Bayat ekmekli yemekler

Güncelleme Tarihi:

Bayat ekmekli yemekler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2005 01:03

Sefertası Hareketi yedi yıldır fast-food’a karşı keyifli yemeği savunan bir girişim. Geçen yıl başlattıkları Ekmek Tasarruf Kampanyası’nın bir parçası olarak bayat ekmeği değerlendirebileceğiniz yemekleri tanıtıyorlar.

Sefertası Hareketi’nin Yürütme Kurulu Başkanı emekli gazeteci Ümit Sinan Topçuoğlu ekmeğin değil ekmek kültürünün yok olmasına karşı olduklarını söylüyor: ‘Biz tasarruftan çok ekmek kültürünün çöpe atılmasına karşıyız. Su ve ekmek bütün dinlerde azizdir, el üstünde tutulur. Ama ekmek bugün sadece bir endüstri ürünü muamelesi görüyor.’

Sefertası Hareketi ekmek israfına karşı Halk Ekmek büfelerine asılacak iki afiş tasarladı. Bir yandan ekmek tasarruf kılavuzu da hazırlıyorlar. Yiyeceğiniz kadar ekmek alın, fazlasını derin dondurucuda saklayın, bayat ekmekleri küçük parçalara ayırıp kızartarak çorba için saklayın gibi tasarruf önerileri de yapıyorlar.

Haberimiz için ekmek yemeklerini Sefertası Hareketi Yürütme Kurulu üyelerinden Yılmaz Turan (35) ve Babası Ali Murat Turan (56) hazırladı. Yılmaz Turan aslında bir pratisyen hekim ama Bolu Mengenli aşçı olan babasının izinden gitmeyi tercih etmiş. Şu anda bize yemekleri yapıp sunduğu Esenler’deki Cave-Inn Restoran’ın aşçıbaşısı. Ekmek yemeklerini her zaman yaptıkları söylüyor Turan; ‘Biz mutfaklarda ekmeği pek israf etmemeye çalışırız. Babamla benim spesiyalim pilavda şehriye yerine kroton haline getirdiğimiz ekmekleri kullanmak. Krotonları salatalarda da kullanırız. Ayrıca bayat ekmeği Çerkez tavuğunda değerlendirir, ekmek köftelerini de yemek öncesi meze tabaklarında servis ederiz ‘

Sefertası Hareketi bayat ekmekle yapılabilecek 30 tane yemek bulmuş ama bu sayının biraz daha araştırılarak 70’e kadar çıkabileceğini söylüyorlar. Verilen tariflerde kullanılan miktarlar kalabalık ailelere göre ayarlanmış ama siz hepsini yarım ölçüyle de yapabilirsiniz. Sefertası hareketinin www.sefertasihareketi.org adresinden bayat ekmekten 30 çeşit yemek tarifi bulabilirsiniz. Biz sitede olmayan yemeklerden sizin için seçtik.

Ekmek Köftesi

2 adet bayat ekmek, 2 diş sarmısak, 2 küçük baş kuru soğan, 2 yumurta sarısı, 1 küçük demet dereotu, 1 adet maydonoz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 250 gr. rendelenmiş beyaz peynir veya kaşar peyniri, 1 çay kaşığı tuz. (isteğe bağlı köfte baharı)

Yapılışı: Bayat ekmeklerin dış kabukları alınarak iç kısmı suda ıslanır ve suyu sıkılır. Ekmekler bir kaba alınarak yukarıdaki malzemeler köfte harcı şeklinde karıştırılıp iyice yoğurulur. Daha sonra yuvarlanan köfteler ayçiçeği yağında kızartılarak servis edilir.

Krotonlu Pilav

1 kg. baldo pirinç, 250 gr. margarin, 50 gr çam fıstığı, 2 adet bütün bayat ekmek, 1 adet iri boy havuç 1 küçük demek dereotu, 50 gr. yeni bahar (1 çay kaşığı), 1 çay kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı tuz, et suyu

Yapılışı: Pirinç 15 dakika tuzlu ılık suda ıslanır ve sonra süzülür. 250 gr. margarinde fıstıklar pembeleştikten sonra jülyen metoduyla (çapraz) doğranmış havuçlar ve pirinç ilave edilir, hepsi beraber kavrulur. Kavurduktan sonra pirincin çekeceği kadar kaynar et suyu konulur ve kısık ateşte 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Fırında kurutulmuş küp küp doğranan ekmekler (krotonlar) pilavın içine dereotu eşliğinde karıştırılır.

Omaç

2 adet bayat ekmek, 1 demet yeşil soğan, 2 diş sarmısak, 50 gr. ayçiçek yağı, 100 gr domates salçası, 50 gr pul biber, 50 gr tuz

Yapılışı: 2 adet ekmek ıslanıp suyu sıkılır. Karıştırma kabında ince doğranmış maydonoz, yeşil soğan, sarmısak, ekmek içi, sıvı yağ, salça ve bütün malzemeler köfte gibi yoğurulur. Acısı isteğe göre ayarlanabilir. Daha sonra çiğ köfte şeklinde kıvırcık yapraklarının üzerine sıkılarak domates ve limon eşliğinde servis yapılır.

Muhammara

2 adet ekmek, 50 gr. ceviziçi, 2 adet iri boy kuru soğan, 2 diş sarmısak, 1 bağ maydonoz, 250 gr. beyaz peynir, 50 gr. pul biber, 50 gr sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tuz, 100 gr. domates salçası

Yapılışı: 2 adet ekmek içi suyla ıslanır ve suyu sıkılır. Bir karıştırma kabına alınır. 50 gr. ceviziçi çekilir. İki adet kuru soğan, sarmısaklar ve maydanoz çok ince şekilde çekilir. İçine rende beyaz peynir, pul biber, tuz sıvıyağ, salça konur ve hepsi karıştırılır. Hazırlanan karışım kanepe şeklinde dilimlenmiş ekmekler üzerine sürülerek servis yapılır.

Ekmek tatlısı

2 adet ekmek, 6 adet yumurta, 1 fincan süt, bir tavalık ayçiçek yağı, 2 kg şeker

Yapılışı: Ekmeklerin dış kabukları bıçakla sıyrılır, daha sonra düzgün bir şekilde doğranır dilimlenir. Yumurtalar bir kaba kırılır, süt ile çırpılır, sıvı yağda sütlü yumurtalı karışıma dilimlenen ekmekler bandırılarak tavada kızartılır. Kızartılan ekmekler bir peçete üzerine çıkarılarak çektiği yağdan arındırılır. 2 kg şekerden yapılan şerbetle kızaran ekmekler bir tepside altüst yapılarak 15 dk. kaynatılır. Soğuduktan sonra kaymak ile servis edilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!