Ballı içki, helva, acı

Güncelleme Tarihi:

Ballı içki, helva, acı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2005 00:00

Biriktire biriktire geliyoruz olduğumuz yere. Sahip olduğumuz alışkanlıklar gelenekler, görenekler ve kültür aslında bir toplamdan ibaret.Peki ama neyin toplamı? Geçen zaman, toprak, iklim, bu toplamın ne olacağında etkili olan şeylerin başında geliyor. Yeme içme kültürü ise bütün bu saydıklarımızın vazgeçilmez bir parçası. Neyi nasıl yediğimiz hem yaşayış tarzımızla çok ilgili hem de geçmiş zamanların bize bıraktığı mirasla. Örneğin bizden yüzyıllarca önce yaşamış olan Frigyalılar ölünün ardından yaptıkları törenlerde ikram edilen içkiye bal koyarlarmış. "nerede kaldı ortak nokta" demeyin. Çünkü Ortadoğu’da yaşayan bizlerin yapılan tatlı yiyeceklerin acıyı hafifleteceğine dair inancının bir uzantısıdır bu adet de. Tıpkı bizim ölünün ardından helva yapıp misafirlerimize ikram etmemiz gibi. Yaşayış tarzımızın bir yerine öyle bir nokta koyuyor ki coğrafya; zaman ne kadar silerse silsin izi mutlaka kalıyor...Patlıcan başkavurması6 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi8 adet orta boy ince patlıcan 3 adet orta boy kuru soğan4 yemek kaşığı zeytinyağı 12 adet sarmısak3 adet sivri biber 1 yemek kaşığı biber salçası4 adet orta boy domates 1 tatlı kaşığı pul biber1 çay kaşığı tuz, karabiber1 su bardağı sıvıyağ (kızartmak için)Patlıcanları alacalı soyup 4 eşit parça elde edecek şekilde uzunlamasına dilimleyin. Yıkayıp kuruladığınız patlıcanları kızdırdığınız bol miktardaki sıvıyağda kızartın. Zeytinyağını bir tencerede kızdırıp incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 2-3 dak. kavurun. Üzerine ince halkalar halinde doğradığınız sivri biberi, ikiye böldüğünüz sarmısakları ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Salçayı tuz, kırmızı pul biber ve karabiberi serpiştirdikten sonra orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dak. pişirin. Kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ekleyin. Domatesler ezilmeden ocaktan alın. Kızarttığınız patlıcanları geniş bir tencereye dizin. Domatesli harcı üzerinde gezdirip hiç su koymadan kapağı kapalı halde 15 dak. pişirin. Not: Bu yemek sıcak veya soğuk olarak yenir ve yanına sarmısaklı yoğurt eklenir. Kayısılı fındık keki8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı un1 çay bardağı çekilmiş fındık içi 100 gr yumuşamış margarin4-5 yemek kaşığı sütHarç için2 su bardağı kuru kayısı1 adet portakal kabuğunun rendesi1 çay kaşığı tarçın2 yemek kaşığı kuru üzüm2 yemek kaşığı sütUn, çekilmiş fındık içi, yumuşamış margarin ve sütü yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin. 30 dak. dinlendirin. İnce doğradığınız kayısıları bir tencereye aktarıp rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin. Üzerine 2 su bardağı su ilave edip kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Soğumaya bırakın ve üzerine tarçın ve üzümü serpiştirerek bekletin. Dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölüp bir parçasını yuvarlak kelepçeli kalıba yaydıktan sonra üzerine kayısılı harcı aktarın. Hamurun ikinci parçasını da harcın üzerine bastırın. Son olarak, üzerine fırçayla 2 yemek kaşığı süt sürüp 5 dak. önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar 25-30 dak. pişirin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!