BaÅŸlarken

Güncelleme Tarihi:

BaÅŸlarken
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 14, 2004 00:00

Hani deriz ya, yılların Ajda Pekkanı ama hala dimdik ayakta ve sahnede. Ä°ÅŸte ÅŸimdi de o yılların KelebeÄŸi yeniden ve yenilenmiÅŸ ÅŸekliyle karşınızda.Bendeniz de hakiki bir kimyacı ve simyacı sıfatıma eklenen ‘yemekçi’ konumumla bundan böyle sizlerle birlikte olacağım için çok heyecanlıyım. Hem de çocukluÄŸumun, gençliÄŸimin yani yılların KelebeÄŸinde. Ancak klasik yemek tariflerine bir fiske mutfak kültürü ve bir tutam beslenme bilgisini de ekleyerek oluÅŸturduk köşemizi.Porsiyon perde pilavı6 kiÅŸilikHazırlama süresi 20 dakikaPiÅŸirme süresi 30 dakikaHamuru için2 su bardağı un2 adet yumurta2 çay kaşığı tuz1 kahve fincanı süt2 yemek kaşığı bademHarcı için2 su bardağı pirinç1 adet haÅŸlanmış ufak boy tavuk1 su bardağı ince doÄŸranmış mantar2 yemek kaşığı katıyaÄŸ veya tereyaÄŸ 2 çay kaşığı tuzYapılışı:n Bademleri bir taşım kaynatıp, soyun. Pirinci ılık tuzlu suda bekletip, süzün.n YoÄŸurma kabına un, süt, yumurta ve tuz ekleyip karıştırın.n Hamuru üç parçaya bölüp, yemek tabağı büyüklüğünde açın. 6 adet çukur kabı margarinle yaÄŸlayın. n Bademleri kapların iç kısımlarına yapıştırıp, hamurları kabın içine kenarlarından yükselterek yerleÅŸtirin.n Pirinçleri yaÄŸla beraber tencereye koyup, 7-8 dakika kavurun ve tavuk etleriyle beraber, mantarları, suyu, tuz ve karabiberi ekleyip, orta ısıda piÅŸirin. n Pilavı hamur döşenmiÅŸ kaplara paylaÅŸtırıp, taÅŸan hamuru içe doÄŸru katlayarak üzerini kapatın.n 180 derece fırında kızarana dek piÅŸirin.n Fırından çıkarıp, kapları ters çevirerek servise sunalım.Pırasalı kiÅŸ8 kiÅŸilikHazırlama süresi 15 dakikaPiÅŸirme süresi 30-35 dakikaTart Hamuru için125 gr. katıyaÄŸ (yumuÅŸamış)2 yemek kaşığı yoÄŸurt1 paket kabartma tozu1 çay kaşığı tuz12 yemek kaşığı unMalzeme listesi3 adet orta boy pırasa1 çay bardağı tulum peyniri1 çay bardağı taze kaÅŸar peyniri rendesi1 çay bardağı hazır çiÄŸ krema 2 yemek kaşığı sıvıyaÄŸ1 adet yumurta1 çay kaşığı pul biber1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı tuzYapılışı:n Bir kabın içinde katıyaÄŸ, yoÄŸurt, kabartma tozu ve tuzu elinizle iyice karıştırın. n Unu ekleyerek yumuÅŸak bir hamur tutun. Buzdolabında 30 dakika kadar bekletip, yaÄŸladığınız kek kalıbına, kenarlarını 2 parmak yükselterek hamuru yayın.n Pırasaların beyaz kısımlarını incecik doÄŸrayın. Tuzlu suda yumuÅŸayıncaya kadar haÅŸlayın, süzüp bir karıştırma kabına aktarın. Krema, kaÅŸar peyniri, tulum peyniri, çırpılmış yumurta, pul biber ve tuzu ekleyin. n Bu karışımı, kalıptaki hamurun üzerine yayın. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika piÅŸirin.Supangle6 kiÅŸilikHazırlama süresi 15 dakikaPiÅŸirme süresi 20 dakikaTart Hamuru için2 adet yumurta2 kahve fincanı toz ÅŸeker1/2 su bardağı sıvıyaÄŸ2 yemek kaşığı kakao2 kahve fincanı unMelzeme Listesi8 su bardağı süt1 paket vanilya4 yemek kaşığı kakao10 yemek kaşığı ÅŸeker2 yemek kaşığı mısır niÅŸastası1 yemek kaşığı un2 adet yumurta sarısı2 yemek kaşığı tereyaÄŸ veya katıyaÄŸYapılışı:n Bir karıştırma kabında yumurta, tozÅŸeker, kakao, sıvıyaÄŸ ve unu mikserle pürüzsüz ve akıcı kıvamda olana dek çırpın, yaÄŸlanmış tepsiye dökün. n 175 derecede 20 dakika piÅŸirdiÄŸiniz keki çıkarıp, soÄŸumaya bırakın.n Muhallebisi için sütü ÅŸekerle kaynatın. Bir kapta yumurta, niÅŸasta, un ve kakaoyu çırpıp, sütün içine hızlı hızlı karıştırarak dökün. n Muhallebi kıvamına gelince, ocaktan indirin. Sıcakken tereyağını ekleyip mikserle 4-5 dakika çırpın. n Kaselere birer dilim kek koyup, üzerlerine muhallebiyi paylaÅŸtırın. Buzdolabında 2-3 saat bekletip servise sunun.Püf NoktasıMehmet YaÅŸin’e göre dünyanın en lezzetli peyniri kargı tulumu, Sahrap Soysal’a göre ise Erzincan tulumu.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!