Beyazperdede "Medeniyetler Diyaloğu"

Güncelleme Tarihi:

Beyazperdede Medeniyetler Diyaloğu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2003 13:21

Kısa adı Türsak olan Türkiye Audio Visuel Sinema Vakfı tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen Sinema Tarih Buluşması, 12 Aralık ile 19 Aralık tarihleri arasında yapılıyor. Ana teması “Medeniyetler Diyaloğu ve İnsan Hakları” olarak belirlenen etkinlik kapsamında 13 ana başlık altında çeşitli ülkelerden filmler gösterilecek.

Haberin Devamı

Festivalin açılışı 12 Aralık saat 20.00’de İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.

Uluslararası Uzun Metraj ve Belgesel Film Yarışmaları dışında, Medeniyetler Buluşması ve Aydınlanma, İnsan Hakları Temalı Film Gösterimleri, Medeniyetlerin Oluşmasında Kadın Yönetmenler, Bir Ülke Sineması: Almanya, Orta Avrupa’dan Bir Sinema: Macaristan, Fransız Sinema Tarihinden başlıkları altında; İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İran, Avusturya, Şili, Küba, Gürcistan, Belçika, Danimarka, Yunanistan, Çin, İsrail, Kanada, ABD, Polonya, Macaristan olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden 90’a yakın film İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.

USTA YÖNETMENLERDEN İLGİ ÇEKİCİ FİLMLER

"Medeniyetler" teması üzerine farklı bir bakış yaratacak pek çok değişik filmin bir araya geldiği festivalde; Hector Babenco’nun Carandiru, Max Faerberboeck’in September (Eylül), Rene Clement’in La Bataille Du Rail (Demiryolu Savaşı), Marcus Heltschl’in Dead Man’s Memories/ (Buz Bakış), Paula Rodriguez’in Pinochet’s Kinder (Pinochet’nin Çocukları), Rithy Panh’ın S21:The Khmer Rouge Death Machine( S21: Ölüm Makinesi Kimmerler), Joakim Demmer’in Tarifa Traffic (Tarifa’da Ölüme Yolculuk); Louis R. Vera’nın Bastards In Paradise (Cennetteki Piçler), Andre Techine’in Loin (Uzak), Agnieszka Holland’ın Julie Walking Home (Julie’nin Hikayesi), Miklos Jancsko’nun Wake Up Mate (Uyan Ahbab) ve Pal Sandor ile Istvan Szabo’nun birlikte çektikleri From Europe Into Europe (Avrupa’dan Avrupa’ya) filmleri öne çıkan filmler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

FASSBINDER'DE FESTİVALDE

Ayrıca, Oberhausen Manifestosu’nu 1962 yılından günümüze taşıyacak olan, Alman sinemasının dünyaca ünlü yönetmenleri Rainer Werner Fassbinder, Ale Alf Brustellin, Hans Peter Cloos, Alexander Kluge, Maximiliane Mainka, Beate Mainka-Jellinghaus, Edgar Reitz, Katja Rupé, Volker Schloendorff, Peter Schubert, Bernhard Sinkel’in ortaklaşa gerçekleştirdikleri ‘Germany In Autumn (Almanya’da Sonbahar) filmi; Alman kadın yönetmen Margarethe Von Trotta’nın Kızkardeşler, Klaus’un İkinci Uyanışı, Uzun Sessizlik, Ağır Zaman; İranlı kadın yönetmen Tahmineh Mileni’nin The Fith Reaction (Beşinci Reaksiyon), Afsane-Ye-ah (Efsane), Two Woman (İki Kadın) filmleri festivalin diğer önemli filmleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

YAN ETKİNLİKLER

Festivalde ayrıca, “Uluslararası Sinema Tarih Buluşması” festivalinin tarih danışmanlığını yürüten Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın yönetiminde;  Osmanlı, Türk ve İslam tarihi üzerine çalışmaları bulunan Hollandalı akademisyen, sosyolog, antropolog Martin Van Bruinessen; Türkiye’de Cem Yayınlarından “Uyur İdik Uyardılar” adlı kitabı yayınlanan ve Alevilik üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Türkolog Irene Melikoff; ülkemize geçtiğimiz yıllarda gelen, ‘Muhteşem Süleyman’ ve ‘Sevenlerin Şafağı’ kitapların yazarı ve senarist Fransız Louis Gardel; Venedik Üniversitesi Türkoloji Profesörlerinden Giampiero Bellingeri ve İran Kültür Ataşesi Dr. Mohammed Ali Nevidi’nin katılacağı “Medeniyetler Buluşması Paneli” yer alacak. Panel 13 Aralık 2003 Cumartesi günü Galatasaray Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilecek.

FİLM GÖSTERİMLERİ

Haberin Devamı

Festival filmleri, Beyoğlu Beyoğlu Sineması, Levent Sinema TÜRSAK, Fransız Kültür Merkezi ve Alman Kültür Merkezi ve Osmanlı Müzesi Sineması salonlarında gösterilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!