Bir ilaç için bin düşünün

Güncelleme Tarihi:

Bir ilaç için bin düşünün
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

İlaçları, gerektiği gibi kullanmazsanız, bunlardan yararlanamazsınız. Hatta yeni sorunlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. İlaç kullanacağınız zaman dikkat etmeniz gereken hususları sizlere hatırlatalım:

İlaçlar karıştırılabilir mi?

Birden fazla ilaç kullananlar bu konuya özellikle önem vermelidirler. Bazı ilaçların birbirleriyle karıştırılması, istenmeyen yan etkiler yaratabilir. İlaçların etkisini azaltıp sıfıra indirebilir. Örneğin bazı antibiyotikler, doğum kontrol haplarıyla birlikte alındıkları zaman etkilerini kaybederler. Bazı antihistaminik ilaçlar da eritromisin ile karıştıkları zaman sorun çıkabilir. Bu nedenle ilaçlarınızı alırken doktorunuza ya da eczacıya, ilaçların hangilerini birlikte alamayacağınızı sormalısınız.

Alkolden uzak durulmalı mı?

Uyku haplarını alkollü içeceklerle almanın yarattığı tehlikeleri herkes biliyor. Fakat başka bazı ilaçların da alkollü içkilerle birlikte alınmaları son derece sakıncalı. Depresyona karşı kullanılan ilaçlar ve antihistaminikler asla alkollü içkiyle alınmamalı.

Alkollü içkiyle aspirin almak bile son derece sakıncalıdır. İlaç aldığınız zaman alkollü içkilerden uzak durmalısınız.

İlaçlar yemek aralarında mı alınmalı?

Bazı ilaçlar, örneğin penisilinin aç karnına alınması gerekiyor. Tetrasiklin, yemek sırasında alınırsa yiyecekteki kalsiyum ile birleşir ve işlevini yerine getirmeden bağırsaklardan atılır. İbuprofen ve aspirin gibi ilaçlar yemek arasında alınmalı. İlaçları yemekten önce mi yoksa daha sonra mı alacağınızı doktorunuza ya da eczacıya sormalısınız.

Bazı yiyeceklerden uzak durulmalı mı?

Süt ve sütlü besinler, bazı ilaçların kana karışmasını engellerler. Meyve suları ise bakterilere karşı kullanılan bazı ilaçların etkisini azaltır. Peynir, çikolata, kırmızı şarap ve bira depresyona karşı kullanılan ilaçlarla birlikte tüketildikleri zaman kan basıncını çok fazla yükseltirler.

İlaçları nerede muhafaza etmeli?

İlaçların çoğu normal oda ısısında muhafaza edilebilir. Genellikle kuru bir yerde, doğrudan güneş ışığı ve ısı almayan yerlerde muhafaza edilmeli. Bazı ilaçların ise buzdolabında muhafaza edilmeleri gerekir.Bunlar genellikle sıvı ilaçlardır.

Bazı göz damlaları, sıvı antibiyotikler ve ensülin gibi. Kuşkusuz ilaçların tümü çocukların erişemeyecekleri yerlerde muhafaza edilmeli. Kutularının üzerlerindeki kullanma tarihi dikkatle kontrol edilmeli ve süresi dolmuş ilaçlar çöpe atılmalı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!