâlâ şiddet gören kadınlarımız var. Şiddet konusunda neler söyleyeceksiniz?

Şiddet acizlik… Ve şiddet maalesef dünyanın belası… Şiddeti uygulayan kişilerin cezalarının arttırılması, devletin koruma kanunlarının arttırması, genellikle şiddete uğrayan kadın ve çocukların mutlaka sığınacakları yerlerin açılması yani sığınma evlerinin sayısının arttırılması biraz etkili olacaktır sanırım.

ŞİDDET GÖREN ŞİDDET UYGULAR!

Kadına şiddet uygulayan erkeğin özünde ne gibi sorunlar vardır sizce?

Psikopat değilse, mutlaka çocukken anne veya babasından şiddet görmüştür. Çünkü şiddet gören şiddet uygulamaktadır!

Ya kadınları hiçe sayan töreler için neler…

Töre cinayetlerinin, cezasını arttırmakla genç kızlarımızı bu zulümden kurtarmanın yolları daha ciddi aranmalıdır.

Her sene 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde etkinlikler yapıyorsunuz. Bu yılki etkinlikleriniz neler olacak?

Kadın dernekleri, valilik hep beraber etkin bir program hazırladık. Ayrıca Türk Kadınlar Birliği olarak etkin interaktif söyleşiler ve de çalışmalarında kadınları taçlandıran kadınlara teşekkür plaketi vereceğiz. Bu yıl CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, eski Devlet Bakanı İmren Aykut, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Figen Doran ödül vereceklerimiz arasında. Kadınlarla ilgili o kadar güzel çalışmaları var ki… 9 Mart 2010’da Kılıçarslan İlköğretim Okulu’nda tören yapacağız. Kadınlara kompozisyon yarışması ödüllerini vereceğiz. Halk oyunları, stand açılışları da olacak. Ve okula döşediğimiz kütüphaneyi de açacağız.

Bu kadar koşturmaca arasında evinize ve kendinize vakit ayırabiliyor musunuz peki?

Benim çok iyi ve akıllı bir eşim var. Koşuşturmalarımda destek oluyor. Bir kızım var uzakta. Bir de evde yatar vaziyetteki kayınvalideme bakıyoruz eşimle ikimiz. Sağlık problemi olmadıktan sonra, istedikten sonra her şeyi yapıyorsunuz.

KADIN DÜNYANIN ANASIDIR!

Eklemek istedikleriniz…

Kadın dünyanın anasıdır. Bu analık görevinde erkekle el ele zorlukların üstesinden gelebilmesi için pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Kadınlara her konuda pozitif ayrımcılık yapılmalı! Kadınların evlerinden çıkarıp iş sahibi olmaları sağlanmalıdır. Doğurganlığı nedeniyle işe alınmamak, işten çıkarılmak yerine her iş yerine kreş açılmasını sağlamak gerekmektedir. Tabii ki siyasette kadın sayısının arttırılması, bunun için de kota mutlaka uygulanmalıdır. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!