Bakteriler de damar tıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Bakteriler de damar tıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın en büyük gazetelerinden Bild, yapılan son araştırmalar sonucu bir bakterinin de kalp hastalığında etkili olduğunu duyurdu. Buna göre ‘‘Klamidya’’ adlı bazı bakteriler, kalp damarlarında kireçlenmeye ve dolayısıyla tıkanmaya neden oluyor. Böylece kalp krizirne davetiye çıkarılıyor. Bu bakteriye ölü kalp damarlarında rastladıklarını söyleyen bilim adamları, bakteri öldürücü antibiyotiklerin damarları koruyup koruyamayacağını henüz bilemediklerini söylüyorlar.

KALP ERKEKLERİ VURUYOR

Genellikle 40 ile 60'lı yaşlar arasında görülen kalp hastalıkları, en çok erkekleri seviyor. Kalp hastalıklarının erkeklerde, kadınlara oranla 4 misli daha fazla görüldüğünü söyleyen uzmanlar, kalbin yeni düşmanlarını da saptadılar. Bugüne kadar sadece sigara, aşırı stres ve kolesterolün kalbin düşmanı olarak bilindiğini söyleyen bilim adamları ‘‘En son bilimsel araştırmalara göre vitamin eksikliği ile bakteriler de kalbe zarar veriyor’’ dediler. İşte kalp hastalıklarıyla ilgili en son araştırma sonuçları:

Yağ kalp damarlarını tıkıyor

Kandaki yüksek orandaki yağ özellikle hassas olan kalp damarlarında birikiyor ve enfarktüs meydana geliyor. Enfarktüsten sonra kandaki yağ oranının rejim ya da ilaçlarla düşürülmesi, yeni bir enfarktüse karşı koruyor.

ÖNERİ: 40 yaşın üzerindeki erkekler, mutlaka kolesterollerini ölçtürmeli ve yüksekse kolesterol düşürücü ilaçlar kullanmalılar.

Vitamin enfarktüsten koruyor

ABD'li bilim adamlarının yaptığı en son araştırmalara göre bazı vitaminler, örneğin folik asit ile B6 vitamini, enfarktüse karşı koruyucu. Vitaminlerin, kanda bulunan ve kalp damarlarına zarar veren ‘‘Homocystein’’ adlı bir protein maddesini düşürdüğünü söyleyen bilim adamları, ‘‘Bu madde vitaminlerle azaltıldığı takdirde, damarlara zarar vermesi mümkün olmuyor’’ diyorlar.

ÖNERİ: Bol bol yeşil yapraklı sebzeler yiyin.

Yüksek tansiyon ve stres

130'a 90 gibi tansiyon değerleri, uzun vadede olursa, kalp damarlarına zarar veriyor. Sürekli streste ise vücut, stres hormonları salgılıyor. Bunlar da kalp damarlarına zarar veriyor.

ÖNERİ: Mutlaka tansiyonunuzu ölçtürün ve yüksek olması halinde düşürücü ilaçlar kullanın.

Sigara damarları tıkıyor

Sigara dumanında bulunan ve serbest radikaller denilen zararlı mini partiküller, kalp damarlarının incecik iç derisine zarar veriyor. Bunun neticesinde kan pıhtıları depolanıp damarı tıkayabiliyor.

ÖNERİ: Hemen sigarayı bırakmalısınız. Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra bile enfarktüs riski hayli düşüyor.

Sağlıklı damarı böyle tıkıyor

(1) ‘‘Klamidya’’ denilen bakteriler, sağlıklı damarın içinde yüzüyor. (2) Bakteriler, kancalarıyla damar duvarına yapışıyor ve (3) hücreleri tahrip ediyor. (4) Bir süre sonra beklenen facia meydana geliyor; tahrip edilen bölgeye yağ depolanıyor ve damar tıkanıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!