Besteciye 40 yaş hediyesi rock’çı dostlarından albüm

Güncelleme Tarihi:

Besteciye 40 yaş hediyesi rock’çı dostlarından albüm
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2006 00:00

Rock müzik camiasından olup da onu tanımamak imkansız. 20 senedir Türk rock müziği için çalışıyor. Kah gitarist, kah prodüktör olarak. Tanju Eren, 1987’de Boğaziçi Üniversitesi’nde Teoman’la kurdukları Mirage grubuyla ilk kez dikkatleri çekti.

Teoman’ın solo kariyeri için gruptan ayrılmasından sonra geride kalanlarla Kedi Müzik adlı bir prodüksiyon şirketi kuran Eren, bu şirketle Aylin Aslım’ın son albümünün, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü ile Neredesin Firuze soundtracklerinin prodüktörlüğünü yaptı. Bu habere konu olmasının sebebi, 40 yaşına armağan olsun diye çıkardığı albüm, zaten ismi de 40. Müzikte yıllardır geride durmayı seçen müzisyen, biriktirdiği bestelerini ilk kez gün yüzüne çıkarıyor. Bir gün tesadüfen stüdyoya uğrayan Teoman’ın "Ben bir söyleyeyim bakalım" demesiyle başlayan bu macera, kısa sürede Aylin Aslım, Harun Tekin, Koray Candemir, Nev, Aslı ve Tibet Ağırtan’ın dahil olmasıyla bir albümle sonuçlandı. Albüm Pasaj Müzik etiketiyle piyasaya çıktı. Şarkılar www.powerclub.com.tr’de dijital satışa da sunuldu.

Kendinize böyle bir albüm yapma fikri nereden çıktı?

-Bir buçuk sene önce, madem elimin altında bir stüdyo var, neden bir şeyler yapmıyorum diye başladı. Niyetim bir albüm yapmak değildi. Yıllar öncesinden kalan bir iki şarkım vardı, onları kaydedeyim dedim. Onlardan biri de Teoman’ın söylediği Bir An Gelir. O günlerde Teoman bir iş için stüdyoya gelmişti. Şarkıyı duyunca heyecanlandı, "Senin sesin kötü, bunu ben söyleyeyim" dedi. Benim sesim kötüdür gerçekten. Hatta o kadar güzel söyledi ki, albümde o günkü kayıt var. Sonra çevremden de güzel şeyler duymaya başlayınca gaza geldim ve başka şarkılar yaptım. Sonra bir baktım, arkadaşlarım Türkiye’nin en iyi şarkıcıları. Birini Aylin söylese, birini Koray söylese nasıl olur dedim ve hepsini aradım. "Tamamdır, ağabey, seve seve" dediler. Kimseye ısrar etmedim, gelip söylediler.

Şarkılar kişisel. Gördüğüm kadarıyla sadece müzikle geçen yirmi yıl değil onun dışında yaşanan birçok şey de var.

- Her şarkının yaşanmış bir hikayesi var. Şarkıyı söyleyecek kişilere anlattım hikayeleri. Bir tek onlar ve ben biliyoruz. Bu albüm sırf bu yüzden yeni dostlar da kazandırdı bana. Mesela Harun’la (Mor ve Ötesi) önceden sadece tanışıyorduk. Şarkının hikayesini dinleyince, onun da buna benzer bir hikayesi olduğu ortaya çıktı. Bu ortaklık bizi birbirimize daha yaklaştırdı.

Neden bugüne kadar bu kadar arka planda tuttunuz kendinizi?

- Devamlı sahnedeydim aslında ve bu bana çok keyif verdi. Şimdi de biri arasa, bizimle çalar mısın dese, kapar gitarı giderim.

Albümde bilinen isimlerin dışında daha önce hiç duymadıklarımız da var. Kimdir Gamze Amus, Erdem Yener ve Kenan Vural?

- Gamze’yi bir gün Hayal Kahvesi’nde şarkı söylerken keşfettim. Çok güzel söylüyordu. Yanına gidip benim albümümde söyler misin dedim, öyle tanıştık. Erdem ise asistanım. Bu albümünün her aşamasında katkısı var. Demolar için de Erdem’in sesini kullandık. Baktım ki çok iyi söylüyor; onun sesiyle olması gerek dedim. Aslında birkaç demoyu da ben söylemiştim. Bir şarkı da sen söyle dediler ama ben bu kadar güzel şarkı söyleyen müzisyenler olunca cesaret edemedim.

EN ÇOK ACITAN ŞARKI

Neredeyse her şeyin bitmek üzere olduğu bir gün bir şarkı yaptım. Hemen Aylin’i (Aslım)

aradım, bunu sen söylemelisin dedim. Aylin

öyle güzel söyledi ki inanamadım. O parça için yaptığım bir sürü orkestrasyon kaydı vardı.

Aylin’in yorumunu duyunca hepsini attım,

sadece akustik gitar kaldı. İsmi

"Hálá", albümde en çok

canımı yakan hikaye...

ALBÜMDE ŞARKI SÖYLEYENLER

NE DİYOR?

TEOMAN
(Bir An İçin, Bir Günde Yalnızlık): Tanju yirmi senelik arkadaşım. İlk grubum Mirage’ı beraber kurmuştuk. Biz birçok şeyi ondan öğrendik. Bir gün stüdyoda kendi yaptığı bir şarkıyı kaydederken buldum onu. "Senin sesin kötüdür, ben söyleyeyim bunu" dedim. Sonra çok hoşuma gitti, dayanamayıp bir şarkı daha söyledim.

HARUN TEKİN (Nerdeyim): Tanju Abi çok iyi bir müzisyen ve gitarist. Bu albümde ayrıca şarkı yazarlığı yeteneğini de konuşturmuş. Favorim Koray’ın seslendirdiği şarkı.

KORAY CANDEMİR (Yeniden Gelsem Dünyaya): Tanju Abi kendi müzik görüşüne yakın şarkıcılarla arşivlik bir albüme imza attı. Hayallerini gerçekleştirdiği için takdirlerimi, bu albümde beraber çalışabildiğimiz için şükranlarımı sunuyorum. God save rock’n roll. (Tanrı rock’n roll’u korusun.)

ASLI (Hoşgeldin): Hoşgeldin’i ilk dinlediğimde kendime çok yakın buldum ve onu söylemek istedim. Tanju’ya bir 40 yaş hediyesi verebildiysem ne mutlu bana.

NEV (İkisi Bir): Doğru iş için yanlış zaman yoktur. Tanju 86 yılından beri müzikle iç içe olan çok iyi bir gitarist. Müziğin "gerçek" olduğu zamanlardan gelen bir adamla müzik yapmak benim için büyük keyif. Tanju’nun albümü için 40 yılda bir yaşanacak bir keyif diyebilirim.

AYLİN ASLIM: Aslında Tanju benim için başka bir şarkı düşünmüştü ama bir türlü bir araya gelemedik. Albüm biterken çıktı bu şarkı, hikayesi çok hoşuma gitti. Gerçekten söylemek isteyeceğim bir şarkıydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!