Beslenmenize özen gösterin

Güncelleme Tarihi:

Beslenmenize özen gösterin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2005 12:55

Bir ay boyunca tutulan orucun ardından bayramda aşırı yemek ve tatlı tüketimi, sağlık sorunlarına yol açabilir.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şazi İmamoğlu, ramazan boyunca beslenme düzenlerinin değiştiğini söyledi. Günlük üç ana öğün beslenmenin ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere ikiye düştüğünü belirten Prof. Dr. İmamoğlu, bu dönemde yemek yenilmemesinin yanı sıra sıvı tüketiminde de azalma olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. İmamoğlu, uzun süreli açlıklarda vücudun genellikle ilk olarak karbonhidratları, daha sonra yağları, açlığın çok uzun sürmesi halinde de proteinleri kullandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Ramazan döneminde gün boyu süren açlık nedeniyle vücutta depolanmış yağların serbestleşmesi, özellikle öğleden sonra, iftar saatine doğru artıyor. Eğer kişi fazla hareketliyse sahurda aldığı besini erken bitirir, yağlar tüketilmeye başlanır. Bu da yağların serbestleşmesine ve kandaki yağ miktarının dönem dönem artmasına neden oluyor. Kişinin ramazan ayı boyunca farklı bir metabolik durumu oluyor. Normal günlük fizyolojinin biraz dışına çıkılmış oluyor. Eğer kişiler, bayram geldiği zaman, birden yağlı ve şekerli gıdalar yemeye başlarsa, bu özellikle sağlıklı olmayanlarda ve yaşlılarda birtakım farklı hastalıkların veya tabloların ortaya çıkmasına neden olabilir.”

Prof. Dr. İmamoğlu, insanların Ramazan Bayramı tatili boyunca genellikle fazla fiziksel aktivitede bulunmadığına dikkati çekerek, bu nedenle fazla miktarda tüketilen besinlerin vücutta depolandığını ve insanların kilo aldıklarını söyledi. Bayram süresince özellikle hafif beslenmeye dikkat etmek, bol su tüketmek gerektiğini ifade eden Prof. Dr. İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Vücut zaten birkaç gün içinde yeni duruma alışacaktır. Sistem normale dönecektir. Ramazandan çıkıp ertesi gün çok ağır yiyecekler yemek, sakıncalı olabilir. İlk birkaç gün dikkatli olmakta fayda var.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!