Bilinçsiz antibiyotik hasta ediyor

Güncelleme Tarihi:

Bilinçsiz antibiyotik hasta ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2009 11:11

Uzmanlar yanlış antibiyotik kullanımı konusunda uyarılarını sürdürüyor. Biyologlar Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sezer Toprak, antibiyotiklerin yazılması ve kullanılmasının son derece kontrolsüz olması nedeniyle, birçok antibiyotiğe dirençli bakterilerin üremesine neden olunduğunu kaydederek, “ Özellikle sağlığımıza kavuşmak için gittiğimiz hastanelerde birçok antibiyotiğe dirençli bu bakteriler sağlığımızı tehdit etmektedir” dedi.

Sezer Toprak yaptığı açıklamada, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde antibiyotiklerin yazılması ve kullanılmasının son derece kontrolsüz olması nedeniyle, birçok antibiyotiğe dirençli bakterilerin üremesine neden olunduğunu kaydederek “Özellikle sağlığımıza kavuşmak için gittiğimiz hastanelerde birçok antibiyotiğe dirençli bu bakteriler sağlığımızı tehdit etmektedir” dedi.        
        
NASIL BU HALE GELDİK?”-          
             
“Nasıl bu hale geldik” diye soran Sezer Toprak, şu değerlendirmede bulundu:            

“Gerekmediği halde antibiyotik kullanımı yüzünden antibiyotikler bakterilere etki ediyor ve virüs gibi farklı mikroplara da etkisiz kalıyor.Tedavide o bakteri için uygun antibiyotiğin kullanılmaması, seçilen doğru antibiyotiğin uygulanması gereken doz ve sürede kullanılmaması da ayrı bir faktör. Bakteri için etkili dar spektrumlu antibiyotik yerine "aman hemen tedavi etkisini göstersin bir aksilik olmasın" kaygısı ile daha geniş spektrumlu kuşkusuz daha pahalı olan antibiyotiğin kullanılması da yapılan ayrı bir yanlışlık.”
                                   
ANTİBİYOTİK SON ÇARE

Bugün dirençli bakteriler yüzünden, bebek ölümleri ve yoğun bakım hastalarının
            
ölümlerinden bahsediliyorsa, bunun altında yatan en önemli sebeplerden birinin

gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı olduğunu vurgulayan Toprak, “Avrupa ülkeleri ve Amerika'da kontrolsüz antibiyotik kullanımını önlemek için ciddi tedbirler alındı. Bu ülkelerde doktorlar her boğazı ağrıyana geniş spektrumlu bir antibiyotik yazıp göndermiyorlar. Daha önemlisi antibiyotikler son çare olarak kullanılmaktadır. Hastalar da eş, dost tavsiyesiyle antibiyotik alamıyor. Sağlıklı bir toplum için ve ülke ekonomimiz için antibiyotik kullanımına dikkat edelim” dedi.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!