Bayram etini sadece öğlen öğününde tüketin

Güncelleme Tarihi:

Bayram etini sadece öğlen öğününde tüketin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2005 00:36

‘Bugün bayram’ deyip yemenin, tatlının dozunu kaçırıyoruz çoğu kez. Güzel başlayan günlerin tadını fazla ve sağlıksız yemekle kaçırmak istemiyorsak, biraz özen göstermemiz şart.

Bayram yemeğinden önce kahvaltı ve diğer öğünler nasıl yapılmalı?

Kurban Bayramı boyunca ana öğünler ağır olacağı için, kahvaltıda sadece meyve ya da süt-cornfleks tercih edilebilir. Kavurma ya da kırmızı et yenecekse, öğlen öğününde yenmeli. Akşam öğününde ise sadece balık ya da sebze tüketilmeli. Etin yapacağı toksin etkisini azaltmak için bol miktarda meyve tüketilmeli.

Tatlı yemenin ideal saati var mı?

Bayramda tatlı (örneğin baklava) yemek için en uygun saatler 16.00- 17.00 arası. Öğle ile akşam yemekleri arasındaki bu saatler fazla enerjinin yakılması için uygun. 3-4 dilim baklava tolere edilebilir. Bu arada su tüketimi de arttırılmalı.

Kalp damar hastalarına önerileriniz var mı?

Kalp damar hastaları bayramda et yemek istiyorlarsa, sadece öğle yemeğinde 1 öğün ve ızgara et yiyebilirler. Diğer öğünler ise omega 3’ten zengin olduğu için mutlaka balık yenmeli. Tansiyonda değişiklikler olacağı için ara öğünde potasyumdan zengin 1 muz yenebilir.

Diyabet hastaları neye dikkat etmeli?

Diyabet hastaları da bayramda su tüketimini arttırmalı. Günde 2-2,5 litre su içmeli. Ana ve ara öğünlerini mutlaka almalılar.

Yüksek kolesterolü olanlar ne yapmalı?

Kolesterolü en çok arttıran yiyecek peynirdir. Kırmızı et daha sonra gelir. Alınan kırmızı etin vücuda zarar vermemesi için balık etiyle desteklenmesi gerekir. Ayrıca toksisiteyi azaltmak ve vitamin ihtiyacını karşılamak için de fazla meyve tüketilmeli. Ana öğünde etle birlikte bol limonlu çiğ sebze (salata) tüketimi arttırılabilir.

Bayramda kilosunu korumak isteyenler için birkaç öneri lütfen...

Kilosunu korumak isteyenler bayramda aşırı yemek yerlerse, üzülmesinler. Çünkü hemen kilo almazlar. Ertesi gün suyu fazla içip protein ağırlıklı bir beslenme uygularlarsa, fazla enerji yağa dönüşmeden vücuttan atılacaktır.

Diğer yandan karışık yemek çeşitleri ve tatlılar ile keyifli bir bayram geçirip rahat rahat her şeyin tadına bakılabilir. Karışık beslenmede, vücutta lenf dolaşımı bozulur. Vücut geçici bir süre su toplar. Yalancı bir kilo alma kendini gösterir. Bu beslenme tarzı ancak birkaç gün daha sürdürüldüğünde kilo alma söz konusu olur. Fakat çok karışık beslenildiği günün ertesi günü su miktarını arttırıp daha çok protein ağırlıklı beslenilirse (bu protein grubu bayramda mutlaka balık ve tavuk olmalı) ve günde 1000 mg C vitamini ile takviye edilirse kilo alınmaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!