Bir festivalde öteki kadın, diÄŸerinde aldatılan ödül aldı

Güncelleme Tarihi:

Bir festivalde öteki kadın, diğerinde aldatılan ödül aldı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 24, 2012 21:34

Bir kadın ihaneti kabul eder mi? Erkek evliyken neden bir başkasını ister? Peki ikinci kadın neyin peşindedir? İki kadın ve bir adam üzerine kurulu ‘Geriye Kalan’ filminin başrol oyuncuları Devin Özgür Çınar, Şebnem Hassanisoughi ve Erkan Bektaş’la hikayede ele alınan bu konuları konuştuk.

Haberin Devamı

Öteki kadın olmak
DEVİN ÖZGÜR ÇINAR

‘Geriye Kalan’ filmi; evliliğini kurtarmak için her şeyi göze alan Sevda ile öteki kadın olmanın yükünü taşımaya çalışan Zuhal’i karşı karşıya getiriyor. İhaneti öğrendikten sonra, ne kocasıyla yüzleşmeyi ne de kendine bir dert ortağı aramayı aklına bile getirmeyen Sevda, güvenliğini ve hayat kalitesini korumayı en yüksek hak sayarak tipik tepkisini gösteriyor. Öteki kadını yolundan çekmeye karar veriyor. Kültür Bakanlığı desteğiyle çekilen filmin yönetmen koltuğunda daha önce Mehmet Eryılmaz, Yeşim Ustaoğlu gibi yönetmenlerle çalışmış olan Çiğdem Vitrinel var. Filmin senaryosunu Çiğdem Vitrinel ve kardeşi Şebnem Vitrinel yazdı. Film 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En iyi Kadın Oyuncu’; ‘12. İzmir Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödüllerini aldı.

Haberin Devamı

Evlilik kavramı artık proje gibi

Zuhal karakteri evli bir erkekle birlikte. Sizce bir kadın neden evli bir erkekle birlikte olur?
- Zuhal’in bir çocuğu var ve kendini güvende hissetmiyor. Bu yüzden karşısına çıkan eli yüzü düzgün ve kendine yakıştırdığı Cezmi ile bir ilişkiye giriyor. Buradaki aşk falan değil, Zuhal’in kendini güvende hissetme ihtiyacı. Aynı zamanda, evli olduğu için elde edilmesi zor bir adam olan Cezmi’yle bir şeyler yaşıyor olmak kendini kahraman gibi hissettiriyor.

Baktığınızda yakışıklı bir adam değil. Bu bir casting hatası mı? Kadınların bu adamı bu kadar isteme sebebi ne?
- Filmde seks arayan bir kadın yok ama Cezmi ile sevişiyor olmak kadına yaşadığını hissettiriyor. Aslında kadınların aradığı şey öncelikle güven duygusu. Bize kendini güvende hissetmek için bir erkeğe ihtiyacımız olduğu öğretilmiş. Başında bir erkek yoksa yarım olduğun düşünülür ya...

Peki sizce kadına mutlaka bir erkek lazım mı?
- Tabii ki hayır, sevdiklerinin olması güzel ama bu senin varlığının sebebi haline gelirse problem var demektir. Günümüzde kendi parasını kazanan kadın takdir ediliyor ama aslında olması gereken bu değil mi? Evlilikler de kadınların çoğunlukla meslek olarak gördükleri bir kurum gibi.

Haberin Devamı

Sizin evlilik kavramına bakışınız bu mu?
- İyi evlilikler var ama evlilik kavramı artık proje gibi, genelde bir can simidi olarak görünüyor. Bizim hikâyemizde de aldatma, bir ilişkide en yıkıcı şeyken, nasıl gözardı edilip kayıtsızlık içinde kalındığı ve insanların ne hale gelebildiği gösteriliyor.

Böyle söyleyince insan evlilikten soğuyor. Siz evlenmeyi düşünüyor musunuz?
- Etrafımda gördüğüm örneklere bakınca evlilik benim için karanlık bir kuyu gibi ama iyi örnekler de var. Hepsi kendi özellerinde değerlendirilmeli. Filmdeki evlilikse sevgisiz ve sadece statüler üzerine kurulu.

Bu filmdeki gibi bir adamla en baştan birlikte olmazdım
ÅžEBNEM HASSANÄ°SOUGHÄ°

Haberin Devamı

Karşımızda uzun bakışmaların olduğu bir sanat filmi mi var?
- Yok. Sanat ve gişe filminin tam ortasında bir yerde duruyor bence. Pazarlama yöntemi ve bir meseleyi tartışmaya açmasından dolayı sanat filmine, ama temposuna ya da konusunun ilgi çekiciliğine baktığınızda gişe filmine yakın bulabilirsiniz.

Salondan ne hissederek çıkacağız?
-  Tartışarak ve ilişki konusunu sorgulayarak. Dolayısıyla kendi ilişkilerimizi de...

Canlandırdığınız Sevda karakteri kocasının ihanetine uğruyor. Bir kadın ihaneti neden kabul eder?
- Sevda karakteri, hayatında herhangi bir pürüz olmayan, evli bir kadın. Eğer ortada ideal bir evlilik varsa kişi elindekileri kaybetmek
istemeyebilir. Bu yüzden aldatılmayı kabul edip yaşamaya devam edebilir. Ama aslında Sevda için durumun tam da böyle olmadığını söylemeliyim. Çünkü aldatılmış bir kadın olarak kocasıyla yaşamayı kabul etse de aslında aldatılmayı kabul etmiyor. Bu da zaten filmin sürprizli yanı. Ve filmdeki olaylar bunun üzerine gelişiyor.

Haberin Devamı

Siz aldatıldığınızdan şüphelenseniz...
- Eğer başka biriyle bir şey yaşadığını bana dürüstçe söylemezse ve aldatıldığımı kendim öğrenirsem o insanla değil evli, arkadaş bile kalamazdım.

Ä°liÅŸkide eksikler varsa baÅŸka yerde giderirsinizÂ
ERKAN BEKTAÅž

İki kadın için sizi bu kadar cazip kılan nedir?
- Cezmi başarılı bir cerrah ve sağlıklı bir adam. Böyle bir adam kadınlara cazip geliyor.

Bir kalpte iki aşk yaşar mı?
- Açıkçası kalbimiz biraz büyük! Aslında bu sorunun cevabı kimde ne bulduÄŸunuzla alakalı. Ä°nsan aç bir yaratık. Her ÅŸeye sahip olmak istiyor ve her ÅŸeyi tüketiyor. Ben duyguları da bir ihtiyaç olarak görüyorum. EÄŸer bu ihtiyacı bir kiÅŸide bulursanız ikinciye gerek kalmıyor. EÄŸer iliÅŸkide eksikler varsa o zaman baÅŸka bir yerde gidermeye çalışıyorsunuz.  Â

Haberin Devamı

Peki siz, sırf macera için başka bir kadınla birlikte olur musunuz?
- Kişiselleştirmeyelim ama bence bunu herkes yapıyor.

Aldatmayan erkek yok mudur?
- Gördüğüm kadarıyla öyle bir düzlem yok.

Bir birlikteliğiniz yok mu? Varsa bu söylediklerinizden rahatsız olabilir.
- Bu konulara girmeyelim ama bir ÅŸey olmaz!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!