Bin kere yazacağım...

Güncelleme Tarihi:

Bin kere yazacağım...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2005 16:12

Ben yazdım diye değiştirecek değiller ya, ama yazmaya devam ediyorum ben de alık halimle... AB’nin, araştırma sonuçlarını üyelerin durumu ve üyelik sürecindeki ülkeleri değerlendirmek amacıyla kullandığı PISA Raporu’nun direktörü Andreas Schleicher çok önemli bir ikazda bulunmuş:


“Ortaöğretimin son yolları, çoktan seçmeli soru çözülerek harcandığı müddetçe, Türkiye Avrupa’nın daha çok gerisinde kalacak.”

Gece saat 12, lise üçüncü sınıftaki kızım yanı başımda ders çalışıyor. Baktım bir ara başı düşüyor uykudan, “Kızım artık yatsana...” Coğrafya imtihanı varmış, “Baba bir türlü ezberleyemedim bu lafları...”

Neymiş 16 yaşında bir kıza ezberlettikleri, diye baktım “tropikal bölgelerde yaygın olan laterit topraklar, soğuk kara iklimlerinde yerini podzol toprağına, Kuzey Asya’nın yılın sekiz ayı buz altında kalan tundra bölgelerinde ise tundra toprağına bırakır...”

“Git yat kızım, bırak bunları ezberlemeyi, vaktinizi ve beyninizi böyle lüzumsuz şeylerle işgal edenlerin de Allah belasını versin!”

*

İstanbul’un en iyi özel okullarından biri (okul ne yapsın gerçi...), ana babalar her yıl milyarlarca ex-TL para vererek, çocuklar insanüstü bir gayret göstererek...

- Sibirya’da toprak türü hangisidir?
- Amiblerin intral mambranları tek cidarlı mi, iki cidarlı mı olur?
- 17 Mayıs (dikkat 16 veya 18 yazandan 2 puan kırarım) 1639 Kasrışirin Antlaşması’nda Safevîler’e Revan mı bırakıldı yoksa Şehrizol Bölgesi mi?
- ‘Peptit’ adı verilen amino-asit zincirleri basit elektrolizle yüzde 15 sülfürik solüsyonla aktive olursa ortaya mono-cart mı çıkar yoksa bi-curt mu?

Tüh Allah belanızı versin!

2005’in Ocak ayında, Avrupa Birliği’ne hemzemin olmaya çalışan Türkiye’nin en ileri şehrinin en iyi okullarında, en zor imtihanları vererek gelmiş 16-17 yaşındaki çocuklara verilen eğitime bak...

Bilgisayar dersi YOK; hijyen,sağlık, beslenme dersi YOK; zamanını kullanma dersi YOK; adam gibi rehberlik (mesleki yatkınlık ve meslek seçimi, tanıtımı) YOK...

Murat Belge ne kadar haklı Yarrabbi, “Türkiye’nin eğitilmemiş insan sorunundan önce, asıl eğitilmiş insan sorunu var” derken...

Ve kim düzeltecek bu çağdışı ve abuk sabuk durumu, AKP iktidarı!..

Yahut da sosyal-demokrasinin yükselen yıldızı Mustafa Sarıgül...

Hadi canım sende!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!