Banyo kültürü tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

Banyo kültürü tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Arka arkaya yapılan uzun banyolar ufak hacimli mekanlarda oksijen miktarını azaltıyor. Gazın yanması sırasında banyoda ki oksijenin azalması ve az oksijenli ortamda yanmanın devam etmesinden dolayı oluşan zehirli karbon monoksitin teneffüs edilmesi ölüme yol açıyor.

Doğalgaz zehirli değil. Yani doğalgaz ile intihar etmek mümkün olmuyor. Doğalgaz zehirsiz olduğu gibi aynı zamanda da kokusuz. Ancak konut ve işyerlerinde kullanımı sırasında tesisatlarda olabilecek kaçak veya sızıntıların çok kısa sürede hissedilebilmesi için doğalgaz koku verici maddeler konularak kokulandırılır. Banyoda bir kombi veya şofben var ise bu cihaz doğalgaz ile çalışıyorsa hermetik tip olması gerekiyor. Hermetik tip cihazlar bacaya ihtiyaç duymadıkları gibi, yanma sırasında da ortamın havasını kullanmazlar. Dış duvara veya dış duvara yakın bir yere monte edilen bu cihazlar yanma için gerekli olan havayı bir fan tabakasıyla ve özel iç içe geçen iki borudan oluşan hava akım borusu sayesinde dışarıdan alırlar. Yanma sonucu oluşan atık gazları ise aynı özel hava borusu sayesinde dışarıya atabilirler.

Arka arkaya yapılan uzun banyolar ufak hacimli mekanlarda uzun süre ortamın havasının kullanılarak yanma olayının olmasına izin veriyor. Soğuk kış aylarında banyoya taze hava girişini sağlayan cam, kapı, pencere kapatılarak ortamın sıcak olmasını sağlarken içeriye taze hava girmesi de engellenir.

Türkiye'de bacalar da standartlara uygun yapılmadığı için adeta ölüme davet çıkarılıyor. Bugün Avrupa'da banyolarda kullanılan bacalı tip kombi veya şofbenlerin Türkiye'de doğalgazda kullanılamamasının ana nedeni olarak bacaların standartlara uygun olmaması, banyo kültürü, temiz hava teminindeki yetersizlik, tedbirsizlik, dikkatsizlik vb. gösteriliyor.

Doğalgazda ihmale yer vermemek için, yetkililer banyolara hermetik tip cihaz takılmasının zorunlu olduğunu belirtiyor.

Yetkililer, kombi ve şofbenlerin bol alevle yandığını ve uzun süren ya da arka arkaya yapılan banyo sırasında bol miktarda oksijen tekildiğini belirtiyorlar. Banyo yapılırken birde mekanın sıcak olması için kapı ve pencerelerin sıkı sıkıya kapatıldığına ve havanın yani oksijenin içeri girmesinin engellendiğine değinen yetkililer, insanın teneffüsü için gerekli oksijen, doğalgazın yanması için kullanılmaya başlayınca tehlikenin de başladığına dikkat çekiyorlar.

Yetkililer konu hakkındaki görüşlerini şöyle dile getiriyorlar:

‘‘Banyolardaki ölüm nedeni, gazın yanması sırasında banyoda bulunan havadaki oksijen tamamına yakınının kullanılması sonucu oksijen yetersizliği ve az oksijenli ortamda yanmanın devam etmesinden dolayı oluşan zehirli karbon monoksitin teneffüs edilmesidir. Oksijensiz kalan insanda önce yorgunluk hissi başlar ve bu arada vücutta laktik asit ürer. Kaslardaki laktik asit kaslarda ve vücutta kramplar yaratır ve vücut kasılır. Kişi hareket edemez ve bağıramaz hale gelir. Bu arada çok az oksijenli ortamda yanma devam ettiği için önce ortamda karbondioksit gazı meydana gelir. sonra zehirli karbonmonoksit gazı oluşur. Her yer kapalı ise kişi bu gazı teneffüs etmeye başlar. zehirli olan bu gaz solunum yetersizliği ve solunum felcine neden olur ve kişi ölür. Banyodaki oksijen tamamen bitince de cihazın alevi söner. Alev sönmesiyle birlikte cihazdan doğalgaz çıkışı da otomatik olarak emniyet sisteminin devreye girmesiyle kesilir.’’

Banyolarda hermetik cihaz kullanmakta yanma için gerekli taze hava dışarıdan alındığı ve ortamın havası kullanılmadığı için (dikkatsizlik, ihmal ve bilgisizlik dahil) zehirlenme olayı da engellenmiş olur.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!