Bebek katili bakteri

Güncelleme Tarihi:

Bebek katili bakteri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2005 02:05

Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Yeni Doğan Servisi’nde yaşamını yitiren bebeklerin sayısı 8’e yükseldi.

Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Armağan Altun, ölümlerin ‘Serratia Marcescens’’ adlı bakteriden kaynaklandığını, peş peşe bebek ölümlerine neden olan bu bakterinin servise nasıl girdiğinin araştırıldığını söyledi.

Bu bakterinin sıcakta hızla üremesi, ‘Klimalar bozuktu’ iddiasını dün de canlı tuttu. Hastane yetkilileri klimalarda hiçbir sorun olmadığını, 10 günlük kızı Nazlı’yı kaybeden Nuray Avcular ise, son günlerde servisin çok sıcak olduğunu, klimaların çalışmadığını ileri sürdü.

Edirne Cumhuriyet Savcısı Ali Çelebi’nin bebek ölümleriyle ilgili başlattığı soruşturma sürüyor.

Ölümlere neden olan bakteri, Edirne Tıp Fakültesi’nde yapılan tıbbi otopside alınan örneklerin Biokimya Laboratuvarı’nda yapılan incelemesi sonucu tanımlandı. Başehim Doç. Dr. Armağan Altun, dün sabah bu bakterinin, başka ünitelerde ve hastanelerde de görülen ‘Serratia Marcescens’ olduğunu açıkladı. Altun, sıvı ortamlarda ve yoğun bakım ünitelerinde üreyebilen bakterinin ani bebek ölümlerine neden olabildiğini vurguladı. Yenidoğan ünitesindeki bebeklerin fiziksel olarak zayıf olduklarını belirten Armağan şu bilgileri verdi:

‘Ölümlerin bakteriyel enfeksiyon olduğunu söylemiştik. Kültür sonuçlarına göre bu bakterinin ‘Serratia’ olduğunu belirledik. Hastanemizde bu ortaya çıkan yeni bir enfeksiyon dalgasıdır. Bu serviste adı geçen bakteriye ilk kez rastlıyoruz. Bakteri, servise girip çıkan annelerdan ve tıbbi cihazlardan da bulaşmış olabilir. Örnekler alıyoruz. Kaynağını bulmaya çalışıyoruz. Halen tedavi ettiğimiz 8 bebek var. Alınan sonuçlara göre antibiyotik tedavilerini yeniden düzenledik. Diğer bölümlere geçmemesi için burasını izole ettik.

BEBEKLER ÇOK SORUNLU

Bu bebekler metabolik olarak çok sorunlu. Birçok organı yetersiz, kronik akciğer hastalığı olan bebekler. Bir de araya bakteriyel sorun girince bebeklerin peş peşe kaybı gerçekleşti. Dün (önceki) akşam kaybettiğimiz bebeğin 1.5 aydır ağır metabolizma sorunları vardı. Bundan aldığımız kan örneklerini yurtdışına bile gönderdik. Ama bakteriyi tanımladık. Hastanın durumuna göre farklı reaksiyonlar gösteren bir bakteri. Kimisinde ateşi yükseltirken kimisinde vücut ısısını düşürüyor. Ona göre doğru antibiyotik tedavisi uyguluyoruz.Önceki gün sözlerim yanlış anlaşıldı. Ben ‘Ölümler tesadüf’ demedim, ‘Tesadüf olarak yorumlanabilirdi’ dedim. Bu serviste bebeklerin ölümü normal görülebilir. Çünkü çocuklar çok hasta. Biz de böyle görseydik durum şu anda çok farklı bir yerde olurdu. Ama biz böyle değerlendirmedik. Cumartesi günü üç bebek birden ölünce hemen alarm verdik. Servisi kapatıp ölen çocukların organlarından ve birçok yerden kültür aldık. Örnekleri inceleyip sonuca ulaştık. Durumun normal ölümler olmadığını ortaya çıkartarak doğru karar verdiğimizi anladık. Hiç bir şeyi gizlemek gibi bir kaygımız yok.

ENFEKSİYON MESELESİ

Hastanede enfeksiyon yok diyen bir yönetim varsa yalan söylemiş olur. Hasta varsa, enfeksiyon da vardır. Önemli olan enfeksiyon oranının dünyanın kabul ettiği belli oranlarda olmasıdır. Belli oranlar vardır ve bizim hastanemizdeki oranlar dünyadaki enfeksiyon oranlarının altında. Web sayfamızda da oranlarımızın ne kadar olduğu var’

Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yılbaşından toplu bebek ölümlerinin yaşandığı 17 Haziran tarihine kadar sadece 15 bebeğin yaşamını yitirdiği belirtildi. Hastane verilerine göre, ocak ayında 2, şubat ayında 4, nisan ayında 5, mayıs ayında 3, haziran ayında 1 bebek öldü.

Lejyoner hastalığı değil

İstanbul Adli Tıp Kurumu’dan, ölümlerin nedeninin ‘Lejyoner virüsü’ olduğu yönünde rapor çıktığı söylentilerini yadırgadığını belirten Başhekim Doç. Dr. Armağan Altun, ‘Böyle birşey varsa yanlış yapıyorlar. Biz bu bakteriyi ürettik. Onlar daha üretemedi. Onlar ürettiğinde de aynı sonuca varacaklar. Sonuca ulaşmadan spekülasyon yapmak doğru değil’ diye konuştu. Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Keramettin Kurt ise söylentilerin doğru olmadığını belirterek, ‘Henüz bir sonuç elde edemedik. Bize gelen bebeklerden alınan örnekler inceleniyor. Sonuçları resmi olarak açıklayacağız’ dedi.

10 soruda ‘serratia marcencens’

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Mamçu, bebek ölümlerine neden olduğu açıklanan bakteri hakkında bilgi verdi.

1- Serratia marcencens bakterisi insan vücudunda bulunur mu?

Bu gram negatif olarak adlandırdığımız bir bakteri. Genellikle bağırsaklarda yerleştiği gibi tüm vücutta da bulunabilir. Bulaştıktan sonra birçok organı etkileyebilir.

2- Nasıl bulaşır?

Dokunmayla veya bebeğin dışkısından bulaşabilir. Bu bakteri hayvanlarda bile olur. Evlerinde havyan besleyen kişilerin bebeklere dokunmasıyla da geçebilir.

3- Hemen ölüme neden olur mu?

Eğer bebeğin kanında bakteri bulunduysa hemen öldürebilir.

4- Türkiye’de sık görülür mü?

Türkiye’de çok yaygın bir bakteridir. Normal insanlara hiçbir olumsuz etkisi bulunmayan bir bakteridir.

5- Bağışıklık sistemi bozuk insanları nasıl etkiler?

Yoğun bakım tedavisi gören prematürelerde, yanık hastalarında, kanser tedavisi görenlerde ölüme neden olabilir.

6- Bebek yoğun bakımlarında görülme sıklığı nedir?

Yetişkin yoğun bakım servislerinde de görülür. Ancak bebek yoğun bakım servislerinde daha sıktır.

7- Antibiyotiklere dirençli midir?

Ancak hastanede yakalandığına ve bebekler öldüğüne göre, antibiyotiklere dirençlidir diyebiliriz.

8- Nasıl önlem alınmalı?

Yoğun bakımdaki tıbbi aletler dezenfekte edilmeli, tüm eşyalar özel antiseptik maddeler ile yıkanmalıdır. Duvarlar ve yatak başları silinmelidir.

9- Hasta yakınlarına ziyaret yasağı konulmalı mıdır?

Hasta yakınlarının giysilerini kapıda değiştirmeleri istenmelidir. Ellerini yıkamaları sağlanmalıdır.

10- Hastane personeli neler yapmalıdır?

Hemşire ve doktorlar da kurallara uygun el yıkamalıdır. Tansiyon aleti, derece, steteskop gibi aletler bile sadece bir hastada kullanılmalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!