Bahçesi en güzel 10 mekan

Güncelleme Tarihi:

Bahçesi en güzel 10 mekan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2004 00:44

Türkiye’nin tescilli his tercümanı Sezen Aksu güzel bir bahçede neler yaşanabileceğini ‘Yine mi çiçek’ isimli şarkısında şöyle anlatır: ‘Kur masayı Madam Despina / Kirli beyaz muşamba örtüleri ser / Çek sediri asmanın altına / Yanında bir ince Müzeyyen Abla / Yine mi güzeliz, yine mi çiçek? / Hamdolsun! / Altınbaş kadehe yağ gibi dolsun.’ Daha ne olsun! Malum mevsim yaz.

İnsanın canı aynen şarkıda olduğu gibi münasip bir sedirin altına yayılmak istiyor. Kahvaltıyı açık havada yapmayı, öğlen güneşinde bir ağacın altına sığınmayı, akşamları serinleyen bahçede ürpererek yemek yemeyi arzu ediyoruz. İşte bu sebeple büyük jürimize Türkiye’nin bahçesi en güzel 10 mekanını sorduk. Hangi bahçede limonata içilir, hangisinde hamakta sallanılır, hangisinde uzun uzun keyif yapılır öğrenmek istiyorsanız işte en iyi 10 listemiz.

EN İYİ 10

1. The House Cafe - İstanbul

2. Aşşk Cafe - İstanbul

3. Limonlu Bahçe - İstanbul

4. Cumba Restoran - İzmir

5. Aqua Wekamp - İzmir

6. Melissa’s Secret Garden - Antalya

7. Old House Restoran - Antalya

8. Budakaltı - Ankara

9. Güney Marina - Adana

10. Cercis Murat Konağı - Mardin


THE HOUSE CAFE

İki oda, salon bir de bahçe


3 yıldır Teşvikiye’de bir apartman dairesinde ‘iki oda bir salon’ konsepti içinde hizmet veren House Cafe bahçesini bu yaz açtı. Ortancalar, ıhlamur ve dut ağaçları ile çevrili bahçenin ortamı samimi. Bir bölümü eski çay bahçelerine, diğer bölümü ise yazlık evlerin bahçesine benziyor. Ferforje sandalyeleri Büyükada’daki bir evden getirmişler. Yayılmak isteyen kendini ya sedire ya da ahşap salıncağa atıyor. House Cafe’nin mönüsü hafif ve sağlıklı yiyeceklerden oluşuyor. Kahvaltısı ise tam aksine oldukça kuvvetli. Bahçenin en popüler içeceği çilekli ya da naneli limota. İçki servisinin olmadığı mekan, 8.00-23.00 arası açık. Hava kararınca bahçe renkli ampullerle aydınlatılıyor. Kişi başı yemek 15-25 milyon lira. (212) 259 23 77 Atiye Sokak 10/1, Teşvikiye.

AŞŞK CAFE

Yumurtalar çömlekte pişiyor


Kuruçeşme’de dut ve çam ağaçlarının altında otururken denizi seyredebiliyorsunuz. 200 kişinin aynı anda sefa sürebileceği Aşşk Cafe’de salıncak, bank, minder kısacası bir bahçede olabilecek her şey var. 7 senedir açık olan mekan sağlıklı ve doğal yiyecekler sunuyor. Limonata limon kabuklarından yapılıyor, meyve suları taze taze sıkılıyor, bütün yemeklerde zeytinyağı kullanılıyor, katkı maddesi asla mutfağa girmiyor. Aşşk Cafe ev kahvaltısı ile öne çıkıyor. Reçeller Datça’dan ve Marmaris’den geliyor, peynirler Türkiye’nin dört yanından itinayla toplanıyor, yumurtalar çömlekte pişiyor. Sabah 9:00’dan akşam 12:00’ye kadar açık. Alkollü içki servisi var. Ancak alternatifler şarap ve bira ile sınırlı. Serdar Bilgili, Emel Sayın, Tarkan gibi isimlerin sürekli gittiği mekanda bir kişi ortalama 15 milyon liraya kahvaltı yapabiliyor. Tel: (212) 265 47 34.

LİMONLU BAHÇE

Limonatasıyla ünlü


Galatasaray’da tam bir bahçe... Sağınızda, solunuzda, önünüzde, arkanızda limon ağaçları, kauçuklar ve sarmaşıklar var. Yeşil bitkilerin yanı sıra kaplumbağa, kurbağa gibi yeşil canlılara da rastlayabilirsiniz. İki sene önce açılan Limonlu Bahçe’de koltuk, puf, minder, hamak gibi yayılma alternatiflerinin yanı sıra bol miktarda ahşap masa ve sandalye var. Aynı anda 120 kişi ağırlanabiliyor. Mekanın ismi Limonlu Bahçe olunca haliyle içecek mönüsünde bol miktarda limonlu kokteyl bulunuyor. Bahçe limonatası hayli talep görüyor. Sucuk ekmekten makarnaya, semizotu salatasından hamburgere uzanan geniş bir mönüsü var. Sabah 9:00’dan akşam 02:00’ye kadar açık. Her tür içkiyi içebilirsiniz. İki kadeh şarap eşliğinde yediğiniz yemeğin kadşılığında ise ortalama 25 milyon ödersiniz. Tel: (212) 252 10 94.

CUMBA RESTORAN

Zeytin ve muz ağaçları var


İzmirliler Cumba’nın bahçesini cennet bahçesine benzetiyorlar. Mekanın sahibi Vehbi Güldoğan ‘Hiç bir işe yaramaz’ denilen, hatta ağaç bile yetişeceği konusunda şüphe uyandıran mekan için 1994 yılından beri çalışıyor. Önce araziye 10 kamyon toprak getirtmiş. Sonra, 10-15 cm boyunda bin tane çam fidanı, zeytin ve muz ağaçları, selvi ve kumkumat dikilmiş. Bugün Cumba’nın bahçesi bu ağaçlar sayesinde her daim serin. 200 kişi kapasiteli, 10 dönüm arazi üzerinde kurulu. Mönüsünde dünya mutfağından örneklerin yanı sıra yöresel yemekler de bulabilirsiniz. İzmir’de şarap mahzeni olan nadir restoranlardan biri. Çocuklar için oyun parkı da var. Bahçeyi özel günleriniz için kapatmanız mümkün. Tel: (232) 388 37 73.

AQUA & WEKAMP

Cennetten bir köşe gibi


1960’lı yıllarda Çeşme aşığı Dr. Halis Temel, Paşalimanı koyundaki 120 dönümlük çorak araziyi tamamen kendi kısıtlı imkanlarıyla ağaçlandırmış ve çiçeklendirmiş. Bugün doğal bir cennet bahçesi görünümündeki arazinin içine iki yıl önce kurulan Aqua & Wekamp, çam ağaçlarının altında, deniz kenarında. İçi şifalı suyla dolu bir havuza sahip. Bitki örtüsü yüzde yüz korunuyor. 1 Kasım’a kadar sabah 09.00’dan akşam 22.00’ye kadar açık. Giriş ücreti haftanın yedi günü kişi başı 15 milyon lira. Açıkhavada masaj yaptırabilirsiniz. Ünlü müdavimleri arasında Sezen Aksu, Adnan Polat, Beyazıt Öztürk, Yılmaz Erdoğan var. Mönüde dana antrkot sandviç 12, makarnalar 8-12, pizzalar 10 milyon lira. Tel: (232) 717 02 62.

MELİSSA’S SECRET GARDEN

İçinde üç yapay gölet var


Antalya Atatürk Parkı içerisinde 5 yıldır hizmet veren Melissa’s Secret Garden’ın etrafı çam ağaçları ile çevrili. 3 yapay gölet, süs ağaçları ve rengarenk çiçeklerle çevrili mekan, terası ve kapalı alanıyla birlikte yaklaşık 150 kişiyi ağırlayabiliyor. Restoran, adını sahibi Kurt Merter’in 9 yaşıındaki kızı Melissa’dan almış. Kurt Merter bir Alman. Restoranını doğa içine gizlemek isteyen Merter, ‘Küçük kızım Vanessa’nın adını da terasa verdim’ diyor. Alman, İtalyan ve Türk mutfağına ağırlık veren Melissa’s yaz aylarında saat 19.00 ile 02.00 arasında hizmet veriyor. 30 araçlık otoparkı var. Çıtır kabuklu pastırmadan yapılan Casanova, peynir ile doldurulmuş mezgit filetosu, ızgaradan marine edilmiş somon balığı filetosu Alaska, Sceret Garden’in favori yemekleri. Tel: (242) 238 52 35.

OLD HOUSE RESTORAN

Tarihi yapıda bahçe keyfi


Alanya Müze Müdürlüğü’nce tescillenmiş tarihi Old House Alanya Evi, restoran olarak hizmet veriyor. Damlataş Caddesi üzerindeki Old House, zeytin ağaçları, asma ve çiçeklerle bezenmiş otantik bahçesiyle yerli yabancı herkesin uğrak yeri. Alman eşi Beat ile 3 yıl önce kiraladıkları tarihi evi restorana dönüştüren Çağla İşözen, restoranın hem işletmeciliğini, hem aşçılığını, hem de garsonluğunu yapıyor. Ana mönüde sacda tavuk, fırında kuzu, musakka, fırında köfte, tavuk-et şiş, salçalı biftek yer alıyor. Mezeler de var. Kişi başı 15 milyona çıkıyorsunuz. Tel: (242) 511 60 54.

BUDAKALTI

Mevsime göre çiçek düzenlemesi


Budakaltı, Ankara’da Demokrat Parti döneminde milletvekillerinin oturduğu evlerden birisi. Dört katlı bina yedi sene önce Ertuğrul Derer tarafından restoran olarak işletilmeye başlandı. Şehrin göbeğinde fakat, sakinlik yönünden şehirden uzak olan bahçe 500 metrekarelik bir alanı kaplıyor. İçerisinde yazlık çiçeklerin yanı sıra 50 yıllık çam ve ıhlamur ağaçları, her çeşit gül, sarmaşık, ortanca, saat çiçeği sarmaşıkları, kardelen ve begonya bulunuyor. Bahçede çiçek düzenlemesi mevsimlik olarak yapılıyor. Ağaçlardaki kuş yuvaları ise bahçeye renk katan diğer bir unsur. Hava karardığında özel bir ışıklandırma sistemi ile farklı bir görünüme kavuşuyor. İtalyan mutfağı ile Türk mutfağının sentezini mönüsüne alan Budakaltı, her gün 10.00-24.00 saatleri arasında açık. Tel: (312) 427 85 45.

GÜNEY MARİNA

Seyhan Baraj Gölü manzaralı


Adana Adnan Menderes Bulvarı’nda 1993’ten bu yana balık restoranı olarak hizmet veren Güney Marina, muhteşem manzarası ve huzur veren bahçesi ile öne çıkıyor. 8 dönümlük arazi üzerine kurulu restoran Seyhan Baraj Gölü’nü tepeden görüyor. Bahçede çam, dut, zanzalak gibi ağaçların yanı sıra asma ve güller bulunuyor. Göl manzarasına karşı gün batımını izlemek ayrı bir keyif. Günde ortalama 100-150 kadar müşterisi oluyor. Tel: (0322) 234 93 72-233 06 30.

CERCİS MURAT KONAĞI

Mezopotamya manzaralı avlu

Mardin’de 2001 yılında hizmete giren Cercis Murat Konağı, sadece Güneydoğu’da değil, Türkiye’nin her yerinde bilinen ve aranan geleneksel mutfaklardan biri oldu. Mekanın bahçesi değil ama avlusu var. 1888’den kalma taş işlemeleriyle süslü avlu Mezopotamya Ovası’na bakıyor. Mardin’e giden turistler Cercis’de akşam yemeği yediğinde Mezopotamya Ova’sının İstanbul boğazına benzediğini söylüyor. İşletmecisi Ebru Baybara Demir, yemek için kullanılan bütün malzemeleri Mardinli kadınlara ürettiriyor. Yöresel yemeklerin sunulduğu konağın en popüler içeceği zencefilli limonata. Tel: (482) 213 68 41.

GAZETECİLERDEN, GEZGİNLERDEN VE GURMELERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Ali Atıf Bir - Hürriyet gazetesi yazarı

Ayşe Arman - Hürriyet gazetesi yazarı

Şerif Yenen - Turist Rehberleri Birliği Başkanı

Donatella Piatti - Gazeteci, yazar

Ali Esat Göksel - Mimar, gurme

Nur Çintay - İstanbul Life Dergisi Yayın Yönetmeni

Oğul Türkkan - Ankaralı gurme

Ahmet Güzelyağdöken - İzmirli gurme

Tayyar Zaimoğlu - Adanalı gurme

Servet Sönmez - Antalyalı gurme
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!