Berlinale'ye Türkiye çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Berlinaleye Türkiye çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2010 14:45

11-21 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin üç önemli bölümünde üç Türk filmi sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Haberin Devamı

Berlin Film Festivali( Berlinale), 11-21 Şubat tarihlerinde 60. kez düzenlenecek. Festivalin yarışma, panorama ve forum gibi üç önemli bölümünde üç Türk filmi sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu,  Berlin Film Festivali’nin 60. yılını kutladığını, festival yönetiminin bunun heyecanını yaşadığını söyledi.

Festivalin bu yıl Türkiye için ayrı bir önemi olduğunu belirten Boyacıoğlu, ilk kez üç önemli bölümde üç ayrı Türk filminin yer alacağını bildirdi.

En son 2000 yılında Nuri Bilge Ceylan’ın "Mayıs Sıkıntısı" filminin yarışma bölümüne seçilme başarısı gösterdiğini anlatan Boyacıoğlu, "Festivale katılım yüksek oluyor. Bu yıl altı bin film başvurmuş. Bunların arasından 70-80 tanesini alıyorlar 20’si yarışma bölümüne alınıyor. İlk 20’ye kalmak çok büyük bir başarı" dedi.

Haberin Devamı

Semih Kaplanoğlu’nun "Bal" adlı filminin yarışma, Reha Erdem’in
"Kosmos" adlı filminin Panorama, genç sinema olarak bilinen Forum bölümünde ise Tayfun Pirselimoğlu’nun "Pus" adlı filminin beğeniye sunulacağını kaydeden Boyacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca forum bölümünün 40. yılı dolayısıyla özel bir gösterim
düzenlemişler. Geçmişten bazı filmler gösteriyorlar. Orada da Nuri Bilge Ceylan’ın ’Kasaba’ adlı filmi filmi beğeniye sunulacak.

Bu yıl çok önemli bir katılım söz konusu. Önceki yıllarda bir ya da iki filmle katılıyorduk ya da yarışmada filmimiz olmuyordu. Bu yıl önemli bir başarı bizim için. Yarışma bölümünde son 10 yıldır tamamen Türk yapımı bir film ilk kez yer alıyor."

"Türkiye resepsiyonu düzenleyeceğiz"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünün festivalde açılacak standın organizasyonunu Ankara Sinema Derneğine verdiğini anlatan Boyacıoğlu, hazırlıkları üç aydır sürdürdüklerini söyledi.

Boyacıoğlu, geçtiğimiz yıla göre daha büyük bir stantta tanıtım çalışmalarını yürüteceklerini ifade ederek, "Stantta dağıtılmak üzere uzun ve kısa metrajlı ile belgesel filmleri içeren kataloglar bastırdık. Uzun metrajlı filmlerin fragmanlarını içeren bir DVD ile kısa metrajlı filmlerin bulunduğu dört DVD hazırladık. Ayrıca Kalan Müziğin katkılarıyla bir Türk müziği CD’si oluşturuldu. Bunları Berlin’de dağıtacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Tanıtım çalışmalarının yanı sıra 14 Şubatta "Türkiye Resepsiyonu" düzenleyeceklerini bildiren Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

"Resepsiyonu Berlin’de bütün galaların yapıldığı büyük bir kompleksin içindeki bir mekanda yapacağız. Her şey Türkiye’ye özgü olacak. Yemekleri Berlin’de yaşayan bir Türk hazırlayacak. Menüde döner, sarma gibi Türk mutfağından yemekler yer alacak. ’Baba Zula" grubu konser verecek.

Bu arada bazı içki firmaları ve bir kahve firması, destek sağlayacak. İhracatçılar Birliği kuru incir ve kuru kayısı verecek. Amacımız Türk müziği, içkisi, kahvesi ile tamamen bizden bir şeyler sunmak. Sinema çok iyi bir tanıtım aracı madem, biz de ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz."

Haberin Devamı

Film festivallerinde boy göstermenin yurt dışında Türk sinemasının imajının yükselmesi ve Türkiye’nin tanıtımı açısından önemli olduğunu vurgulayan Boyacıoğlu, "Bu nedenle bu organizasyonları önemsiyoruz. Son iki üç yıla bakıldığında, dünyanın bütün önemli festivallerinin yarışma bölümünde bir Türk filminin yer aldığı görülecektir. Bu bazen yıllarca mümkün olmayabilir. Türk sineması üç dört yıldır gelişme içinde" dedi.

Boyacıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve sponsorlardan aldıkları destekle festivalde Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceklerini sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!