Beş kıtadaki Türk gezginlerini buluşturdular

Güncelleme Tarihi:

Beş kıtadaki Türk gezginlerini buluşturdular
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2010 11:44

Sırtçantalılar grubu yeni coğrafyalar, farklı kültürler, kişiler tanımaya, okumaya, anlatmaya, yazmaya tutku derecesinde bağlı gezginlerden oluşuyor.

Haberin Devamı

Esra ERDOĞAN
 
Aralarında akademisyenler, yazarlar, fotoğrafçılar var. Kurucuları Ömürden Sezgin, Onur İnal ve Engin Kaban adlı üç genç. Şu anda sayıları 123. İletişimlerini internet üzerinden yapıyorlar. İçlerinden bazıları seyahat uğruna kariyerlerini bırakıp yollara düşmüş, dünyanın bir ucuna gitmiş. Üstelik ne zaman dönecekleri belli bile değil.

Sırtçantalılar grubunun kuruluş fikri 2006’da ortaya çıkmış. Ömürden Sezgin, Onur İnal ve Engin Kaban üniversite eğitimi sonrasında çıktıkları gezilerde, tamamen tesadüf eseri yollarda karşılaşmış. Uzun süre internetten haberleşmişler. Grubun kuralları, misyonu, vizyonunu tartışmışlar. Marka yöneticisi arkadaşları Eren Özata iletişim stratejilerini, kurumsal kimliklerini hazırlamış. 2008 Şubatı’nda faaliyete geçmişler. Amaçları dünyanın dört bir yanındaki Türk gezginlerini bir araya getirmek, gezi anılarını, tecrübelerini diğer gezginlere ve topluma aktarmak. İnternetteki buluşma noktaları www.sirtcantalilar.com. Grubu ilginç kılan, farklı ülkelerde yaşayıp, benzer heyecanları paylaşmaları. 2008 sonunda 31, 2009 sonunda 67 kişilermiş. Bugün ise 123 kişiler. 106’sı Türkiye’de, 17’si yurtdışında yaşıyor. İngiltere’den Vietnam’a, İsveç’ten Tayland’a çeşitli ülkelere dağılmış durumdalar.

Haberin Devamı

En önemli ortak özellikleri seyahat tutkuları. Yeni ülkeler, kültürler, bireyler keşfetmek, farklı mutfaklarla tanışmak... Bir başka ortak paydaları hepsinin genç olması. Grup üyelerinin çoğu 20-35 yaşları arasında. “Ama yaş bir kriter değil. Kendini genç hissedenler de aramıza katılabilir” diyorlar.

Sırtçantalılar’ın üyeleri arasında ünlü isimler var. Mesela yazar Buket Uzuner, araştırmacı-yazar Tijen İnaltong, National Geographic dergisinin yayın yönetmeni yardımcısı Kemal Nuraydın. Ayrıca grubun birçok üyesi gezi anılarını kitap olarak yayımlamış.

KARİYERLERİNİ BIRAKTILAR

İçlerinden bazıları dünyayı gezmek uğruna kariyerlerini bırakmış. Engin Kaban, çokuluslu bir firmada üç yıl çalıştıktan sonra istifa ederek Güney Amerika’yı keşfe çıkmış. Şu anda seyahatinin dördüncü ayında, Şili’de. Çağlayan Tekten üç sene çalıştıktan sonra istifa edip, dünya turuna çıkmış. Dört ayda dünyayı baştan sona dolaşmış. Murat ve Gülen Canol Tütüncü çiftinin ikisi de endüstri mühendisliği yapıyormuş. İkisi birden birkaç hafta önce istifa ederek Güney Amerika’ya gitmişler. Şu anda Brezilya’dalar. Selcen Küçüküstel, İngilizce öğretmeni olarak çalışırken işinden istifa ederek Asya turuna çıkmış. Yazıları Atlas dergisinde yayımlanıyor.

Haberin Devamı

Sırtçantalılar birbirlerine destek de oluyorlar. Onur İnal bu durumu şöyle açıklıyor: “Mesela arkadaşımız Behlül Metin, Sri Lanka’dan Hindistan’a yapılan gemi seferleri hakkında bilgi arıyordu. Oraya daha önce giden arkadaşımız Bora Bilgin bilgi verdi. Tijen İnaltong, geçenlerde Bangkok’a gitmişti, orada yaşayan üyemiz Harun Uluyol kendisine yardımcı oldu.”
Ayrıca Sırtçantalılar sitesini ziyaret eden seyahat meraklıları, yeni gelişmeleri, haberleri, organizasyon ve buluşmaları, pasaport, vize, gümrük ile ilgili yeni prosedürleri, uçak, otobüs, bilet kampanyalarını hızlı şekilde öğrenebiliyor.

GRUP KATILIMA AÇIK

Sırtçantalılar iletişimlerini internet üzerinden yapıyor. E-mail listeleri var. Websitelerinde de haber, duyuru ve gezi yazılarına yer veriyorlar. Zaman zaman İstanbul’da toplanıyorlar. En son yaklaşık 10 gün önce, Kadıköy Moda’da 28 kişi bir araya gelmiş. Buket Uzuner de onlara katılmış. Gezi ve edebiyat üzerine sohbet etmişler.
Gruba katılmak için iki koşul var: Grubun internet sitesindeki “Sırtçantalılar Manifestosu” okunuyor önce, sonra üyelik formu dolduruluyor. Amaçları mümkün olduğunca birbirlerinden yeni şeyler öğrenmek. Ama yine de belli başlı kuralları var. Örneğin üye olacak kişilerin belli bir gezi deneyim ve bilgisine ulaşmış olmaları bekleniyor.

Haberin Devamı

ÖMÜRDEN SEZGİN
Hedefimiz ucuz seyahat

Meslek hayatında önemli yol alan kişiler, işlerini bırakıp dünyayı keşfe çıkmaya karar verdiğinde ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Öncelikle aileleri karşı çıkıyor. Birikmiş paraları olsa da, hazıra dağ dayanmıyor. Bazıları gittikleri ülkelerde yarı- zamanlı iş bulabiliyor. Sırtçantalılar olarak ana felsefelerimizden biri, yolculuğun önemli maliyet kalemi olan ulaşım ve konaklamayı ekonomik hale getirmek. İndirimli uçak biletleriyle yolculuk yapıyoruz, Hospitality Club (www.hospitalityclub.org) ve Couchsurfing (www.couchsurfing.org) üzerinden tanıştığımız kişilerin evinde kalıyoruz. Bu yöntemle mümkün olduğunca çok geziyoruz.

Haberin Devamı

ONUR İNAL
Duvar haritalarımızdaki raptiye sayısı hızla artıyor

Yeditepe Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler öğrenimi görürken, Koç Üniversitesi’nde Anadolu Uygarlıkları üzerine yüksek lisans yaparken Türkiye’yi ve Avrupa’yı adım adım gezdim. Şimdi Arizona Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora yapıyorum, ders veriyorum ve gezilerimi sürdürüyorum. Önemli olan nasıl ve ne amaçla gezdiğiniz, neler öğrendiğiniz. Üyelerimizden prodüktör Ragıp Geçmen’in ofisine gitmiştim bir gün. Masasının arkasındaki duvarda büyük bir dünya haritası vardı. Gezdiği ülkeleri raptiyeyle işaretlemişti. Kaç ülke oldu, diye sordum. 50’yi aşmıştı. Ama “Daha gidilecek çok yer var” diyordu. Benzer haritalar hepimizin duvarında, ofisinde, bilgisayarında... Kat edilecek çok yol var önümüzde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!